STUDIU IMAS:  Nu avem bani, dar, dacă i-am avea, i-am juca pe Bursă

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 octombrie 2009

Peste 80% dintre noi suntem conştienţi de importanţa economisirii, pondere ce ne clasează pe locul doi între ţările din regiunea ECE (Europa Centrală şi de Est), după Ungaria.

Peste 80% dintre noi suntem conştienţi de importanţa economisirii, pondere ce ne clasează pe locul doi între ţările din regiunea ECE (Europa Centrală şi de Est), după Ungaria.

Mai mult de jumătate dintre noi nu economisim pentru că nu avem suficienţi bani, dar dacă totuşi i-am avea, am opta mai degrabă pentru instrumentele cu risc ridicat decât pentru depozitele bancare, considerate mai sigure, se arată în cel mai recent studiu "IMAS International", realizat în ţările din Europa Centrală şi de Est.

"Peste 60% dintre persoanele intervievate spun că nu economisesc prin bănci pentru că nu au suficienţi bani sau pentru că preferă să-i cheltuiască sau să-i investească mai profitabil", subliniază Ansgar Lohner, directorul general al IMAS Austria, companie care a realizat primul studiu de acest fel şi în ţara noastră.

De asemenea, raportul mai arată că aproape jumătate dintre noi avem o părere bună sau destul de bună despre investiţiile în obligaţiuni, acţiuni sau în fonduri de investiţii, depăşindu-i de departe pe unguri, austrieci sau sârbi, care sunt mai circumspecţi cu privire la acest domeniu.

Cu toate acestea, peste 80% dintre noi suntem conştienţi de importanţa economisirii, pondere ce ne clasează pe locul doi între ţările din regiunea ECE (Europa Centrală şi de Est), după Ungaria.

"Românii economisesc, în medie, la nivel naţional prin bănci circa 183 lei pe lună, bărbaţii reuşind să pună deoparte mai mult decât femeile, respectiv 207 lei comparativ cu numai 147 de lei", a mai adăugat Lohner, precizând că suntem cei mai sceptici din regiune în privinţa economisirii pe termen lung, din cauza nesiguranţei economice.

La polul opus se află austriecii, care îşi pun de-o parte în fiecare lună circa 100 de euro.

Debordăm de pesimism

Viitorul nu se arată prea "roz" în viziunea noas­tră, mai arată studiile IMAS, aproape jumătate dintre noi fiind de părere că pe termen lung vom economisi şi mai puţin, pentru că vom avea din ce în ce mai puţini bani.

De asemenea, nesiguranţa locului de muncă şi inflaţia nu fac decât să întărească această idee, susţin cei intervievaţi.

Cu toate că începem să ne orientăm mai mult spre produsele de investiţii şi asigurările de viaţă decât spre depozitele la termen, directorii de bancă spun că depozitele vor rămâne în continuare căutate.

"În ciuda tendinţei clare de trecere de la depozite la fonduri de investiţii şi alte produse, totuşi depozitele la termen vor rămâne în continuare un produs de bază", este de părere Sorin Mititelu, directorul de retail al Băncii Comerciale Române (BCR), subliniind că sumele atrase de la populaţie vor continua să crească şi în următorii ani.

Potrivit raportului IMAS, 12% din cei care economisesc prin bănci spun că pun bani deoparte prin depozite la termen, 9% prin asigurări de viaţă, 8% prin fonduri de pensii facultative, 7% prin certificate de depozit, iar 5% prin alte instrumente de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb