Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a ajuns, ieri, la un acord de principiu pentru reducerea producţiei, însă aşteaptă decizia Rusiei (ţară care nu este membru al cartelului) înainte să stabilească volumul exact al diminuării menite să impulsioneze preţurile de pe piaţa de profil, conform unor surse citate de Reuters.
Cartelul a început ieri, la Viena, o reuniune care se desfăşoară şi astăzi, la care participă şi aliaţii săi, inclusiv Rusia, pentru a discuta despre strategia viitoare privind piaţa de profil.
Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a părăsit reuniunea ieri, după lansarea discuţiilor, pentru că avea programată o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin, la Sankt Petersburg. Oficialul revine astăzi în capitala Austriei pentru discuţii cu reprezentanţii OPEC şi ceilalţi participanţi, potrivit Reuters.
Cotaţiile ţiţeiului brut au scăzut cu aproape o treime din octombrie până în prezent, însă preşedintele american Donald Trump a cerut OPEC să ducă preţul şi mai jos, prin renunţarea la reducerea producţiei.
"Sper că OPEC va menţine producţia aşa cum este ea acum şi nu o va restricţiona. Lumea nu vrea să vadă sau nu are nevoie de un preţ mai mare al petrolului!", a scris Trump miercuri, pe Tweeter.
Ieri, cotaţia petrolului Brent cu livrare în februarie 2019 era de circa 60 de dolari/baril pe piaţa din Londra, fiind mai mică cu 2% faţă de ziua anterioară, iar cea a petrolului West Texas Intermediate (WTI) - de 51,56 dolari/baril, la ora 10.12 pe piaţa SUA, în scădere cu 2,5% faţă de sesiunea anterioară.
Tot ieri, înainte să înceapă reuniunea OPEC, ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, a declarat: "Sperăm să ajungem la o concluzie până la finele zilei de mâine (n.r. astăzi). Trebuie să aducem la masă ţările non-OPEC. Dacă cineva nu vrea să se alăture şi să contribuie în mod egal, vom aştepta până când vor fi pregătiţi".
Întrebat dacă este posibil ca OPEC să eşueze în încercarea de a ajunge la un acord, Falih a spus că toate opţiunile sunt "pe masă". În opinia sa, OPEC şi aliaţii ar putea decide reducerea producţiei de ţiţei cu 0,5-1,5 milioane de barili pe zi.
Delegaţii OPEC au declarat că grupul şi aliaţii săi ar putea decide tăierea producţiei cu un milion de barili pe zi, dacă Rusia va contribui la această micşorare cu 150.000 de barili pe zi. În situaţia în care Rusia va contribui cu aproximativ 250.000 de barili pe zi, atunci totalul redus va depăşi 1,3 milioane de barili.
Ministrul rus al Energiei a afirmat, ieri, că Rusiei îi va fi mai greu decât altei ţări să reducă producţia de petrol iarna, din cauza vremii reci.
Ministrul iranian de resort, Bijan Zanganeh, a afirmat că va susţine reducerea atâta vreme cât Iranul nu trebuie să-şi diminueze propria producţie, iar cel al Irakului, Thamer Ghadhban, a spus că ţara sa va sprijini o măsură de tăiere şi se va alătura eventualului acord.