STUDIU: România, fruntaşă la facilităţi fiscale pentru angajaţii din IT

V.B.
Companii #IT / 1 iulie 2014

România este singura ţară din regiune care nu impozitează veniturile din salarii ale angajaţilor din IT, cea mai mare rată de impozitare, de 32%, fiind înregistrată în Polonia, în cazul angajaţilor din IT cu venituri salariale anuale de peste 20.500 euro, potrivit unei analize realizate de compania de externalizare şi consultanţă Accace.

Măsura scutirii de impozit pe venitul din salarii, aplicabilă persoanelor care prestează activităţi de dezvoltare software a fost introdusă în ţara noastră în 2001. Ulterior, au fost stabilite clar condiţiile de eligibilitate aplicabile. Anul trecut, a apărut una dintre cele mai importante modificări ale legii: creşterea de la 6 la 14 a numărului de specializări universitare acceptate pentru ca statul să acorde scutirea de impozit pe venit, printre care Automatică şi informatică aplicată, Ingineria sistemelor multimedia, Cibernetică economică, Fizică informatică, Chimie informatică, Tehnologii şi sisteme de telecomunicaţii, Telecomenzi şi electronică în transporturi etc.

Astfel, analizând situaţia facilităţilor acordate şi în alte ţări din regiune, precum Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria şi Ucraina, se observă că România este singurul stat în care salariaţii din IT beneficiază de facilităţi fiscale din punct de vedere al impozitului şi contribuţiilor sociale aplicate veniturilor salariale.

De exemplu, în Polonia şi Slovacia, angajaţii din sectorul IT nu numai că nu primesc facilităţi fiscale de la stat, dar, pentru că fac parte din categoria celor mai bine plătiţi angajaţi la nivel naţional, pentru venitul obţinut li se aplică o cotă de impozitare de 32%, respectiv 25%, în cazul salariaţilor care depăşesc venituri salariale anuale de 20.500 euro, respectiv 32 mii euro.

În prezent, în România, pentru un salariu net negociat de 1.000 euro/lună acordat de exemplu unui programator scutit de impozit, angajatorul are un cost salarial de 1.530 euro, faţă de 1.822 euro, cât ar fi costul total în cazul în care s-ar aplica inclusiv impozitul de 16%. Practic, pentru un angajat din sectorul IT scutit de impozit, compania face o economie cu costurile salariale de 292 euro/lună, ceea ce înseamnă că, la un număr de 50 de salariaţi, dintre care 35 scutiţi de impozit, compania ar economisi în total 10.220 euro.

"Astfel, facilităţile fiscale acordate în România au un efect pozitiv atât în stimularea şi retenţia angajaţilor din domeniul IT, însă mai mult decât atât, prin economiile pe care le generează angajatorilor, sunt orientate către atragerea mai multor investitori străini din domeniu care să contribuie prin activitatea desfăşurată la dezvoltarea economică şi implicit la diminuarea ratei şomajului, prin crearea de noi locuri de muncă", consideră reprezentanţii Accace.

Accace oferă în prezent servicii de externalizare şi consultanţă la nivel mondial, atât prin birourile din România, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Ucraina şi Marea Britanie, cât şi în alte 12 ţări prin partenerii săi stabili, respectiv în: Austria, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, China, India, Luxemburg, Olanda, Rusia, Serbia, Slovenia şi SUA.

Accace oferă o gamă largă de servicii de contabilitate, raportare financiară, servicii corporate şi secretariale, salarizare, administrare de personal, consultanţă fiscală şi de afaceri.

Cu o cifră de afaceri anuală la nivel de grup de peste 9 milioane de euro, Accace a reuşit să atragă de-a lungul timpului clienţi de renume din domeniul imobiliar (CBRE şi GE Capital Real Estate), domeniul financiar (Allianz şi ING), producători mondiali (Pirelli, Goodyear, Yamaha, Scania, ASUS, Sharp, Olympus şi Orsay), precum şi companii din domeniul serviciilor (Grafton Recruitment şi Falck Fire Services).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb