Supraimpozitarea veniturilor din energie - o normalitate pentru ministrul Virgil Popescu

G.M.
Ziarul BURSA #Politică #Energie / 25 august 2022

Supraimpozitarea veniturilor din energie - o normalitate pentru ministrul Virgil Popescu

Furnizorii susţin că nu trebuie pedepsiţi toţi actorii din piaţă pentru câţiva traderi care au ridicat preţurile la valoarea actuală

Virgil Popescu, ministrul Energiei, este de acord cu măsura solicitată de PSD privind supraimpozitarea veniturilor pe întregul lanţ din energie, nu doar pentru producători, potrivit declaraţiilor făcute de domnia sa, ieri, în cadrul briefingului de presă de la finalul şedinţei de Guvern.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, este de acord cu măsura solicitată de PSD privind supraimpozitarea veniturilor pe întregul lanţ din energie, nu doar pentru producători, potrivit declaraţiilor făcute de domnia sa, ieri, în cadrul briefingului de presă de la finalul şedinţei de Guvern.

"Acum sunt supraimpozitaţi producătorii, dar este normal să fie impozitat tot lanţul. Nu văd de ce un intermediar ar trebui să câştige mai mult de câteva procente, că doar ia şi vinde, nu face altceva. Nu văd de ce să câştige dublu, triplu. Nu e normal ca unii să facă profituri foarte mari şi alţii să le plătească. Preţul care este acum în PZU este foarte mare. (...) PNL a susţinut mereu acest lucru şi probabil că atunci nu s-a putut pune în practică. Vă asigur că Ministerul Energiei ştie ce are de făcut", a declarat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a ocolit însă răspunsul la întrebarea privind data de la care se va aplica supraimpozitarea veniturilor din energie, dată despre care cei din PSD au afirmat în dese rânduri că ar trebui să fie 1 septembrie.

"Nu Ministerul Energiei trebuie să stabilească acest lucru, nu noi stabilim taxele şi impozitele. Aceasta se face împreună cu Ministerul Finanţelor şi ANRE. Haideţi să finalizăm calculele din interior şi vom ieşi public. Îmi cereţi un dead-line pe o măsură care nu este de competenţa mea", a spus Virgil Popescu.

Referitor la supraimpozitarea întregului lanţ din energie, nu doar a producătorilor, ci şi a traderilor şi furnizorilor, reprezentanţii companiilor susţin că firmele mari nu vor avea nicio problemă în a plăti un nou impozit, prin prisma creşterii preţurilor pe piaţa liberă la care vând energia.

"Sunt intermediari de energie care au contracte încheiate anul trecut şi care au cumpărat energia cu 300 lei şi au vândut-o imediat cu 350 lei MW. Companiile respective nu au ţinut energia respectivă, pentru că nimeni nu ştia anul trecut că în august 2022 preţul va creşte de şapte sau opt ori. Or, dacă vii cu supraimpozitare pe companiile respective atunci nu este în regulă. Nu este normal să sufere toţi actorii din piaţa de energie din cauza câtorva companii mari şi a unor intermediari mari care, pe baza legislaţiei laxe privind constituirea garanţiei de bună execuţie, vând energia la preţuri de 2500 lei MW după ce au achiziţionat-o la 350 sau 450 lei MW", ne-a spus, în urmă cu două zile, o parte din membrii Comitetului Director Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România.

Mai arătăm că ministrul Energiei a precizat, ieri, că mecanismul de plafonare şi compensare nu va fi modificat până la 31 martie 2023, aşa cum prevede legislaţia actuală şi că bugetul schemei de compensare a fost estimat de ANRE la 16 miliarde lei.

"Plafonarea va rămâne, evident. Ordonanţa este în vigoare până la 31 martie. Nu se va întâmpla nimic cu facturile românilor peste iarnă. În septembrie-octombrie vom lucra la ce se va întâmpla după 31 martie. (...) Schema refăcută şi ulterior recalibrată de ANRE s-a redus de la 40 miliarde lei la 20 miliarde şi ulterior la 16 miliarde lei. A fost estimarea ANRE. (...) Eu vă pot relata ce au spus toţi liderii politici, că ceea ce trebuie plătit se va plăti", a precizat Virgil Popescu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Realizabil de îndată Z E R O

    Este exact solutia lui Dragnea de acum multi ani

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb