SURSE POLITICE: "Guvernul vrea să amâne, astăzi, aplicarea Legii insolvenţei personale"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică #Legislatie / 16 decembrie 2015

"Guvernul vrea să amâne, astăzi, aplicarea Legii insolvenţei personale"

Actualizare 17:55 Ana Birchall: "Amânarea implementării Legii insolvenţei persoanelor fizice, un lucru nedrept la adresa românilor sufocaţi de datorii"

Deputatul PSD Ana Birchall consideră că amânarea implementării Legii insolvenţei persoanelor fizice ar reprezenta o nedreptate la adresa românilor care aşteaptă şansa unei redresări financiare, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

"Orice amânare a implementării acestui act normativ atât de aşteptat de românii aflaţi într-o situaţie financiară dificilă ar fi o greşeală şi un lucru nedrept la adresa tuturor celor care aşteaptă şansa unei redresări financiare. Fac apel către toate instituţiile cu atribuţii în elaborarea normelor metodologice să facă toate eforturile, astfel încât Legea insolvenţei persoanelor fizice să fie aplicată la termenul prevăzut în lege", a declarat Ana Birchall.

Deputatul PSD reaminteşte că Legea insolvenţei persoanelor fizice, proiect legislativ al cărui iniţiator este, oferă pentru prima dată românilor, debitori de bună-credinţă aflaţi într-un necaz financiar, posibilitatea de a fi protejaţi de riscul de a rămâne pe drumuri şi de a-şi pierde bunurile agonisite de o viaţă.

"De asemenea, în lege este prevăzut pentru prima dată că debitorii, inclusiv cei care deja au fost executaţi silit, să poată solicita eliberarea de datorii reziduale, astfel încât să nu mai fie urmăriţi toată viaţa, iar viitorul lor şi al familiilor să nu fie amanetat", a precizat Birchall.

Deputatul PSD consideră că toate autorităţile şi instituţiile însărcinate cu asigurarea condiţiilor necesare implementării Legii insolvenţei persoanelor fizice trebuie să ducă la îndeplinire toţi paşii rămaşi, astfel încât debitorii persoane fizice să poată beneficia, la termenul intrării ei în vigoare, de toate beneficiile prevăzute în cuprinsul actului normativ.

(S.A.)

----------

Actualizare 16:40 Suciu: Amânarea intrării în vigoare a legii privind insolvenţa persoanelor fizice, în discuţia Guvernului

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, a declarat astăzi, la finalul şedinţei săptămânale, că Guvernul discută pe marginea amânării intrării în vigoare a legii privind insolvenţa persoanelor fizice, transmit surse din presă.

"Evident este în discuţie acest subiect, dar vin cu detalii, dacă va fi cazul, în momentul în care proiectul respectiv ajunge pe ordinea de zi", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, întrebat fiind dacă Executivul a aprobat în şedinţă o ordonanţă privind amânarea intrării în vigoare a legii privind insolvenţa persoanelor fizice şi dacă ia în calcul o asemenea măsură.

Referitor la faptul că legea insolvenţei persoanelor fizice ar trebui să se aplice începând din 26 decembrie, dat fiind faptul că a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 26 iunie şi urma să intre în vigoare la şase luni de la publicare, Suciu a precizat că până pe 25 decembrie va mai fi cel puţin o şedinţă de guvern.

(S.A.)

-----------

Ordonanţa privind amânarea momentului în care Legea insolvenţei persoanelor fizice va intra în vigoare ar urma să fie introdusă, astăzi, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, după cum ne-au spus unele surse politice.

Acestea ne-au precizat că se urmăreşte prorogarea Legii falimentului personal, inclusiv pentru scenariul în care ar fi aprobată Legea dării în plată, aflată pe masa preşedintelui ţării, în vederea promulgării.

Recent, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat Ministerului Justiţiei (MJ) amânarea acestei iniţiative legislative.

Judecătorul Daniela Pantazi, purtător de cuvânt al CSM, ne-a spus, săptămâna trecută, că solicitarea făcută la MJ de către instituţia pe care o reprezintă are la bază faptul că sistemul nu dispune de personalul necesar aplicării acestei legi şi că este imposibil să poată fi angajaţi toţi specialiştii de care este nevoie, până la finalul acestui an. Potrivit doamnei Pantazi, pentru aplicarea Legii falimentului personal este nevoie de 800 de persoane care ar trebui să fie angajate. De asemenea, normele de aplicare încă nu sunt aprobate şi nu mai este timp pentru aprobarea lor în timp util, ne-a mai spus domnia sa, în timp ce alţi specialişti ne-au precizat că suma de bani necesară implementării reglementărilor în domeniu nu a fost prinsă în bugetul pe anul viitor.

Ana Birchall, care a iniţiat Legea insolvenţei personale, susţine că amânarea intrării în vigoare a Legii insolvenţei persoanelor fizice este o mare greşeală, nefiind de acord cu afirmaţiile reprezentantului CSM. Domnia sa ne-a declarat: "Eu am două interpelări făcute ultimilor doi premieri, prin care am solicitat elaborarea normelor metodologice la timp. Pe lângă aceste interpelări, eu am adus la cunoştinţa miniştrilor necesitatea elaborării acestor norme.

Am vorbit personal cu ministrul justiţiei la momentul învestirii sale în funcţie. M-am oferit personal să ajut la realizarea lor. Nu m-a contactat nimeni până acum. Pentru ce avem nevoie de atâţia bani şi atâtea persoane, dacă eu am făcut legea de aşa natură încât procedura să se deruleze la nivel administrativ, prin întocmirea de comisii? Pentru câţiva reprezentanţi de la Ministerul Muncii şi de la ANPC? Îmi exprim speranţa că nu se doreşte subminarea intrării în vigoare a acestei legi".

Ana Birchall a ţinut să sublinieze că Legea insolvenţei persoanelor fizice este mai bună decât Legea dării în plată, explicând: "Legea insolvenţei persoanelor fizice prevede şi eliminarea datoriei reziduale. Cu alte cuvinte, în momentul în care, în cadrul procedurii, se ajunge la executarea silită, debitorul nu va mai avea o datorie ulterioară. De asemenea, în cazul falimentului personal, pentru toţi cei care au fost deja executaţi, se cere eliberarea datoriei reziduale dacă, prin valorificarea imobilului, se recuperează 40-50% din creanţă".

Legea falimentului personal urmează să intre în vigoare la începutul anului viitor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Si Legea Insolventei personale, si Legea Darii in Plata.

    Legi populiste, care vor strica pe termen lung piata pentru toti.

    Fiecare stie ce face, si la castig si la paguba, si socialul e social, iar legile astea nu sunt sociale, sunt legi care strica economia de piata pe banii altora, cinstiti. 

    1. legi populiste cum zici tu ......dar va e frica de ele....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb