Cererea globală de medicamente va creşte în următorii cinci ani, la fel şi cheltuielile totale din domeniu, piaţa de profil fiind aşteptată să ajungă la aproximativ 1,9 trilioane de dolari până în 2027, potrivit unui raport realizat anul acesta de IQVIA Institute for Human Data Science din SUA. Conform sursei, creşterea cheltuielilor va fi susţinută de apariţia de noi medicamente şi de utilizarea mai largă a mărcilor lansate recent, în ciuda eforturilor consumatorilor de a-şi restrânge bugetele şi a impactului opţiunilor care au costuri mai mici.
"Covid-19 continuă să aibă impact asupra pieţelor farmaceutice la nivel global şi se estimează că va continua să fie un factor de extindere a pieţei farmaceutice până în 2027, în mare parte datorită vaccinurilor", declară Murray Aitken, prim-vicepreşedinte şi director executiv al IQVIA Institute for Human Data Science, menţionând: "Cu toate acestea, există incertitudini semnificative în anii următori cu privire la tranziţia pandemiei globale de Covid-19 la o nouă fază în care vaccinurile şi terapiile sunt disponibile, dar sunt utilizate în mod inconsecvent".
Raportul aduce în atenţie următoarele aspecte principale:
• Utilizarea medicamentelor, în creştere
Utilizarea medicamentelor, măsurată în doze zilnice definite, a crescut cu 36% în ultimul deceniu, ca urmare a accesului crescut la acestea. Totuşi, potrivit estimărilor, creşterea va încetini până în 2027 şi va ajunge la un total de peste 3,4 trilioane de doze, cu aproximativ 8% mai mult faţă de nivelul din 2022. Cea mai mare creştere a volumului utilizat este aşteptată în America Latină, Asia şi Africa, determinată de expansiunea populaţiei şi de un acces extins, în timp ce America de Nord şi Europa vor înregistra un avans foarte scăzut. Medicamentele utilizate pe cap de locuitor variază în funcţie de regiune, Japonia şi Europa de Vest având un nivel mai mult decât dublu faţă de alte regiuni.
• Avans de 3-6% al pieţei medicamentelor, până în 2027
Piaţa globală a medicamentelor este aşteptată să înregistreze o creştere anuală compusă (CAGR) de 3-6% până în 2027, conform preţurilor de facturare, urmând să ajungă la aproximativ 1,9 trilioane de dolari, cu tendinţe divergente în funcţie de regiune. Creşterea în economiile dezvoltate continuă în ritmuri relativ constante, cu produse noi compensate de expirarea brevetelor. Totodată, se aşteaptă ca America Latină, Europa de Est şi unele părţi din Asia să crească puternic datorită volumului mare şi a apariţiei de medicamente noi. Creşterea pieţei din SUA, în baza preţului net, este preconizată să se ajusteze cu -1 până la +2% (CAGR) până în 2027, de la 4% în ultimii cinci ani. Impactul pierderilor exclusivităţilor va creşte la 140,7 miliarde de dolari pe parcursul a cinci ani, incluzând introducerea semnificativă de biosimilare în 2023 şi 2024. Cheltuielile pentru mărci noi în SUA sunt estimate să fie mai mari decât în ultimii cinci ani, dar acestea vor reprezenta o pondere mai mică în cheltuielile totale.
• Pandemia de Covid-19 are, în continuare, impact asupra pieţei medicamentelor
Pandemia de Covid-19 continuă să aibă impact asupra pieţelor farmaceutice la nivel global şi se estimează că va avea o contribuţie cumulativă netă de 500 de miliarde de dolari pe piaţa farmaceutică din 2020 până în 2027, în mare parte datorită vaccinurilor. Toate regiunile lumii au depăşit ratele de vaccinare din primul val de pandemie (estimate anterior), în timp ce în privinţa rapelulului, utilizarea a rămas în urmă. Acest lucru creează o incertitudine majoră cu privire la viitorul pandemiei şi la potenţialele riscuri de reapariţie a infecţiilor, în special în regiunile lumii cu cele mai scăzute rate de vaccinare.
• Cresc cheltuielile pentru medicamentele de specialitate
Medicamentele de specialitate vor reprezenta aproximativ 43% din cheltuielile globale în 2027 şi 56% din cheltuielile totale pe pieţele dezvoltate. Cheltuielile globale pentru medicamentele pentru cancer sunt aşteptate să atingă 370 de miliarde de dolari până în 2027, cu o creştere accelerată de la lansarea şi utilizarea de medicamente noi şi un impact limitat asupra biosimilarelor noi. Creşterea cheltuielilor pentru imunologie va încetini la 3-6% până în 2027 din cauza reducerilor de preţ asociate concurenţei biosimilarelor, în condiţiile în care creşterea volumului continuă cu 12% anual. Noile terapii pentru tulburări neurologice precum Alzheimer sunt aşteptate să susţină creşterea cheltuielilor în neurologie.
• Cheltuieli majore în biotehnologie
Biotehnologia va reprezenta 35% din cheltuielile de la nivel global şi va include atât terapii revoluţionare cu celule şi gene, cât şi un segment de biosimilare în curs de maturizare. Se aşteaptă ca progresele majore în domeniu să continue, în special în oncologie şi imunologie.
Potrivit Statista, în 2022, aproximativ 1,48 trilioane de dolari au fost cheltuiţi pe medicamente la nivel mondial, în creştere faţă de numai 887 de miliarde de dolari în 2010. Cheltuielile pentru medicamente au crescut peste tot la nivel global, dar Statele Unite ale Americii preiau conducerea în domeniu şi sunt aşteptate să rămână pe această poziţie până în 2027.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.03.2024, 07:43)
trilioanele nu prea spun mare lucru…. volumul … cantitatea… si pretul real… spun mai multe….
pai doar ppi a fost de 80-100-120-130% dupa caz in unele piete… si deci 1 trilion de acum 3 ani e 400-50-600 miliarde…in real
s c c r e t