Reporter: Cum a schimbat pandemia mediul de lucru, respectiv relaţia angajat/angajator în compania Nestle România?
Loredana Gîlmeanu: Ultimii doi ani ne-au demonstrat cât de agili suntem, fie că vorbim de statutul de angajator sau cel de angajat. În primăvara lui 2020, în doar cateva zile ne-am mobilizat şi organizat munca diferit, trecând de la munca de birou la munca de acasă sau înlocuind tradiţionalele întâlniri faţă-în-faţă cu cele on-line, virtuale.
Ne-am adaptat cu toţii la noul mediu de lucru, indiferent de natura postului ocupat şi am trecut de mai multe ori prin toate etapele schimbării: negare, furie, rezistenţă, conştientizare, acceptare, integrare. Comunicarea dintre management şi echipe, dintre coordonatori şi membrii echipelor lor, între colegi în general, a fost şi rămâne esenţială.
Reporter: Cum arată în prezent viaţa la birou, cum este adaptată aceasta la noua realitate?
Loredana Gîlmeanu: Viaţa şi munca la birou nu vor mai fi niciodată ca înainte de pandemie, vestea bună este aceea că rezultatul obţinut, aşa numitul mod hibrid, este varianta optimă pentru companii şi angajaţi întrucât îmbină flexibilitatea cu menţinerea spiritului de echipă şi generarea noilor idei într-un mediu sănătos. În timpul pandemiei biroul nostru principal a fost renovat, astfel, la întoarcerea la birou, colegii au regăsit un spaţiu modern şi propice colaborării.
Recent am lansat proiectul "Pets at work", prin care colegii noştri care deţin câini pot veni la birou cu prietenul lor necuvântător, urmând reguli bine stabilite. Această iniţiativă a crescut motivaţia şi eficienţa stăpânilor de animale, dar contribuind în acelaşi timp la o bună atmosferă în birou.
Începând din acest an ne-am propus să organizăm zile de vineri tematice, precum Ziua Universală a Iei, zi în care am îmbinat responsabilităţile zilnice cu momente distractive la birou.
Reporter: Cum gestionaţi managementul de criză în companie şi care a devenit locul acestui segment în ultimii ani? Cum v-aţi adaptat politica de HR în aceşti ani?
Loredana Gîlmeanu: Managementul de criză urmează paşi bine stabiliţi şi în pandemie au fost momente când ne-am întâlnit mult mai des decât în mod normal, date fiind schimbările pe care le trăiam aproape în fiecare zi. Am fost nevoiţi să luam decizii în condiţii ambigue punând mereu pe primul plan binele şi siguranţa angajaţilor.
• "Cultura performanţei înseamnă conştientizarea şi asumarea rolului pe care fiecare dintre noi îl avem în îndeplinirea obiectivelor companiei"
Reporter: Ce programe aveţi pentru cultura performanţei în companie şi ce înseamnă performanţa unui angajat Nestle?
Loredana Gîlmeanu: Cultura performanţei în Nestle înseamnă conştientizarea şi asumarea rolului pe care fiecare dintre noi îl avem în îndeplinirea obiectivelor companiei şi este completată de recunoaşterea reală a meritelor printr-un pachet de măsuri ce includ compensaţia şi beneficiile pentru angajaţi şi oportunităţile de dezvoltare profesională şi personală. Un factor important în Cultura performanţei la Nestle este alinierea responsabilităţilor individuale cu un set de priorităţi clare şi ambiţioase la nivel de companie, astfel încât fiecare angajat să fie conştient de impactul pe care munca sa îl are în rezultatele companiei.
Nu în ultimul rând, performaţa este evaluată într-un mod holistic, luând în considerare "ce", dar şi "cum"
s-a realizat un anume obiectiv. Atitudinea, comportamentele de leadership la locul de muncă au pondere importantă în procesul de evaluare a performanţei.
• "La începutul lui 2022, apetitul pentru schimbare a revenit la un nivel similar perioadei pre-pandemice"
Reporter: Per ansamblu, cum a schimbat pandemia piaţa muncii - care sunt tendinţele actuale şi ce previziuni aveţi pentru anii viitori? Care sunt provocările pentru recrutarea de personal pe o piaţă a muncii diferită de cea anterioară pandemiei?
Loredana Gîlmeanu: În ultimii doi ani incertitudinea cauzată de pandemie a determinat o scădere a interesului candidaţilor în a-şi schimba locul de muncă, căutările concentrându-se înspre companii stabile, renumite din punct de vedere al siguranţei locului de muncă.
În tot acest timp, noi, angajatorii, am rafinat modalităţile de atragere şi recrutare, îmbunătăţind continuu metodele virtuale de intervievare, selecţie şi integrare, făcându-le mai rapide şi mai eficiente.
La începutul lui 2022, apetitul pentru schimbare a revenit la un nivel similar perioadei pre-pandemice, candidaţii fiind atraşi şi mai mult de flexibilitate, sisteme hibride de lucru, de preocuparea angajatorului pentru programele care îmbunătăţesc starea de bine şi în aceeaşi măsură atraşi de un pachet variat de beneficii.
Viitorul ne rezervă multe provocări şi cu siguranţă vom fi nevoiţi să apelăm la noi căi de atragere şi retenţie a talentelor.
Reporter: Ce preferă un angajator în condiţiile actuale: să ofere un loc de muncă tradiţional, stabil, sau să aibă lucrători de la distanţă?
Loredana Gîlmeanu: Sistemul de lucru hibrid este varianta preferată de jucătorii din sectorul nostru de activitate în care munca de la birou se îmbină într-un mod sănătos şi echilibrat cu cea de acasă.
• "Angajatul tradiţional devine de la an la an mai adaptabil, mai pregătit pentru un viitor dinamic"
Reporter: Cum vedeţi automatizarea locurilor de muncă? Este aceasta un pericol pentru angajatul tradiţional?
Loredana Gîlmeanu: Singura constantă în viaţa noastră este schimbarea. Ne confruntăm zilnic cu procese de automatizare: la bancă, la supermarket, la locul de muncă, iar progresul tehnologic a făcut ca unele roluri să apară şi altele să dispară. Angajatul tradiţional devine de la an la an mai adaptabil, mai pregătit pentru un viitor dinamic.
Pentru prima dată în istorie, pe piaţa muncii sunt active patru generaţii diferite care se completează printr-o paletă diversă de experienţe şi abilităţi.
Nestle este compania care recunoaşte valoarea adăugată a mediului de lucru în care toate generaţiile se regăsesc şi se dezvoltă continuu împreună, diferenţele între nivelul de experienţă, preferinţe, preocupări, convingeri, statut social generând un climat de colaboare şi inovaţie care ne diferenţiază competitiv ca angajator.
Reporter: Care sunt cele mai evidente schimbări de pe piaţa muncii la care trebuie să se adapteze un angajator?
Loredana Gîlmeanu: Cu siguranţă, flexibilitatea rămâne numitorul comun pentru întreaga piaţă a muncii, fie că vorbim despre angajatori sau angajaţi.
Reporter: Vă mulţumesc!