SUPLIMENT IC&T / SEBASTIAN BURDUJA, MINISTRUL CERCETĂRII, INOVĂRII ŞI DIGITALIZĂRII: Cercetarea şi inovarea trebuie să genereze valoare adăugată în economie, iar digitalizarea să fie normalitate

Ziarul BURSA #Companii #IT / 30 mai 2022

Sebastian Burduja

Sebastian Burduja

România trebuie să devină o ţară în care cercetarea şi inovarea generează valoare adăugată în economie, iar digitalizarea este normalitate, este de părere Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Domnia sa ne-a transmis: "Am preluat mandatul de ministru al cercetării, inovării şi digitalizării cu misiunea de a contribui la România viitorului: digitalizată, competitivă, exemplu de bune practici pentru alte state, pe măsura minţilor strălucite pe care le avem. O Românie în care cercetarea şi inovarea generează valoare adăugată în economie, iar digitalizarea este normalitate. Partea bună a noilor tehnologii este că putem face mult cu puţin sau, altfel spus, putem accelera la maxim productivitatea economiei româneşti printr-un salt bazat pe adoptarea soluţiilor de ultimă generaţie.

Această viziune acoperă câteva direcţii importante pentru dezvoltarea economică şi pentru transformarea digitală la care visăm cu toţii, punând în centru relaţia cu cetăţenii. Vrem şi putem să le câştigăm încrederea oamenilor fiind la fel de prietenoşi şi de eficienţi cum este mediul privat, prin soluţiile pe care românii deja le folosesc zilnic: de la online shopping la online banking. De ce nu ar fi la fel de simplu să obţinem un certificat de naştere sau să ne plătim taxele (în toată ţara, nu doar acolo unde avem acoperirea ghiseul.ro)?"

Una dintre principalele priorităţi ale ministerului de resort pentru următorii ani, în ceea ce priveşte transformarea digitală, presupune tranziţia către o infrastructură digitală coerentă şi integrată la nivelul administraţiei publice din România, care să ofere servicii de înaltă calitate atât cetăţenilor, cât şi companiilor, ne-a spus Sebastian Burduja. Oficialul ne-a transmis c[ implementarea pe scară largă a soluţiilor digitale va contribui la creşterea gradului de transparentizare a activităţii autorităţilor statului şi la reducerea barierelor birocratice, facilitând, de asemenea, mai puţine drumuri la şi între instituţiile statului.

O a doua direcţie majoră este cercetarea, care va aduce contribuţii majore în economie, a adăugat ministrul Digitalizării, precizând: "Planul este să aducem cercetătorii români din toată lumea înapoi acasă şi să facem acest domeniu atractiv pentru tinerele generaţii. Pentru asta este nevoie să susţinem meritocraţia şi să asigurăm buna guvernare a institutelor naţionale de cercetare şi dezvoltare, într-un cadru eficient şi eficace, care să genereze impact nu doar în cercetarea fundamentală, ci şi prin transferul tehnologic în economie".

Nu în ultimul rând, colaborarea dintre mediul privat şi cel public este esenţială pentru stimularea inovării, ca principal motor de creştere pentru economia unei ţări, consideră oficialul. Aici, principala nevoie este o intervenţie punctuală a statului acolo unde piaţa nu rezolvă totul: mai exact, în fazele timpurii ale creşterii unui business inovator. După modelele din Silicon Valley, Israel, Singapore etc., statul român poate interveni în parteneriat cu mediul privat pentru a-şi asuma riscuri şi pentru a permite apariţia viitorilor unicorni româneşti, este de păprere ministrul de resort. Acesta opinează că investiţii deştepte vor genera locuri de muncă, exporturi cu valoare adăugată înaltă şi venituri mai mari la bugetul de stat: "Am rezumat în câteva cuvinte o misiune complexă. Am convingerea că acest minister va deveni vârful de lance al modelului de creştere economică românească, aşa cum trebuie să fie. Acum e timpul faptelor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb