Având în vedere poziţia geo-strategică avantajoasă, România ar putea deveni centrul de distribuţie al produselor thailandeze către Europa Occidentală, piaţa rusă şi statele CSI (n.r. Comunitatea Statelor Independente), la fel cum şi Thailanda ar putea avea rolul de placă turnantă pentru mărfurile româneşti destinate pieţei statelor din Asia de Sud-Est.
Afirmaţia a fost făcută în cursul întâlnirii avute la Bucureşti în urmă cu câteva zile de o delegaţie a Senatului thailandez, cuprinzând membrii Asociaţiei de Prietenie Thailanda-România şi reprezentanţii Camerei Naţionale, eveniment desfăşurat la Palatul Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR). Senatorii thailandezi, însoţiţi de un reprezentant al Ambasadei Regatului Thailandei la Bucureşti, au fost întâmpinaţi de domnul Sorin Dimitriu, vicepreşedinte al CCIR, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), care a prezentat perspectivele relaţiilor economice şi comerciale bilaterale pornind de la cadrul juridic existent.
Dacă în perioada 2005-2006 schimburile comerciale au înregistrat volume în creştere uşoară, ajungând până la 180 de milioane de dolari, începând cu 2008, tendinţa este de restrângere a comerţului, care se păstrează şi în acest an.
"Este evident şi foarte clar pentru oricine că nivelul actual al schimburilor comerciale dintre ţările noaastre este foarte modest. Este limpede că avem nevoie de o strategie comună şi că oamenii de afaceri din ţările noastre trebuie să se întâlnească mai des, pentru a se cunoaşte mai bine. Există însă structuri constituite, care trebuie să devină operaţionale", a subliniat vicepreşedintele CCIR, referindu-se la Consiliul de Afaceri Bilateral, care a fost creat în baza unui protocol semnat la mijlocul anilor "90, ce nu mai este de actualitate.
"România este una dintre destinaţiile pe care le analizăm pentru distribuţia mărfurilor thailandeze către Uniunea Europeană şi Rusia. Ţinând cont de faptul că se află într-o poziţie centrală, aproape la egală distanţă faţă de Rusia şi statele CSI, pe de o parte, şi Europa Occidentală, pe de altă parte, România poate fi cea mai bună alegere", a spus senatorul Vitthaya Inala. Domnia sa este şi directorul general al unei companii de produse chimice care a deschis reprezentanţe în zece state ale lumii şi are o cifră de afaceri în Europa de 700 milioane euro.
Vorbitorul a propus ca firmele româneşti să analizeze posibilitatea de a-şi stabili centre de distribuţie în Thailanda, membră fondatoare a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor Sud-Est Asiatice), organizaţie din care mai fac parte: Brunei Darussalam, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaiezia, Burma/Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda şi Vietnam. Cele 10 state membre au o populaţie cumulată de aproximativ 580 milioane de locuitori şi un PIB total de circa 1.1 trilioane USD, constituind una din cele mai mari pieţe regionale din lume.
Acum, în condiţiile crizei, "România este cea mai valoroasă destinaţie pentru investiţii, comparativ cu alte ţări din Europa de Vest", a punctat Vitthaya Inala.