STUDIU INS: Economia neagră reprezintă peste 20% din PIB

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 iunie 2010

INS ar putea demara în 2012 un proiect prin care va face evaluări şi în ceea ce priveşte economia ilegală, inclusiv prostituţia şi traficul de droguri.

INS ar putea demara în 2012 un proiect prin care va face evaluări şi în ceea ce priveşte economia ilegală, inclusiv prostituţia şi traficul de droguri.

Economia ascunsă s-a ridicat, în primul trimestru din 2010, la circa 20,4% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării noastre, fiind în creştere faţă de 2009, când reprezenta 19,8% din PIB, potrivit datelor puse la dis-poziţie de Institutul Naţional de Statistică (INS).

"Evaluările INS includ, în principal, munca la negru şi frauda pe TVA, şi nu economia ilegală - prostituţia, traficul de droguri, contrabanda, precum şi frauda pe impozit de profit sau contribuţii de asigurări sociale", a declarat Adriana Ciuchea, director general al Direcţiei de Conturi Naţionale şi Sinteze Macroeconomice în cadrul INS.

Domnia sa a explicat că după nivelul minim de 14,5% din PIB în 2004, an în care au fost acordate facilităţi pen-tru întreprinzătorii individuali, care au scos din zona gri a economiei unele activităţi, economia ascunsă a crescut an de an.

Potrivit reprezentantei INS, instituţia ar putea demara în 2012 un proiect prin care va face evaluări şi în ceea ce priveşte economia ilegală, inclusiv prostituţia şi traficul de droguri.

"Am solicitat Eurostat un model pe care să îl utilizăm începând cu anul 2012, prin care să includem şi aceste categorii. Aşteptăm să vedem dacă ni se aprobă finanţarea pe fonduri europene pentru acest proiect", a conchis doamna Ciuchea.

Şeful INS: Se vede o diminuare a efectelor crizei economice

Criza se manifestă în continuare în economie, însă semnele unei ameliorări a intensităţii sale, pe fondul îmbunăţirii situaţiei din agricultură şi industrie, au apărut deja, a declarat, vineri, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu.

"Agricultura ţine de Dumnezeu şi anul acesta au fost condiţii destul de bune, mai ales în perioada de primăvară", a explicat şeful INS, precizând că se aşteaptă la o contribuţie bună în PIB a sectorului agricol.

La finele acestei luni, Institutul Naţional de Statistică va publica, pentru prima dată în ţara noastră, indicele preţurilor proprietăţilor rezidenţiale.

"Săptămâna aceasta are loc analiza acestor date, iar datele provizorii vor fi făcute publice pe 29 iunie", a spus preşedintele INS.

El a precizat că INS nu şi-a propus să determine un preţ mediu pentru proprietăţile imobiliare, ci să publice un indice care să exprime tendinţa pe piaţă.

Datele vor fi structurate pe Bucureşti şi restul ţării, pe mediu rural şi urban, precum şi pe total. Nu vor fi publicate date pe judeţe, ci pe regiuni de dezvoltare, pentru că nu ar fi fost reprezentativ.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb