SUPLIMENT GAMBLING "Interdicţia publicităţii va aduce prejudicii şi sportului românesc, dar şi mass-media"

Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 24 februarie 2023

Odeta Nestor

Odeta Nestor

(Interviu cu Odeta Nestor, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor Jocurilor de Noroc la Distanţă - AOJND)

Viitorul aparţine gamblingului online, este de părere Odeta Nestor, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor Jocurilor de Noroc la Distanţă (AOJND), precizând că tendinţa către digitalizare este clară şi ireversibilă. "De asemenea, inteligenţa artificială joacă un rol din ce în ce mai important şi cred că aici este soluţia pe termen lung pentru jocul responsabil", ne-a spus şeful AOJND într-un interviu.

Printre altele, domnia sa consideră că interzicerea publicităţii în domeniu este o decizie care va avea efecte negative în primul rând asupra jucătorilor, care vor fi expuşi doar publicităţii operatorilor de jocuri de noroc fără licenţă în România, publicitate ce nu poate fi ţinută sub control în mediul online: "Interdicţia totală ar aduce prejudicii şi sportului românesc, care ar rămâne fără o sursă importantă de venituri pentru dezvoltare, precum şi mass-media".

AOJND crede că cea mai bună soluţie nu este interdicţia totală, ci un control mai atent al mediilor şi intervalelor orare în care este distribuit materialul publicitar, precum şi un cod de conduită care să fie asumat de toţi operatorii de jocuri de noroc licenţiaţi în România.

Reporter: A trecut aproape un an de când am ieşit din pandemie. A fost segmentul organizatorilor de jocuri online unul dintre câştigătorii crizei sanitare?

Odeta Nestor: Pandemia a fost un moment dificil pentru toată lumea şi pentru toate sectoarele economice, dar privind retrospectiv acum, la trei ani distanţă de la acel moment, aş spune că două idei s-au conturat foarte clar.

Prima este orientarea către on­line. Aceasta este o tendinţă generală, nu doar în gambling. Ea începuse de dinainte, dar pandemia a accelerat-o şi a extins-o inclusiv în zone şi domenii noi. Cu siguranţă că viitorul va aduce tot mai multă digitalizare, aceasta este direcţia spre care se îndreaptă lucrurile, iar în zona de gambling vă pot spune că operatorii licenţiaţi pe piaţa din România fac eforturi investiţionale semnificative pentru a menţine piaţa atractivă, dar şi sigură pentru jucători.

A doua idee pe care aş dori să o subliniez este mai mult una de substanţă, de filozofie a domeniului. În momentele de criză (cum a fost pandemia) vedem mai mult decât oricând cât este de important să avem o reglementare corectă a domeniului dublată de o cultură puternică a ceea ce înseamnă gamblingul responsabil. Aici cred că mai sunt multe de făcut - şi legislative, dar şi pentru a înţelege că jocurile de noroc trebuie să fie o sursă de divertisment sigur pentru jucător.

Reporter: Care sunt principalele probleme ale domeniului şi ce soluţii există pentru remedierea acestora?

Odeta Nestor: Principala problemă este lipsa unui dialog real între operatori şi autorităţi. Am o experienţă de aproape 20 de ani în domeniul jocurilor de noroc, atât în România, cât şi în străinătate, aşadar am văzut multe situaţii şi vă pot spune cu certitudine că soluţia se va găsi prin cooperarea dintre autorităţi şi operatori. Atât timp cât autorităţile vor fi lipsite de transparenţă şi vor adopta măsurile în mod unilateral, fără o consultare reală, operatorii vor fi nevoiţi să îşi regândească planurile, la rândul lor, în detrimentul jucătorilor, dar şi al altor sectoare conexe din economie.

Reporter: În Parlament se află în dezbatere iniţiativa privind proximitatea locaţiilor în care operează organizatorii de jocuri şi cea care vizează interzicerea publicităţii în domeniul gamblingului. Ce efecte vor avea acestea asupra domeniului, dar si asupra bugetului de stat, dacă vor fi aprobate?

Odeta Nestor: Cu mare regret vă pot spune, la modul general, că dacă acum un an mă mândream cu faptul că România era un exemplu de succes în ceea ce priveşte reglementarea în domeniul gamblingului, în prezent situaţia se deteriorează în mod accelerat.

Referitor la iniţiativa privind proximitatea locaţiilor - nu vrem să ne pronunţăm noi, în calitate de Asociaţie care reprezintă operatorii online, asupra unei initiative care vizează segmentul land-base. Ca regulă generală, valabilă indiferent de domeniu, credem că iniţiativele legislative trebuie să fie întotdeauna rezultatul unor discuţii şi consultări prealabile cu toate părţile interesate.

În ceea ce priveşte iniţiativa privind interzicerea publicităţii, este o decizie care va avea efecte negative în primul rând asupra jucătorilor, care vor fi expuşi doar publicitatii operatorilor de jocuri de noroc fără licenţă în România, publicitate ce nu poate fi ţinută sub control în mediul online. Interdicţia totală ar aduce prejudicii şi sportului româ­nesc, care ar rămâne fără o sursă importantă de venituri pentru dezvoltare, precum şi mass-media.

AOJND crede că cea mai bună soluţie nu este interdicţia totală, ci un control mai atent al mediilor şi intervalelor orare în care este dis­tribuit materialul publicitar, precum şi un cod de conduită care să fie asumat de toţi operatorii de jocuri de noroc licenţiaţi în România.

Reporter: Cum apreciaţi fiscalitatea din domeniu?

Odeta Nestor: După cum vă amintiţi, în vara anului 2022 autorităţile au decis majorarea taxelor operatorilor din domeniul jocurilor de noroc. Decizia a fost netransparentă şi am fost cu adevărat surprinşi de decizia autorităţilor de a modifica sistemul de taxare a domeniului fără consultări prealabile şi fără a lăsa un timp de negociere, de reflecţie. Am spus şi atunci şi o repetăm - înţelegem nevoia Guvernului de a găsi surse de finanţare, mai ales în actualul context economic dificil, dar soluţia nu o reprezintă adoptarea de decizii peste noap­te şi fără o fundamentare teoretică şi practică.

În plus, măsura a fost şi discriminatorie la adresa operatorilor din zona de gambling online. Noi credem că, prin transparenţa şi mecanismele specifice zonei de online, această industrie asigură trasabilitatea veniturilor, transparenţa jocului şi a plăţilor, un cadru clar monitorizat şi reglementat, care poate fi mult mai corect şi mai uşor ges­tionat. Aşadar, credem că Guvernul ar trebui să încurajeze şi să sus­ţină tocmai această zonă.

Reporter: Ce investiţii derulează acum organizatorii de jocuri la distanţă?

Odeta Nestor: Operatorii de jocuri de noroc online fac investiţii semnificative atât pentru a asigura infrastructura necesară jucătorilor, cât şi pentru a garanta un mediu sigur de joc. Sunt operatori internaţionali, cu multă experienţă în zona de safe gambling, care au dezvoltat sistemele electronice astfel încât experienţa utilizatorilor să fie una plăcută şi sigură.

Ca tendinţă se remarcă utilizarea pe scară tot mai largă a inteligenţei artificiale şi cred că în viitor aceas­ta va juca un rol tot mai important. Vă pot spune că, în prezent, IA este folosită de operatorii din segmentul online pentru identificarea tiparelor comportamentale periculoase şi pentru excluderea de la joc a utilizatorilor care au acest tip de comportament.

Referitor la membrii AOJND, vorbim despre operatori internaţionali. Investitiile făcute în alte jurisdicţii sunt implementate şi în România. Chiar dacă mentalitatea jucătorului român este diferită faţă de cea a altor cetăţeni europeni, operatorii licenţiati implementează pe platforma din România aceleaşi sistem de control şi de prevenire a formelor de comportament negative, de deviere de la jocul res­ponsabil.

Reporter: Cu ce rezultate a încheiat anul trecut piaţa de gambling? Ce cifră de afaceri a înregistrat faţă de 2021 şi câţi organizatori de jocuri sunt acum autorizaţi în piaţă?

Odeta Nestor: Aşteptăm datele pentru 2022. Conform raportului de activitate al ONJN pentru 2021, totalul taxelor aferente jocurilor de noroc la distanţă pentru anul trecut a fost de peste 1 miliard de lei.

Acestei sume i se adaugă taxele licenţelor cl II, precum şi taxele pe profit şi impozitul pe salarii pentru angajaţi şi servicii conexe. Aşadar, vorbim despre o sumă considerabilă care cred că este un argument suficient pentru a înţelege că sunt o parte importantă a industriei de gambling şi cu o contribuţie semnificativă la bugetul de stat.

Reporter: Care sunt perspectivele sectorului?

Odeta Nestor: Credem că viitorul aparţine gamblingului online. Tendinţa către digitalizare este clară şi ireversibilă. De asemenea, inteligenţa artificială joacă un rol din ce în ce mai important şi cred că aici este soluţia pe termen lung pentru jocul responsabil. Sigur că vorbim de investiţii care implică şi costuri foarte mari pentru opera­tori. Autorităţile pot ajuta foarte mult prin crearea şi întreţinerea unui cadru predictibil şi transparent pentru operatori, care să aibă astfel garanţia că nu vor vedea impuse peste noapte măsuri economice dure împotriva lor.

Reporter: Mulţumesc!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb