În 2020, lipsa contextelor de socializare a dus la o modificare de consum în ceea ce priveşte vinul. Cele mai multe restaurante sau spaţii în care puteai încerca un vin nou au fost închise şi a început să se facă resimţită lipsa recomandărilor unui somelier, care putea face mereu o sugestie de asociere corectă dintre un preparat culinar şi un vin, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
2020 a fost anul în care vinul a început să fie consumat cu precădere acasă, achiziţionat din reţele de magazine sau din online. Astfel,amatorii de vin, mai ales cele de top, au început să caute singuri informaţii, baze teoretice care să le permită punerea în valoare a vinului achiziţionat, alături de un preparat compatibil.
România apare pe harta mondială a producătorilor de vin de mai bine de 3500 de ani, iar această istorie a locului ne face să nu fim indiferenţi faţă de ce bem, cum bem şi mai ales în ce context. A apărut un interes accentuat pentru degustările online, cursurile, prezentările de profil, astfel că distribuitorii, producătorii şi specialiştii în domeniu au căutat soluţii care să acomodeze cât mai bine acest nou profil de consumator - consumatorul avizat, cel care alege o anumită sticlă, soi, cupaj sau producător, pe baza unor decizii de cumpărare atent cântărite.
53% din repondenţii unui studiu recent au declarat că doresc să înveţe cum să aleagă corect un vin. Nu doar cursurile şi proiectele online de iniţiere în lumea vinului au avut succes, dar şi interesul pentru cursuri acreditate internaţional a crescut. În România există deja 3 şcoli acreditate WSET - The Wine & Spirit Education Trust -cea mai mare organizaţie globală care oferă certificări în cunoaşterea lumii vinului pentru profesionişti şi amatori.
"Într-adevăr, oamenii au început să caute metode de documentare, îşi doresc să fie mult mai bine informaţi atunci când aleg un vin. A crescut foarte mult cererea pentru cursuri şi degustări, ceea ce m-a determinat să fondez Romanian Wine Academy în 2020, şcoală acreditată WSET. The Wine and Spirit Education Trust (WSET) este un proiect care oferă posibilitatea acreditării internaţionale pentru studii în domeniul vinului şi care se adresează atât iubitorilor de vin, cât şi profesioniştilor din industrie, fiind cea mai importantă certificare internaţională în domeniu, recunoscută la nivel global ca standard în cunoaştere a vinului şi spirtoaselor", spune Diana Pavelescu, Secretar General al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.01.2021, 17:56)
In toate depresiile economice consumul de alcoola a fost in crestere!