SUPLIMENT HR "Adoptarea lucrului remote - cea mai pregnantă şi vizibilă schimbare de pe piaţa muncii"

Ziarul BURSA #Companii #Resurse Umane / 1 august 2022

Bogdan Badea

Bogdan Badea

(Interviu cu Bogdan Badea, CEO eJobs România)

"Numărul de locuri de muncă remote de pe eJobs.ro este de trei ori mai mare comparativ cu 2021" "Pachetul salarial competitiv şi flexibilitatea - în topul dorinţelor candidaţilor" "Remote work-ul nu va rămâne doar o amintire a pandemiei"

În prezent, piaţa muncii arată complet diferit faţă de felul în care arăta acum un an sau mai ales acum doi ani, ne-a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România. Potrivit domniei sale, coordonata principală la care se uită acum angajatorii este performanţa, necondiţionată de factori externi precum oraşul sau ţara în care muncim sau programul fix de opt ore pe zi.

Reporter: Cum a schimbat pandemia piaţa muncii - care sunt tendinţele actuale şi ce previziuni aveţi pentru viitor?

Bogdan Badea: În momentul în care vorbim, piaţa muncii arată complet diferit faţă de felul în care arăta acum un an sau mai ales acum doi ani. Suntem într-un punct de comparaţie 1 la 1 cu anii prepandemici, adică 2018, 2019, în care totul se întâmpla într-o dinamică extrem de crescută, cu multe joburi şi o goană ferventă după candidaţi.

Dacă vorbim de schimbări, cu siguranţă cea mai pregnantă şi mai vizibilă a fost adoptarea muncii remote. Dacă înainte de 2020 vorbeam doar despre cazuri izolate în care companiile acceptau sau încurajau munca remote, acum, chiar şi după ridicarea restricţiilor, numărul de locuri de muncă remote de pe eJobs.ro este de trei ori mai mare comparativ cu 2021. Deci, mai mult decât oricând, coordonata principală la care se uită angajatorii este performanţa, necondiţionată de factori externi precum oraşul sau ţara în care muncim sau programul fix de opt ore pe zi.

Ce s-a întâmplat în ultimii doi ani şi ce se întâmplă acum ne conturează cadrul pentru următorii ani, în care angajatorii vor trebui să fie extrem de atenţi la retenţie, să lucreze cu foarte multă flexibilitate pentru că vedem o luptă foarte strânsă pentru talentele din piaţă, să înceapă să dea dovadă de transparenţă în ceea ce priveşte salariile (mă refer aici la publicarea salariilor în anunţurile de angajare).

Vedem, totodată, o revenire în forţă a angajatorilor la ceea ce făceau înainte de pandemie pentru a câştiga sau a-şi consolida capitalul de imagine - acţiuni de employer branding, creşteri salariale, pachete de beneficii foarte atrăgătoare.

"Primul semestru din 2022 a fost cel mai bun din istoria eJobs în materie de încasări, clienţi noi şi joburi postate"

Reporter: Cum a evoluat piaţa de recrutare online în ultimii ani şi ce preconizaţi că va urma? Care sunt provocările pentru recrutarea de personal pe o piaţă a muncii diferită de cea anterioară pandemiei?

Bogdan Badea: Piaţa a crescut. Pentru noi, cel puţin, ultimii doi ani au fost foarte intenşi, dar au marcat şi creşteri în numărul de joburi postate, în numărul de clienţi noi, în volumul de servicii extra core business (campanii digitale, campanii de recrutare personalizată prin intermediul Skilld sau employer branding), în numărul de aplicări şi de candidaţi activi. Primul semestru al anului 2022 a fost, de exemplu, şi cel mai bun din istoria eJobs în materie de încasări, clienţi noi şi joburi postate.

Pentru recrutori, piaţa este, într-adevăr, plină de provocări acum. Sunt foarte multe joburi noi şi nu la fel de mulţi candidaţi. În special când vorbim despre poziţii de specialişti, este din ce în ce mai greu să închizi o poziţie cu omul potrivit.

O altă provocare pe care o au recrutorii este de a se menţine competitivi la nivel salarial. În primul rând, din cauza disporporţiei între cerere şi ofertă şi apoi pentru că inflaţia şi-a spus cuvântul nu doar asupra puterii de cumpărare, ci şi asupra aşteptărilor salariale ale candidaţilor. Lucru firesc, de altfel, dar cu impact asupra bugetelor de salarii.

Reporter: Care sunt cerinţele unei persoane ce caută acum un loc de muncă, faţă de perioada pre-pandemie?

Bogdan Badea: Pachet salarial competitiv şi flexibilitate. Pe acestea le regăsim cel mai des în topul dorinţelor candidaţilor. Sunt primele lucruri la care se uită atunci când vor să se angajeze. Dacă salariul era la fel de important şi înainte de pandemie, nevoia de flexibilitate din partea angajatorului a crescut după cei doi ani în care toată lumea s-a bucurat de mai multă autonomie, de mai multă independenţă în a-şi gestiona timpul. Acestea pot funcţiona însă doar atunci când sunt dublate de disciplină şi foarte multă responsabilitate pentru că angajatorii se aşteaptă la acelşi nivel de performanţă, indiferent de locul în care lucrezi.

"În prima jumătate a anului, domeniile care au atras cele mai multe aplicări au fost retail, call center/BPO, servicii, IT/telecom, banking şi servicii financiare şi transporturi/logistică"

Reporter: Care sunt cele mai căutate domenii în prezent? Există o scădere a interesului pentru anumite sectoare?

Bogdan Badea: Pentru prima jumătate a anului, domeniile care au atras cele mai multe aplicări au fost retail, call center/BPO, servicii, IT/telecom, banking şi servicii financiare şi transporturi/logistică. Aici, vorbim de două criterii care atrag candidaţii - numărul mare de joburi lansate în piaţă şi, implicit, o adresabilitate foarte largă a domeniului, cum este cazul retailului şi call center-elor sau salariile mari oferite, cum este cazul IT-ului sau serviciilor financiare.

Nu am observat o scădere a interesului pentru anumite sectoare, ci sectoare care au crescut foarte mult, în special în ultimele trei luni, de când au fost ridicate restricţiile - turism, horeca sau evenimente.

Reporter: Ce preferă un angajator în condiţiile actuale: să ofere un loc de muncă tradiţional, stabil, sau să aibă lucrători de la distanţă? Care sunt preferinţele candidaţilor pentru un post în acest sens, după ridicarea restricţiilor din pandemie?

Bogdan Badea: Tendinţa celor mai mulţi dintre angajatori pentru acest an este să readucă oamenii la birouri. Sunt puţini cei care au impus o reîntoarcere bruscă, optând, mai degrabă, pentru un model hibrid - două zile de la birou, trei de acasă sau trei zile de la birou, două de acasă. Încă se face un rodaj al celui mai bun mod de lucru, însă este clar faptul că remote work-ul nu va rămâne doar o amintire a pandemiei. În intervalul aprilie-iunie 2022, numărul locurilor de muncă remote a fost de trei ori mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2021, când încă se lucra preponderent de acasă. Deci, angajatorii încă sunt dispuşi să le ofere această opţiune angajaţilor, mai degrabă sub formă de beneficiu, iar candidaţii aplică în continuare cu interes pentru astfel de poziţii.

"Munca la birou înseamnă multă flexibilitate"

Reporter: Care sunt cele mai evidente schimbări la care trebuie să se adapteze un angajator? Ce înseamnă munca la birou în noua realitate şi ce primează pentru un angajat în acest sens?

Bogdan Badea: Cum spuneam, munca la birou înseamnă multă flexibilitate. Poate un program de lucru hibrid, poate spaţii de lucru reamenajate şi care să ofere mai mult confort angajaţilor, poate ieşiri mai dese în echipe şi întâlniri de lucru în afara biroului. Nimic nu mai este rigid acum, iar asta cântăreşte mult în ochii angajaţilor şi candidaţilor.

Reporter: Care este locul beneficiilor extrasalariale în căutarea unui loc de muncă? La ce sunt mai atenţi cei ce vor un nou loc de muncă în privinţa acestor beneficii?

Bogdan Badea: Beneficiile rămân importante. Aici, nu s-au schimbat foarte mult preferinţele. Nici ale angajatorilor, nici ale angajaţilor. Cu două mici excepţii - vedem tot mai des opţiunea de a munci remote ca beneficiu şi serviciile de terapie psihologică oferite angajaţilor. Altfel, companiile rămân tributare pachetelor clasice: tichete de masă, abonamente medicale, abonamente la săli de sport, coaching, tichete de vacantă, prime de sărbători etc.

Reporter: Cum se adaptează politicile de HR noii realităţi?

Bogdan Badea: S-au adaptat deja. Cu toţii am învăţat să răspundem din mers oricăror noi cerinţe. Dincolo de crearea celor mai bune experienţe de lucru şi de angajare, oamenii de HR au învăţat să lucreze foarte îndeaproape şi cu celelalte departamente, astfel încât totul să fie cât mai personalizat şi cât mai specific fiecărui job în parte.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb