Un studiu Kaspersky Lab şi B2B International arată că aproape un sfert (22%) dintre părinţi consideră că nu pot controla ceea ce fac sau văd copiii lor pe internet, însă aproape jumătate (48%) dintre aceştia sunt îngrijoraţi că cei mici se pot confrunta cu agresiuni în mediul online, arată un comunicat remis azi redacţiei.
"Fenomenul huliganismului nu mai este o noutate - mulţi adulţi îşi pot aminti momentele în care s-au confruntat cu gesturile răutacioase ale colegilor de şcoală sau ale prietenilor de joacă din copilărie. În timp ce acţiunile de huliganism «tradiţional» pot include atât agresiune verbală, cât şi fizică, utilizarea la scară tot mai largă a internetului şi a dispozitivelor mobile demonstrează că această hărţuire nu se încheie atunci când copilul pleacă de la şcoală, ci continuă în mediul online sub fenomenul numit «cyberbullying». Luând în considerare popularitatea reţelelor sociale precum Facebook, Instagram şi Twitter, viaţa în mediul offline devine din ce în ce mai legată de viaţa din mediul online. Astfel, hărţuirea este mai dificil de evitat în momentul în care copilul pleacă de la şcoală. Acţiunile de hărţuire pot începe la şcoală sau la locul de joacă, însă pot continua apoi şi în mediul online, pe reţelele de socializare", potrivit studiului.
David Emm, Security Researcher în cadrul Kaspersky Lab: "Copiii trebuie să dezvolte un simţ al moralităţii atunci când interacţionează cu alţi oameni în mediul virtual, similar celui pe care îl au atunci când comunică în offline. Astfel, ei vor dezvolta mai multă empatie şi se vor reduce şansele de a se implica în potenţiale infracţiuni cibernetice sau agresiuni din mediul online. De asemenea, este important să înţeleagă de la o vârstă cât mai fragedă care sunt pericolele asociate anumitor activităţi online".
Potrivit Kaspersky, chiar dacă cyberbullying-ul nu implică şi violenţă fizică, există studii care arată că hărţuirea online poate fi mai dăunătoare decât cea tradiţională: "Este anonimă. Hărţuirea online are autori care pot rămâne neidentificaţi, identitatea agresorilor fiind dificil de stabilit. În acelaşi timp, agresorii sunt mai puţin afectaţi de consecinţele acţiunilor lor şi pot depăşi anumite limite. Este greu de evitat. Majoritatea oamenilor au acces la internet şi toate informaţiile confidenţiale stocate online ar putea fi accesate oricând şi de oricine.
Se desfăşoară online. Agresiunile online sunt mai dificil de evitat deoarece victimele pot fi contactate prin intermediul computerelor sau a smartphone-urilor oricând şi oriunde.
Este mai invazivă decât interacţiunea faţă în faţă. Agresorii şi victimele nu interacţionează direct. Astfel, nu îşi pot urmări expresiile faciale, gesturile sau comportamentul în spaţiu. Astfel, agresorii se pot detaşa de efectele pe care le provoacă, fiind mai puţin preocupaţi de sentimentele şi opiniile celor pe care îi vizează. De cele mai multe ori, părinţii nu sunt la curent cu agresiunile online la care sunt supuşi copiii lor - deoarece, în general, copiii nu vorbesc despre asta. Astfel, este important ca adulţii să se informeze cu privire la agresiunile online, cauzele acestora şi tacticile utilizate, pentru a le preveni cât mai eficient".