Banca centrală a Rusiei are în vedere să pompeze mai bine de 1 trilion de ruble (17 miliarde de dolari) în două bănci pe care le-a salvat anul trecut pentru ca acestea să-şi menţină operaţiunile, spun surse citate de Reuters.
Banca centrală a salvat băncile private Otkritie, B&N Bank şi Promsvyazbank în 2017 şi a închis zeci de creditori mai mici ca parte a unui proces amplu de curăţare a sectorului, slăbit de un volum mare de credite neperformante şi de ieşiri din depozite.
Până la sfârşitul lui 2017, banca centrală a furnizat mai mult de 1,5 trilioane de ruble pentru îmbunătăţirea lichidităţii şi a capitalului celor trei bănci. O parte din aceşti bani au fost rambursaţi, dar Otkritie a informat deja că are nevoie de mai mult.
Investiţia de capital de un trilion de ruble aflată acum în discuţie este pentru filialele Trust (aparţinând Otkritie) şi Rost (a B&N), a spus una din surse.
Săptămâna trecută, Otkritie a informat că Trust şi Rost - ambele împovărate de credite toxice mari - au fost înfiinţate pentru a fi recapitalizate în curând ca parte a unui proces de fuzionare a acestora într-o singură entitate ce grupează împrumuturile neperformante de la ambii creditori.
Alte surse au afirmat că banca centrală are în vedere furnizarea de fonduri suplimentare băncilor în cauză, fondurile fiind echivalente cu 11% din capitalul din sectorul bancar rus.
Toate sursele au declarat că discuţiile se află în plină desfăşurare şi nu a fost adoptată încă o decizie finală privind mărimea injecţiei de capital.
Banii pentru Otkritie şi B&N ar veni, potrivit surselor, de la un nou fond creat de banca centrală, în 2017 (Fondul de Consolidare a Sectorului Bancar).
Băncile la care face referire informaţia Reuters nu au făcut vreun comentariu cu privire la cele afirmate de surse.
Conform băncii centrale de la Moscova, creditele neperformante din Rusia însumează 5,3 trilioane de ruble, adică mai puţin de 10% din totalul împrumuturilor, drept pentru care "nu reprezintă un risc sistemic".
Băncile ruseşti sunt aşteptate să înregistreze profituri de aproximativ 1.500 de miliarde de ruble (26,7 miliarde de dolari) în 2018, însă estimarea ar putea fi revizuită în scădere, conform guvernatorului Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina.
Prim-viceguvernatorul Băncii Rusiei, Dmitri Tulin, a afirmat că banca centrală va stimula fuziunile şi achiziţiile din domeniu.