Subvenţii agricole din privatizări

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 9 mai 2008

Statul va finanţa sectorul vegetal cu circa 1,9 miliarde de lei din veniturile obţinute prin privatizarea unor companii pentru a urgenta plăţile naţionale directe complementare. Parlamentul a adoptat, marţi, în unanimitate, un proiect de lege care aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.148/­2007, act normativ care reglementează unele măsuri financiare pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate pentru agricultură.

Potrivit actului normativ, circa 1,4 miliarde de lei vor fi alocate pentru prefinanţarea cheltuielilor aferente Schemelor de plată implicate în derularea Fondului European pentru Garantare în Agricultură (FEGA) şi aproximativ 408 milioane de lei pentru prefinanţarea cheltuielilor aferente Schemei de plată naţională directă complementară în sectorul vegetal, implicată în derularea Fondului European Agricol de Dezvoltară Rurală (FEADR).

"Având în vedere necesitatea urgentă a asigurării fondurilor aferente aplicării schemelor de plăţi directe pe suprafaţă, care să acorde producătorilor agricoli, precum şi posibilitatea alocării sumelor în cauză din veniturile de privatizare, înregistrate în contul curent al Trezoreriei Statului, a fost promovat prezentul act normativ", explică iniţiatorii actului normativ "urgentarea" prezentei legi, cu toate că, a trecut aproape un an, de la elaborarea ordonanţei Guvernului, iar fermierii se plâng că nu au primit niciun leu până în prezent.

Parlamentarii susţin că noul act normativ va permite beneficiarilor plăţilor directe să-şi elaboreze propriul plan de afaceri şi un program de dezvoltare pe termen scurt şi mediu, în conformitate cu cerinţele actuale ale pieţei.

"Sunt create oportunităţi de creştere atât a fluxului comercial al resurselor materiale necesare fermierilor, cât şi a fluxului de capital angajat de mediul bancar pentru finanţarea activităţilor agricole", estimează iniţiatorii legii.

Legea îşi propune să asigure operativitatea fondurilor necesare prefinanţării cheltuielilor generate de plăţile directe (acordate începând din 2007) şi efectuarea plăţilor directe către beneficiari, pentru îmbunătăţirea activităţilor agricole.

Beneficiarii fondurilor vor fi doar producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care exploatează terenurile agricole pentru care solicită plăţile directe complementare.

Fermierii care solicită plăţile directe în cadrul schemelor de plăţi pe suprafaţă trebuie să respecte condiţiile agricole şi de mediu (reglementate prin lege), care privesc standarde pentru evitarea eroziunii solului, standarde pentru menţinerea structurii solului şi standarde pentru menţinerea suprafeţei existente de pajişti permanente.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb