SUPLIMENTUL TABAC / ÎN VALOARE DE PESTE 26,3 MILIOANE LEI 2,6 milioane pachete cu ţigări de contrabandă, confiscate de poliţiştii de frontieră

Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 23 septembrie 2019

2,6 milioane pachete cu ţigări de contrabandă, confiscate de poliţiştii de frontieră

Capturile - în primele şapte luni ale anului în curs

În primele şapte luni ale acestui an, poliţiştii de frontieră au descoperit şi confiscat în urma misiunilor desfăşurate, independent sau în colaborare cu alte instituţii ale statului, aproximativ 2,6 milioane de pachete cu ţigări provenite din contrabandă, în valoare de pes­te 26,3 milioane lei, 1.054 kg tutun şi 555 kg tutun pentru narghilea, ne-au transmis reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Aceştia ne-au precizat: "Combaterea contrabandei cu ţigarete continuă să reprezinte o prioritate pentru Poliţia de Frontieră. Din analiza fenomenelor infracţionale transfrontaliere existente la nivelul instituţiei a rezultat că traficul cu ţigări şi alte bunuri de larg consum/accizabile reprezintă una dintre principalele manifestări ale criminalităţii organizate, acest fenomen având ramificaţii la nivelul întregii ţări".

Anul trecut, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării 4.670.000 pachete ţigări de contrabandă, în valoare de peste 8,6 milioane euro (40.884.661 lei), 175,2 kg tutun şi 1.223 kg tutun narghilea. De asemenea, au fost identificate şi destructurate 17 grupuri organizate (conform Legii 39/2003), în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost identificate 157 de persoane.

În majoritatea cazurilor, ţigările de contrabandă au fost depistate atât în punctele de trecere ale frontierei, ascunse în mijloace de transport, cât şi în zona de competenţă, la frontieră sau pe comunicaţiile din apropierea frontierei.

În ceea ce priveşte zonele unde sunt cons­tatate cele mai multe cazuri unde sunt depistate tigări de contrabandă, în continuare cea mai activă rămâne frontiera de nord (judeţele Maramureş, Suceava, Satu Mare), aici fiind descoperită 85% din cantitatea totală de ţigarete confiscată la nivelul întregii ţări. Conform sursei citate, în acestă zonă sunt predominante ţigările de proveninţă ucraineană, contrabandiştii fiind organizaţi în adevărate grupuri infracţionale, cu segmente în străinătate, la frontieră şi în interiorul ţării. Aceştia încearcă trecerea pachetelor de ţigări (baxuri) peste frontiera "verde", în special noaptea.

Reprezentanţii IGPF ne-au transmis: "În această zonă, sunt descoperite aproa­pe zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera transportând ţigări de contrabandă, deseori poliţiştii de frontieră fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru reţinerea lor, în conformitate cu prevederile legii, deoarece nu se supun somaţiilor legale. De exemplu, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, în anul 2018, s-au înregistrat 112 evenimente de frontieră în care poliţiştii de frontieră au folosit armamentul din dotare.

La frontiera de Est (judeţele Galaţi, Vaslui, Iaşi, Botoşani) sunt predominante ţigările de origine din Republica Moldova, introducerea acestora în ţară fiind realizată fie prin punctele de frontieră (cantităţi mari - în mijloace de transport special amenajate, cantităţi mici - de către persoane fizice), fie peste râul Prut".

Metode folosite de traficanţi la trecerea ţigaretelor contrafăcute peste graniţă

Metodele folosite de traficanţi sunt dintre cele mai diverse, în funcţie de specificul fiecărei zone de frontieră, evidenţiază sursele citate. Potrivit acestora, traficanţii de ţigarete continuă să încerce traversarea liniei de frontieră dintre cele două ţări prin locuri în care condiţiile de relief sunt greu accesibile mijloacelor auto din dotarea Poliţiei de Frontieră sau disimulează ţigările în autoturisme vechi, modificate sau cu incinte ascunse, pentru limitarea pierderilor în cazul confiscării acestora.

Se mai încearcă disimularea ţigărilor printre alte categorii de mărfuri care sunt tranzitate legal prin punctele de trecere a frontierei, ori au fost constatate cazuri în care ţigaretele erau lipite de corp, în ambalajele altor produse sau în genţi cu fund dublu.

În zonele de frontieră riverane, contrabandiştii încearcă trecerea baxurilor cu ţigarete prin fixarea unui cablu pe cele două maluri ale cursului de apă, iar în zonele muntoase au fost folosite atelaje trase de cai. Pe lângă metodele uzuale, persoanele implicate în activitatea de contrabandă au încercat să folosească inclusiv aparate de zbor de mici dimensiuni, pentru a transporta ţigări peste frontieră.

Având în vedere complexitatea acestui fenomen şi ramificaţiile la nivelul întregii ţări, se impune intensificarea colaborării tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în asigurarea ordinii publice şi combaterii eficiente a acestui fenomen infracţional, subliniază poliţiştii de frontieră. Aceştia arată că "rezultate în combaterea contrabandei cu ţigări şi a evaziunii fiscale, precum şi anihilarea reţelelor de traficanţi de ţigări pot fi obţinute doar dacă se lucrează în sistem integrat, printr-o colaborare intensă între structurile de ordine şi siguranţă publică şi cele cu atribuţii în domeniul fiscal".

Poliţia de Frontieră Română acordă o atenţie permanentă relaţiilor de cooperare poliţienească internaţională, în mod special cu statele vecine, conştientă fiind de faptul că o contracarare rapidă şi eficientă a faptelor ilicite derulate la nivelul mai multor state nu este posibilă decât printr-un schimb operativ de date şi informaţii şi chiar acţionarea în comun în cazurile complexe, ne-au mai trans­mis sursele citate.

Acestea menţionează: "Nu în ultimul rând, un rol important în contracararea aces­tui fenomen îl are colaborarea cu reprezentanţii companiilor producătoare, colaborare care s-a materializat atât în donarea unor echipamente necesare pentru supravegherea şi controlul frontierei de stat în vederea eficientizării acţiunilor pentru combaterea contrabandei cu ţigarete, cât şi prin derularea unor campanii de informare care au avut ca principal scop de a informa şi conştientiza cetăţenii în legătură cu existenţa fenomenului de contrabandă cu ţigarete pe teritoriul Româ­niei şi implicit prevenirea şi combaterea acestui fenomen infracţional.

Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în contrabanda cu ţigări, precum şi reţinerii în vederea confiscării ţigaretelor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb