Directorul de informaţii naţionale, John Ratcliffe, a declarat miercuri că atât Iranul, cât şi Rusia au obţinut informaţii despre înregistrarea alegătorilor americani în efortul de a se amesteca în alegeri. El susţine că grupul iranian Proud Boys trimite e-mailuri intimidante alegătorilor, potrivit CNN.
Ratcliffe, care a apărut alături de directorul FBI, Chris Wray, a declarat miercuri seară la o conferinţă de presă că Iranul a răspândit dezinformarea despre frauda electorală printr-un videoclip trimis pe unele e-mailuri.
"Aceste date pot fi folosite de actori străini pentru a încerca să comunice informaţii false alegătorilor înregistraţi, care speră să provoace confuzie, haos şi că vor submina încrederea în democraţia americană", a spus Ratcliffe.
"Am văzut deja Iranul trimitând e-mailuri false destinate intimidării alegătorilor şi care să-l afecteze preşedintele Trump", a adăugat Ratcliffe.
Ratcliffe nu a explicat ce a vrut să spună prin declaraţia sa cum că e-mailurile - care au fost trimise alegătorilor de la "info@officialproudboys.com" şi au avertizat să "Voteze Trump sau altfel!" - erau menite să prejudicieze preşedintele.
Democraţii şi un grup de foşti oficiali ai serviciilor de informaţii l-au acuzat pe Ratcliffe că a declasificat informaţii în perioada premergătoare alegerilor pentru a ajuta campania lui Trump, iar democraţii din cadrul Comitetului pentru securitate internă au criticat conferinţa de presă.
"Nu ascultaţi pe Ratcliffe - un hack partizan", scria miercuri seara pe contul de Twitter al comitetului într-un tweet care ulterior a fost şters.
Comitetul mai scria: "PENTRU CLARIFICARE: Aceste operaţiuni de interferenţă electorală nu sunt menite să dăuneze preşedintelui Trump".
Reprezentantul Ted Lieu, un democrat din California, l-a acuzat pe Ratcliffe că a încercat să "schimbe subiectul".
Liderul minorităţii din Senat, Chuck Schumer, un democrat din New York, a declarat pentru MSNBC: "Am avut impresia că este mult mai degrabă o acţiune făcută să subminez încrederea în alegeri şi nu vizează nicio figură anume."
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere, a declarat: "El a îndrumat FBI, DOJ şi agenţiile de apărare şi inteligenţă să monitorizeze şi să împiedice în mod proactiv orice încercare de a interveni în alegerile din SUA ."
O sursă familiarizată cu această problemă a declarat pentru CNN că guvernul consideră că unele dintre datele pe care le-au obţinut iranienii provin de la sistemele de stat şi nu erau doar informaţii publice de înregistrare ale alegătorilor.
Există îngrijorarea că Rusia a accesat în mod similar datele, dar nu este clar care este intenţia lor, detaliază CNN.
Kim Barton, supraveghetorul alegerilor pentru Alachua, Florida, a declarat că dacă alegătorii includ adresele lor de e-mail atunci când se înregistrează pentru a vota, informaţiile pot fi obţinute prin cereri de evidenţă publică.