Zeci de mii de cadre medicale au beneficiat de instruire şi formare profesională prin intermediul proiectelor finanţate de Fondul Social European, a afirmat Roxana Mânzatu, ministrul Fondurilor Europene.
Domnia sa declarat: "Prin proiectele finanţate din fondurile europene în domeniul medical, dăm un impuls componentelor de prevenţie şi formare în tot ceea ce înseamnă sănătatea românilor. Noi finanţăm partea de infrastructură materială, tehnică, şi partea de formare, cu mulţi bani, dar este nevoie de mult mai mult. Pentru exerciţiul financiar multianual european 2021- 2027, negociem susţinerea continuării finanţării sănătăţii pe programele de formare profesională. Dorim să continuăm finanţarea programelor de screening, de formare profesională, dezvoltarea infrastructurii medicale, cercetarea medicală şi să realizăm spitalele regionale. Negociem cu Comisia Europeană ca prin intermediul Fondului Social European să putem să cheltuim mai mult de 10% din valoarea unui proiect pe partea de infrastructură medicală".
Până acum, pe Programul Operaţional Capital Uman(POCU), au fost alocate 350 de milioane de euro, din care 21 de milioane de euro pentru formarea profesională, iar 263 de milioane de euro pentru cele şapte proiecte de screening pentru hepatită, tuberculoză, îngrijirea femeilor şi copiilor, HIV-SIDA, cancer mamar, cancer de col uterin şi cancer colo- rectal.
Ministrul Fondurilor Europene a precizat: "În privinţa proiectelor pe screening, în prima etapă a avut loc formarea profesională, iar acum ne pregătim de etapa a doua, a caravanelor care vor merge în toată ţara pentru informarea cetăţenilor şi pentru punerea în aplicare a programelor de screening. În 8 octombrie voi dis-cuta cu factorii de decizie de la Bruxelles despre procedura simplificată pentru această a doua etapă şi dorim ca în luna octombrie şi în luna noiembrie să lansăm cele patru ghiduri privind caravanele respective".
Referitor la finanţarea europeană în domeniul medical, ministrul de resort a precizat că, la cele 350 de milioane alocate prin POCU, se poate adăuga finanţarea pentru partea dedicată infrastructurii ambulatoriilor şi eficienţei energetice a unităţilor sanitare, care înseamnă aproape 450 milioane euro, prin Programul Operaţional Regional, ceea ce duce la o investiţie europeană de peste 800 de milioane de euro pentru proiectele în derulare şi pentru cele finalizate.
În domeniul finanţării formării profesionale, Ministerul Fondurilor Europene a aprobat, săptămâna trecută, proiectul de formare a personalului care lucrează în situaţii de urgenţă, proiect depus de IGSU, în valoare de peste 10 milioane de euro. Este vorba despre un apel necompetitiv, iar beneficiarii proiectului sunt 9000 de angajaţi din sistemul situaţiilor de urgenţă.
Diana Monica Isăilă, reprezentanta Ministerului Sănătăţii le evenimentul de ieri a declarat: "Este pentru prima dată când, prin intermediul FSE, se finanţează screeningul, fapt care va avea un impact major cu privire la starea de sănătate a cetăţenilor. Ministerul Sănătăţii a elaborat programele de screening pentru cancerul mamar, cancerul de col uterin, cel colo-rectal, pentru hepatită şi bolile cardio-vasculare".
Din alocarea de 350 de milioane de euro, se află în implementare 47 de proiecte. Până acum au beneficiat de instruire şi formare profesională 20.000 de cadre medicale, iar numărul lor va creşte până la finalizarea proiectelor aflate în derulare.