Suedia, stat membru al Uniunii Europene din anul 1995, îşi asumă pentru a doua oară Preşedinţia UE, în intervalul 1 iulie - 31 decembrie 2009.
Domnul Mats Aberg, ambasadorul Suediei în România, a declarat, într-o conferinţă de presă prilejuită de preluarea Preşedinţiei Uniunii Europene, că asumarea acestei funcţii este de mare răspundere, fiind o obligaţie deosebit de importantă pentru ţara sa. Priorităţile pe care preşedinţia suedeză şi le-a impus privesc economia Uniunii Europene, într-o perioadă dificilă creată de criza economică şi financiară.
Suedia este hotărâtă să se concentreze asupra măsurilor pentru restabilirea încrederii în sistemul financiar, accelerarea recuperării economice, crearea de locuri de muncă şi promovarea bunăstării în statele membre.
Preşedinţia suedeză va acţiona pentru adoptarea unei strategii speciale pentru Marea Baltică, pentru îmbunătăţirea mediului maritim şi pentru întărirea competitvităţii acestei regiuni din UE. De asemenea, va fi propusă adoptarea Programului Stockholm pentru colaborări în domeniul judiciar. Totodată, Uniunea Europeană extinsă va pregăti, sub preşedinţia suedeză, terenul pentru aderarea altor ţări.
În această toamnă, Suedia va organiza o serie de întâlniri, seminarii şi conferinţe care vor lua în discuţie teme, de la climă şi agricultură, până la apărare şi chestiuni legate de tineret.
Ambasadorul Suediei la Bucureşti a apreciat că ţara sa va asigura o conducere deschisă şi eficientă, de colaborare cu toate ţările membre ale Uniunii Europene.
Suedia are o populaţie de 9,26 milioane de locuitori, pe o suprafaţă de 450.000 kmp. Ţara este o monarhie constituţională. Primul-ministru al Suediei este Fredrik Reinfeldt.