SUBSCRIERI RECORD BNR a împrumutat 17 bănci cu 9,99 miliarde lei prin licitaţia repo

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 februarie 2013

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat luni 17 bănci cu suma de 9,99 miliarde lei, foarte uşor sub plafonul ridicat la 10 miliarde lei, iar sumele licitate de bănci au urcat la un nou maxim istoric, cumulând 38,496 miliarde lei.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi pentru o săptămână.

Banca centrală a majorat atât săptămâna trecută, cât şi în această săptămână, sumele disponibile în licitaţia repo, la 9 miliarde lei şi, ulterior, la 10 miliarde lei.

Aceasta este a 18-a săptămână consecutivă în care banca centrală a limitat împrumuturile acordate prin repo.

La licitaţia de săptămâna trecută au participat tot 17 bănci, iar sumele licitate au atins un record de 37,52 miliarde lei. Acel nivel a fost depăşit doar luni, când subscrierile băncilor urcat la 38,455 miliarde lei.

În precedentele două săptămâni plafonul a fost de 6 miliarde lei, iar anterior, în perioada 26 noiembrie - 7 ianuarie, suma a fost limitată la 4 miliarde lei. Majorarea sumei la 6 miliarde lei a venit după ce BNR a anunţat întoarcerea la o gestionare "adecvată" a lichidităţii.

ING a transmis luni dimineaţă, înaintea anunţului BNR privind licitaţia repo, un raport în care se spune că analiştii băncii se aşteaptă ca banca centrală să crească suma disponibilă în această licitaţie.

"Întrucât estimăm că banca centrală a cumpărat din piaţă doar 600 milioane euro în ultimele două luni, în timp ce titlurile emise de Ministerul Finanţelor le-au depăşit pe cele ajunse la scadenţă cu circa 11,4 miliarde lei, iar deficitul bugetar a fost probabil de 4 miliarde lei în aceeaşi perioadă, necesarul de finanţare din sistem a crescut considerabil.

Aşadar ne putem aştepta ca banca centrală să crească suma injectată prin operaţiunea de piaţă monetară de astăzi pentru a relaxa condiţiile de finanţare, caz în care am putea vedea o scădere treptată a ratelor pe termene scurte de pe curba de randamente FX swap", se arată în nota ING.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au variat între 4 miliarde lei şi 10 miliarde lei, de la reluarea plafonării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb