Studiu Manpower: Perspectivele de angajare sunt pozitive, dar modeste

F.A.
Companii / 10 decembrie 2013

Angajatorii din ţara noastră îşi vor creşte numărul total de angajaţi în primul trimestru al anului 2014, dar marjele de creştere sunt modeste, relevă cel mai recent Studiu Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.

Potrivit unui comunicat de presă, Previziunea Netă de Angajare ajustată sezonier este de +4%, relativ stabilă faţă de trimestrul anterior, dar moderat mai slabă decât cea din trimestrul I/2013. 78% din cei 625 de angajatori români intervievaţi nu intenţionează nici să-şi crească, nici să-şi descrească numărul total de angajaţi, în timp ce 11% previzionează o creştere a personalului şi 10% plănuiesc o scădere a acestuia.

Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România, a declarat: "Tendinţa naţională este evident una de stabilizare a forţei de muncă. Ponderea angajatorilor care nu-şi vor modifica numărul total de angajaţi a crescut cu încă 4 puncte procentuale faţă de vârful istoric atins trimestrul trecut, semn că din ce în ce mai mulţi angajatori se mulţumesc să rămână în expectativă, aşteptând evoluţii pozitive mai clare înainte de a decide să-şi mărească forţa de muncă. Actuala Previziune Netă de Angajare este deci un semnal încurajator, dar reţinut, privind ritmul creării de noi locuri de muncă în următoarele trei luni".

Planurile de angajare sunt pozitive în şase din cele zece sectoare de activitate analizate în studiu, în timp ce angajatorii din alte trei sectoare se aşteaptă la o scădere a numărului de angajaţi. Intenţiile de angajare cele mai ferme se raportează în Industria prelucrătoare, a cărei Previziune Netă de Angajare este de +13%. La polul opus se situează sectorul Construcţiilor, unde angajatorii indică o Previziune Netă de Angajare de -11%, raportând o valoare negativă pentru al patrulea trimestru consecutiv.

Perspectivele sunt predominant pozitive şi din punct de vedere regional. În cinci din cele opt regiuni, angajatorii anunţă Previziuni Nete de Angajare cu valori pozitive. Aceştia prevăd o activitate de angajare mai intensă în regiunile Centru şi Sud, unde Previziunea Netă de Angajare este de +8%. În Sud, intenţiile de angajare au crescut dramatic faţă de trimestrul anterior, îmbunătăţindu-se cu 17 puncte procentuale. Angajatorii din Vest sunt însă mult mai puţin optimişti: Previziunea Netă de Angajare s-a redus cu 11 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior, atingând -3%, cea mai mică valoare înregistrată în regiune din trimestrul al treilea din 2010 şi până în prezent. Cea mai puţin ofertantă piaţă a forţei de muncă va fi însă cea din Sud-Est. Angajatorii din regiune se aşteaptă la o Previziune Netă de Angajare de -4%, cu 6 puncte procentuale mai mică decât cea din trimestrul anterior şi cu 17 puncte procentuale mai scăzută decât cea din trimestrul I al lui 2013.

Pentru România, Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă s-a derulat în intervalul 17 - 29 octombrie pe un eşantion reprezentativ de 625 de angajatori, fiind condusă de către echipa de cercetare Infocorp Ltd. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Previziunea Netă de Angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. Pentru ţările care au acumulat date cel puţin 17 trimestre consecutiv, printre care şi România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepţia cazului în care se specifică altfel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb