SUB NICU MARCU ASF devine instituţia lentorii

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 martie 2022

ASF devine instituţia lentorii

Patru luni au trecut de când ziarul BURSA a sesizat funcţionarea în formulă incompletă a Consiliului de Administraţie al companiei Comvex SA După această perioadă, în care angajaţii ASF au studiat "intens" problema, conducerea Autorităţii a decis amendarea cu 3800 lei a preşedintelui-director general Viorel Panait

Autoritatea de Supraveghere Financiară devine instituţia lentorii sub actuala echipă de conducere, în fruntea căreia se află Nicu Marcu. Trecând peste faptul că a acţionat tardiv în cazurile City Insurance şi majorării preţurilor RCA, aducem în atenţia publicului modul în care subordonaţilor lui Nicu Marcu le trebuie patru luni pentru a lua o decizie într-o speţă simplă, care nu necesita o investigaţie aprofundată.

Astfel, în ediţia din 17 noiembrie 2021 a ziarului BURSA, Raymond de Rubeis semnala faptul că la societatea Comvex SA, companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, Consiliul de Administraţie funcţionează de câţiva ani în formulă incompletă, deşi se ştie că unul dintre membri, Panait Ivănescu, a decedat.

În condiţii normale, în urma dezvăluirii acestui aspect ASF ar fi trebuit să solicite imediat lămuriri conducerii Comvex SA şi să dispună remedierea de îndată a situaţiei respective. Numai că subordonaţilor lui Nicu Marcu le-au fost necesare patru zile pentru a înţelege despre ce este vorba şi abia în 22 noiembrie au trimis o solicitare către Comvex SA, pentru remedierea situaţiei respective. Astfel că, în data de 23 noiembrie, Comvex a postat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti un raport curent privind componenţa Consiliului de Administraţie.

De atunci şi până recent, tăcere deplină din partea instituţiei condusă de Nicu Marcu. În 17 martie 2022, ASF a trimis către BVB spre publicare Decizia 332/2022 prin care stabileşte sancţionarea contravenţională a preşedintelui-director general Viorel Panait cu 3800 lei din cauza faptului că în perioada 2019-23.11.2021 acesta nu a informat acţionarii cu privire la situaţia din Consiliul de Administraţie, unde un loc de membru a rămas vacant în urma decesului lui Panait Ivănescu. Menţionăm că decizia respectivă poate fi contestată în termen de 30 de zile de la data comunicării către Comvex SA şi către Viorel Panait.

În decizia semnată în locul lui Nicu Marcu, preşedintele ASF, de către prim-vicepreşedintele ASF, Elena Doina Dascălu, se arată: "Se reţine faptul că, din perspectiva obligaţiilor de transparenţă asociate calităţii de emitent ale cărui acţiuni sunt tranzacţionate pe piaţa de capital, societatea trebuia să asigure accesul acţionarilor/investitorilor la toate datele şi informaţiile relevante care vizau modificările intervenite în structura de conducere, punând la dispoziţia acestora informaţii corecte şi cu respectarea termenelor legale astfel încât aceştia să îşi poată fundamenta decizia investiţională. Evenimentele de natura celor care vizează modificarea structurii de administrare sunt esenţiale pentru fundamentarea deciziilor investiţionale, astfel că societatea avea obligaţia comunicării acestor informaţii în cel mai scurt timp, dar fără a depăşi 24 de ore de la producerea acestora".

În realitate, de la decesul lui Panait Ivănescu, în anul 2019, şi până la constatarea de către ASF a situaţiei hilare din CA-ul Comvex SA au trecut doi ani, nu 24 de ore, perioadă în care probabil că au fost afectate sau denaturate anumite decizii investiţionale ale unor acţionari sau potenţiali acţionari, din cauza lipsei de informaţii cu privire la acest aspect. Oare acest lucru nu are tangenţă şi cu o posibilă, fie ea şi infimă, manipulare a pieţei de capital, dacă se dovedeşte că neprezentarea situaţiei respective a fost făcută cu bună ştiinţă de conducerea Comvex SA?

Se pare însă că o astfel de ipoteză este un lucru prea greu de cercetat de către Nicu Marcu şi "trupeţii" săi, care abia au fost în stare, după patru luni, să desluşească o parte a problemei, să găsească vinovatul şi să aplice o amendă derizorie, dacă ţinem cont de faptul că în cele patru luni angajaţii care s-au ocupat de cazul respectiv au primit salarii considerabile, aşa cum sunt cele din cadrul ASF. Probabil că amenda stabilită pentru Viorel Panait reprezintă jumătate din salariul lunar al vreunui nou angajat şi nicidecum activitatea depusă timp de patru luni pentru soluţionarea cauzei.

Dar ne-am obişnuit ca instituţia condusă de Nicu Marcu să fie pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă. În timp ce conducătorii altor societăţi emitente au fost sancţionaţi în ultimii ani cu amenzi contravenţionale în valoare de sute de mii lei, în cazul Comvex, ASF s-a limitat doar la 3800 lei. Atât s-a putut.

În aceste condiţii reiterăm întrebările dintr-un articol anterior:

1. Cum a fost posibil ca decesul lui Panait Ivănescu, membru al CA al Comvex SA, să nu fie raportat la BVB timp de doi ani?

2. De ce a fost nevoie ca ASF să afle informaţia respectivă din ziarul BURSA pentru a acţiona conform atribuţiilor legale?

3. Verifică vreun angajat al BVB rapoartele anuale primite de la societăţile emitente?

4. Câte din verificările demarate de ASF sunt rezultatul informaţiilor primite din presă?

5. ASF mai are rol preventiv în piaţa de capital sau s-a transformat în pompier care intervine doar în caz de incendiu?

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. BVB nu isi verifică și nu explică propriile rapoarte.

    ASF e complet inutila. Nu previn nimic, nu adauga valoare absolut deloc, pot fi desfiintati de ieri

    1. Ar fi bine sa fie inutila, dar din pacate pentru tara asta, ea este profund nociva.

      A "supravegheat" cu succes gaurile negre din piata de asigurari si a protejat cu acelasi succes grupurile de infractori din piata de capital. 

      ai dreptate

    Tipic.. Cele mai inepte interpretari ale legii si cele mai inepte decizii le-am primit semnate de Stefanoiu sau Marcu. Si la Comvex tot Stefanoiu a “analizat” dar a semnat Dascalu Elena care nu intelege ce a semnat. Cand inchidem ASF -ul asta? Mai platim mult taxe sa le tinem salariile alea nesimtite?

    Comvex este parte a Cooperativei conduse de familia Dragoi iar aceasta amenda este o nesimtire ticaloasa aplicata unui membru pretios al Cooperativei. Rusine ASF!

    1. Cumperi actiuni preferential la valoare nominala de 2,5 lei/actiune daca ai relatii la Comvex di dupa ii diluezi pe fraieri de actionari.

      Iata ce vegheaza ASF cum sa scoata fam.Dragoi banii din Comvex in trei ani prin dividend? 

      Halal piata de capital.  

      Către, 

      BURSA DE VALORI BUCUREȘTI (PIAȚA ATS/AeRO) 

      AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ 

      SECTORUL INSTRUMENTE ȘI INVESTIȚII FINANCIARE 

      DIRECȚIA EMITENȚI 

      Evenimente importante de raportat: Precizări la Raportul curent din data de 24.03.2022 

      Propunerea privind repartizarea profitului - punctul 4 de  

      pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a  

      Acționarilor convocată pentru data de 28/29 Aprilie 2022 

      În referire la Raportul curent din data de 24.03.2022 privind convocarea Adunării Generale Ordinare  

      a Acționarilor pentru data de 28/29 Aprilie 2022, orele 12:00, facem următoarea mențiune în legătură  

      cu punctul nr. 4 de pe ordinea de zi:  

      La data de 31.12.2021 Comvex S.A. a înregistrat un profit net în valoare de 32.387.501 lei, care este  

      propus spre repartizare după cum urmează: 

      Rezerve legale 1.259.836 lei 

      Dividende brute 8.427.267 lei 

      Profit rămas nerepartizat 22.700.398 lei  

      Dividendul brut ce urmează a se acorda pentru o acțiune deținută la data de înregistrare, se fixează la

      0,723 lei/acțiune. 

    ASF este doar o alta unitate militara sub acoperire. Uitati-va la fatza lui nicu marcu, scrie ''ofiter" pe ea, de la un capat la altul.

    Toti fug de votarea legii acoperitilor din firme si institutii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb