SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII "Numărul persoanelor cu tumori cerebrale sau spinale a crescut exponenţial, în ultimii ani"

Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 14 martie

"Numărul persoanelor cu tumori cerebrale sau spinale a crescut exponenţial, în ultimii ani"

(Interviu cu Dan Benţia, medic neurochirurg Sanador)

Reporter: Traversăm o perioadă pe care, personal, o consider foarte nocivă pentru sănătatea noastră. Nu mai mergem fizic la birou, toată ziua ne-o petrecem la calculator, jobul este din ce în ce mai stresant pentru noi toţi... Cum ne afectează toate acestea sănătatea? Vă confruntaţi cu tot mai multe cazuri în ultima perioadă şi ce reclamă acestea?

Dan Benţia: Toate aspectele menţionate mai sus au un efect definit fără doar şi poate ca fiind STRES. Stresul poate provoca modificări la nivelul sis­temului nervos, începând la nivelul sinapselor, reţelelor neuronale, provocând tulburari psihice, de învăţare, de memorare, de atenţie, continunând cu perturbarea glandelor endocrine şi afectarea hipotalamusului.

Toate aceste lucruri duc la perturbări în funcţionalitatea organismului per ansamblu, de exemplu - perturbarea activităţii, tensiunii arteriale - hipertensiune arterială, modificarea toleranţei la glucoză, hiperglicemie, diabet zaharat, modificarea lipidelor circulante - ateroscleroză, scăderea şi perturbarea sistemului imunitar, scăderea apărării în caz de infecţii, scăderea supravegherii imunologice, apariţia tumorilor maligne. Sedentarismul, lipsa activităţii fizice duce la obezitate, afectarea coloanei vertebrale, activarea modificărilor degenerative, în special pe coloana lombară şi cervicală, provocând hernia de disc şi stenoza de canal, afectarea diferitelor articulaţii gravitaţionale - genunchii şi soldurile. Dacă ar fi să fac un top 5 al afecţiunilor cu care mă confrunt, în calitatea mea de medic neurochirurg, cu siguranţă toate s-ar asocial cu stresul şi factorii perturbatori externi cu care suntem bombardaţi zi de zi. Un top 5 al afecţiunilor neurochirurgicale, ar arăta aşa: hernia de disc; stenoza de canal; AVC; tumori cerebrale; osteoporoza cu tasări vertebrale.

Reporter: Ce ne sfătuiţi să facem ca să nu ajungem prea curând sau prea des la neurochirurg?

Dan Benţia: Esenţa este să facem profilaxia afecţiunilor care vor urma uneori inevitabil. Trebuie să lucrăm opt ore, să dormim tot opt ore şi opt ore trebuie să ne relaxăm ca să prevenim boala secolului la care făceam referire mai sus - STRESUL. De asemenea, sfatul meu atât pentru mine însumi, cât şi pentru cititorii dumneavoastră este acela că trebuie să fim echilibraţi, să facem mişcare în fiecare zi, 30-60 de minute şi să evităm să ne îngrăşăm. De reţinut faptul că nu este indicat să facem eforturi fizice exagerate (eforturi intense sportive sau la muncă, precum lucrul în construcţii sau agricultură care pot determina apariţia herniei de disc traumatice). Persoanele care stau la birou trebuie neapărat, la 3-4 ore, să se ridice şi să facă o mică plimbare pentru a schimba poziţia.

Reporter: Ce consideraţi că ar trebui să facă angajatorii pentru a nu se ajunge în astfel de situaţii?

Dan Benţia: Trebuie neapărat să se ţină de programul de opt ore, legal de muncă, munca peste program determină dezechilibrul în regimul de viaţă al oricui, iar excesul de ore suplimentare poate atrage alte efecte negative asupra sănătăţii. Sfatul meu este ca pe lângă ce fac angajatorii, angajaţii să aibă diferite programe la sfârşit de săptămână şi seara să reuşească să se detaşeze. De asemenea, primii trebuie să le permită angajaţilor să poată avea o pauză, să le ofere acestora mobilier potrivit (scaune şi birouri la înălţimea potrivită), să aibă contracte cu săli de sport, spa pentru uşurarea presiunii pe care statul la birou o poate aduce unei persoane şi, pe termen lung, o poate afecta aşa cum aţi văzut topul de mai sus.

Reporter: Ce tipuri de operaţii practicaţi cel mai mult - minim invazive sau tradiţionale?

Dan Benţia: În ultimii ani, tendinţa este ca procedurile minim invazive să le înlocuiască pe cele tradiţionale şi este firesc deoarece acestea vin cu multe avantaje pentru pacient. Printre operaţiile vedetă, să le spunem aşa, cu acest tip de abordare chirurgicală se numără: hernia de disc - microdisectomie, stenoza de canal lombar, decompresiunea şi recalibrarea canalui lombar minim-invaziv, fracturile şi tasările vertebrale (chifo şi vertebroplastie), tumorile cerebrale (ablaţia microchirurgicală a tumorilor cerebrale), hidrocefalia - tratamentul endoscopic, stabilizarea coloanei - introducerea de şuruburi percutan la nivelul coloanei etc.

Reporter: Tumorile au crescut în răspândire? Dacă da, care şi de ce?

Dan Benţia: Din păcate, numărul persoanelor descoperite ca având tumori la nivelul cerebral sau spinal a crescut exponenţial în ultimii ani, iar etiologia este plurifactorială şi puţin cunoscută.

Nu se cunoaşte un factor tipic pentru apariţia tumorilor, sunt mulţi factori care concordă: poluarea atmosferică, E-urile alimentare, stresul, loţiuni externe purtătoare de anumiţi compuşi chimici dăunători.

Reporter: Care tipuri de tumori sunt cele mai răspândite?

Dan Benţia: Din nefericire, cele mai răspândite sunt sunt metastazele, tumorile de origine gliale ale sistemului nervos.

Reporter: Românii au început să fie mult mai atenţi şi descoperă tumorile din faze incipiente?

Dan Benţia: Românii au început să conştientizeze mai mult că trebuie să facă profilaxie, prevenţie şi să se menajeze atât cât pot. Da, s-au schimbat, dar drumul este lung, încă sunt mulţi oameni care vin prima dată la un medic acuzând dureri sau disconfort şi constată dramatic că boala e instalată şi evoluează şi galopant. Sfatul meu pentru noi toţi este să ne verificam anual şi la primele semne de modificare a stării noastre de sănătate să ne facem programare la medicul specialist.

Reporter: Ce trebuie neapărat să aibă un medic?

Dan Benţia: Empatie. Nu e important numai cum tratezi un pacient din punct de vedere al bolii, ci şi cum îi eşti alături din punct de vedere uman. Omenia este esenţială în actul medical, oricare ar fi acesta.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb