Statele Unite şi-au exprimat ieri "îngrijorarea" faţă de "dezvoltarea şi desfăşurarea de arme nuclare nestrategice" de către Rusia, într-o întâlnire la Geneva între oficiali americani şi ruşi de rang înalt, relatează AFP.
Adjunctul secretarului de Stat John Sullivan a condus delegaţia americană la acest "Dialog strategic Statele Unite-Rusia privind securitatea", a anunţat Departamentutl de Stat american într-un comunicat.
Delegaţia rusă era condusă de către adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov.
Partea rusă nu a publicat vreun comunicat.
În cadrul acestei reuniuni, "delegaţia Statelor Unite a anunţat clar că un angajament în favoarea unei respectări totale şi verificabile a tratat(elor) este necesară pentru ca să existe un control eficient al armamentelor", se precizează în comunicat.
Delegaţia americană "şi-a subliniat de asemenea îngrijorările cu privire la dezvoltarea şi desfăşurarea rusă a unor arme nucleare nestrategice şi lipsa transparenţei cu privire la obligaţiile" ruse, transmite AFP.
John Sullivan, însoţit de subsecretara de Stat însărcinată cu controlul armamentului şi securitatea internaţională Andrea Thompson, urmează să efectueze joi o vizită la Bruxelles, cu scopul de a informa NATO cu privire la reuniunea de la Geneva.
Potrivit Departamentului de Stat, reuniunea le-a permis delegaţiilor "să discute despre politicile lor naţionale" în domeniul securităţii, "cu scopul reducerii neînţelegerilor şi ideilor false despre un anumit număr de probleme-cheie în domeniul securităţii".
Washingtonul precizează, de asemenea, că această întâlnire face parte dintr-o "serie de reuniuni pe care Statele Unite le-au avut cu conducători ruşi" în urma discuţiilor de la 14 mai, la Soci, în Rusia, între şefii diplomaţiilor americană Mike Pompeo şi rusă Serghei Lavrov, mai scrie sursa citată.
Această vizită a secretarului de Stat american la Soci, la Marea Neagră, unde a fost primit de către preşedintele rus Vladimir Putin după trei ore de discuţii cu omologul său rus, constituie întâlnirea la cel mai înalt nivel între reprezentanţi ai celor două puteri rivale după summitul de la Helsinki între Donald trump şi Vladimir Putin, în iulie 2018.