SUPLIMENT HR HR Club: "HR-ul se află într-o eră a schimbărilor profunde"

Ziarul BURSA #Companii #Resurse Umane / 24 noiembrie 2023

HR Club: "HR-ul se află într-o eră a schimbărilor profunde"

HR-ul se află într-o eră a schimbărilor profunde, în care se evidenţiază tendinţe majore precum impactul inteligenţei artificiale şi al tehnologiei asupra productivităţii şi locurilor de muncă, dar şi necesitatea unei transformări culturale majore în organizaţii pentru un viitor sustenabil - este concluzia la care au ajuns participanţii la conferinţa Share|Care|Dare, organizată de by HR Club la finele lunii octombrie, în Bucureşti.

Aproape 400 de membri ai comunităţii profesioniştilor în Resurse Umane au participat la a 19-a ediţie a conferinţei naţionale HR Club Share|Care|Dare, aceştia abordând, din perspective diverse, provocările şi oportunităţile HR-ului în contextul evoluţiei tehnologiei şi al preocupării pentru un viitor sustenabil.

Dan Bucşa, UniCredit Bank: "În anul electoral 2024, mărirea costurilor cu forţa de muncă va reduce competitivitatea externă"

HR Club: "HR-ul se află într-o eră a schimbărilor profunde"

Prezent la evenimentul menţionat anterior, Dan Bucşa - Chief CEE Economist la UniCredit Bank AG, Londra, a oferit o privire de ansamblu asupra României şi Europei Centrale şi de Est (ECE), punând accent pe evoluţia economiei în 2024, anul alegerilor. Domnia sa a declarat: "În 2023, industria din România nu şi-a revenit din şocul energetic, iar creşterea consumului s-a datorat faptului că populaţia şi-a cheltuit economiile făcute în timpul pandemiei, preponderent pe automobile. România a primit peste jumătate din plăţile făcute în ECE din Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă şi RePower, investiţiile publice fiind la maximul istoric.

În anul electoral 2024, creşterea salariilor ar putea da un nou avânt vânzărilor cu amănuntul, dar mărirea costurilor cu forţa de muncă va reduce competitivitatea externă. În condiţiile în care 20% dintre românii apţi de muncă nu muncesc, iar firmele din România au mai puţină nevoie de forţă de muncă decât cele din ţările vecine, se impun o serie de măsuri pentru a creşte populaţia activă: reconversia profesională, investiţii în infrastructură, subvenţii pentru angajări. Toate acestea în contextul în care în România sunt cele mai mari presiuni inflaţioniste pe termen scurt, iar BNR ar putea reduce dobânda în a doua parte a lui 2024 ca să stimuleze creditarea".

McKinsey: "În următorii zece ani, GenAI va avea un impact de cel puţin 10% asupra activităţilor a 80% din forţa de muncă"

HR Club: "HR-ul se află într-o eră a schimbărilor profunde"

Cu un impact economic potenţial de aproximativ 3 trilioane de dolari, efectul Inteligenţei Artificiale Generative (GenAI) asupra productivităţii a fost adus în atenţie de Mariana Miron - Partener Asociat, McKinsey Bucureşti, şi Jan Bouly - Partener Asociat, McKinsey Bruxelles, care au prezentat un raport McKinsey. Acesta analizează modurile în care GenAI va schimba viitorul muncii, dar şi profesia de HR, prin automatizarea joburilor repetitive, accelerarea inovaţiei şi augmentarea calităţii muncii.

Conform raportului, în următorii zece ani, GenAI va avea un impact de cel puţin 10% asupra activităţilor a 80% din forţa de muncă, iar 50% dintre sarcini se vor realiza mai rapid. Studiile de caz confirmă deja aceste tendinţe: de exemplu, în industria bancară, GenAI a îmbunătăţit cu 15%-20% productivitatea angajaţilor juniori, iar în domeniul cercetărilor, timpul necesar pentru documentare a fost redus de la săptămâni la ore. Aceste schimbări ajută la reducerea costurilor, dar impun şi regândirea responsabilităţilor, potrivit sursei citate.

Pentru HR, raportul prevede că, în viitorul apropiat, nivelul de automatizare din toate dimensiunile resurselor umane va creşte la 25%, cu schimbări pozitive în atragerea şi managementul talentelor, onboarding şi întreaga experienţă a angajatului. Recomandarea autorilor studiului McKinsey este ca liderii echipelor şi ai companiilor să se pună la curent cu capabilităţile GenAI şi să profite de impactul pozitiv asupra productivităţii.

Adrian Florea, Trend Consult: "Rezultatele unei organizaţii vin din obiceiurile indivizilor care o compun"

HR Club: "HR-ul se află într-o eră a schimbărilor profunde"

Adrian Florea - Founding Partner & Business Advisor la Trend Consult, a prezentat modelul STELLAR de gestionare a culturii organizaţionale. Domnia sa a precizat: "Rezultatele unei organizaţii vin din obiceiurile indivizilor care o compun. Tensiunea culturală (discrepanţa dintre ceea ce afirmă viziunea companiei şi modul în care "se fac lucrurile pe aici" efectiv) tulbură execuţia strategiei. Reducerea tensiunii culturale pentru a obţine înalta performanţă nu este în atribuţia HR-ului, ci a leadership-ului companiei".

World Economic Forum: "În 2027, 43% din sarcini vor fi realizate automat"

HR Club: "HR-ul se află într-o eră a schimbărilor profunde"

Pornind de la macrotendinţele care modelează viitorul forţei de muncă, reprezentanţii World Economic Forum, Ricky Li - Insight Product Specialist, şi Mark Rayner - Mission Lead, Insights, au vorbit, la conferinţa HR Club, despre tendinţele specifice pentru România, care sunt competenţele emergente şi în declin pentru ţara noastră, practici de succes pentru creşterea disponibilităţii talentelor, tactici de skilling, upskilling şi DEI. Potrivit raportului "Future of Jobs" realizat de World Economic Forum, 23% din joburile din prezent se vor schimba, iar în 2027, 43% dintre sarcini vor fi realizate automat.

"În România, joburile cu cea mai mare creştere sunt cele de specialişti în AI & Machine Learning, specialişti în sustenabilitate şi analişti de Business Intelligence, în timp ce printre joburile aflate în declin se numără cele de funcţionari bancari, lucrători poştali şi casieri", conform raportului citat, care adaugă: "Managerii români consideră că principalele bariere în calea transformării sunt incapacitatea de a atrage talente (69%) şi decalajele de abilităţi (54%). În topul soluţiilor pentru aceste provocări se numără: îmbunătăţirea procesului de avansare şi promovare a talentelor (48,1%), creşterea salariilor (35,3%) şi oferirea de cursuri de recalificare şi specializare (33,7%)".

Ari Pokka, Finnish Education Institute: "În Finlanda, elevii între 13 şi 19 ani efectuează anual practică în companii private"

HR Club: "HR-ul se află într-o eră a schimbărilor profunde"

Ari Pokka - CEO al Finnish Education Institute, a supus atenţiei modelul finlandez de colaborare între şcoli şi companii şi felul în care poate fi sprijinită tânăra generaţie să îşi găsească drumul.

Ari Pokka a declarat: "În Finlanda, legislaţia oferă multă flexibilitate şi libertate profesorilor de a-şi adapta curricula, nu există inspectori şcolari, iar predarea se axează pe exemple şi aplicaţii concrete, incluzând cursuri de antreprenoriat. Elevii între 13 şi 19 ani efectuează anual o perioadă variabilă de practică în companii private, iar multe dintre aceste companii oferă oportunităţi de internship pe timpul verii. Consilierii de carieră şi directorii de şcoli sunt persoane-cheie în colaborarea cu mediul de afaceri. De asemenea, Biroul de Informaţii Economice reprezintă o resursă naţională pentru angajatori pentru a dezvolta cooperarea cu şcolile".

Îndemnul final al lui Ari Pokka a fost de a da frâu liber imaginaţiei pentru explorarea modelor cât mai diverse de colaborare între mediul privat şi învăţământ.

Peter Hawkins, GTCI: "Schimbarea este o chestiune de strategie, cultură şi leadership"

HR Club: "HR-ul se află într-o eră a schimbărilor profunde"

Profesorul Peter Hawkins - decan la Global Team Coaching Institute (GTCI), lider internaţional în coaching sistemic, echipe executive şi dezvoltarea consiliilor de administraţie, a afirmat că, într-o epocă în care trebuie să facem mai mult pentru mai mulţi oameni, la o calitate mai bună, cu costuri mai mici şi cu mai puţine resurse, este important să ştim cum să schimbăm mentalitatea pentru o lume mai durabilă prin coaching de echipă. Domnia sa a concluzionat: "Schimbarea este o chestiune de strategie, cultură şi leadership, iar principala provocare a liderilor este să faciliteze conexiunile între oameni, echipe şi în interiorul organizaţiei. Aceştia trebuie să se concentreze pe coachingul conexiunilor, nu al oamenilor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb