SUB 1,20 DOLARI Euro cade la cel mai redus curs din 2006 până în prezent

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 ianuarie 2015

Euro cade la cel mai redus curs din 2006 până în prezent

Euro s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, atingând cel mai scăzut curs din ultimii nouă ani faţă de dolar, pe fondul temerilor legate de o posibilă ieşire a Greciei din uniunea monetară, respectiv al speculaţiilor potrivit cărora Banca Centrală Europeană (BCE) va începe în curând achiziţia la scară largă de obligaţiuni guvernamentale.

Euro a scăzut cu 0,6% la ora 10.10, pe piaţa din New York, ajungând la 1,1928 dolari. Mai devreme, cotaţia a fost de 1,1864 dolari/euro, cea mai redusă din martie 2006 până în prezent.

Euro a încheiat anul trecut cu un curs de 1,2098 dolari, pierzând 12 procente faţă de moneda americană. Scăderea a fost cea mai importantă din 2005 până la momentul actual.

Tot în 2014, euro a pierdut 2,5% faţă de franc, însă a câştigat aproape 6% faţă de forintul maghiar, 3% faţă de zlotul polonez şi 0,8% raportat la coroana cehă.

"Probabil că euro va continua să scadă faţă de dolar", afirmă, conform Bloomberg, Stephen Lewis, economist şef la "ADM Investor Services International" Ltd., adăugând: "Există foarte puţini factori fundamentali în favoarea euro. Pe fond, sunt probleme privind Grecia şi, prin urmare, apar întrebări legate de viitorul zonei euro".

Sean Callow, analist la "Westpac Banking", este de părere că motivele pentru vânzarea euro "au fost destul de clare în acest sfârşit de săptămână: Draghi este cu un pas mai aproape de adoptarea măsurilor de relaxare cantitativă, iar situaţia politică din Grecia este din ce în ce mai îngrijorătoare".

Săptămâna trecută, preşedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale se numără printre intrumentele care ar putea fi utilizate de instituţia pe care o conduce pentru îndeplinirea mandatului de menţinere a stabilităţii preţurilor.

Amintim că BCE are o dobândă cheie de numai 0,05% (minim istoric). Decizia privind menţinerea sau modificarea acesteia, respectiv hotărârile privind eventuala lansare a achiziţiilor de obligaţiuni suverane sunt aşteptate în reuniunea de politică monetară programată pentru data de 22 ianuarie.

Indicele Global FX Volatility, măsurat de "JPMorgan Chase & Co." în privinţa volatilităţii de pe pieţele forex, a urcat, ieri, la cel mai ridicat nivel din septembrie 2013 până în prezent: 10,27%. Ulterior, acesta a revenit la 10,10%, nivel cu 6 puncte de bază mai mare faţă de ziua precedentă. În iulie, acest indice atingea recordul minim de 5,28%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. sa facem ce a facut Lituania la inceput de an.Ziarul Bild a facut tiraj record pe stire, iar cativa cititori au vomitat,probabil,de indignare...Inca nu am aflat ce ii spun domnului Care sustine prezentari powerpoint insa pe care mu le face singur, conform propriilor declaratii:-)

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb