Ţara noastră coordonează Strategia UE pentru Regiunea Dunării

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 2 noiembrie 2018

Ţara noastră coordonează Strategia UE pentru Regiunea Dunării

Finanţarea acordată de UE pentru zona Delta Dunării depăşeşte un miliard de euro, pentru perioada 2014-2020

România a preluat, ieri, 1 noiembrie, preşedinţia Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD). În timpul mandatului de un an, reprezentanţii ţării noastre vor propune alocarea de resurse financiare suplimentare pentru dezvoltarea potenţialului pe care îl are această regiune.

Este a doua oară când ţara noastră deţine preşedinţia acestei strategii, dar anul acesta o parte din mandat se va suprapune şi cu deţinerea de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, ceea ce ar reprezenta un avantaj pentru dezvoltarea Strategiei Dunării şi pentru iniţierea şi derularea de noi proiecte.

Unul dintre principalele puncte pe care vor insista oficialii noştri va fi conectivitatea în jurul Dunării, folosirea acesteia drept cale de navigaţie şi dezvoltarea potenţialului economic şi turistic pe care îl oferă zonele situate în apropierea fluviului. Pentru realizarea acestui obiectiv va fi nevoie de resurse financiare europene suplimentare faţă de cele alocate în anii trecuţi şi, ţinând cont că vom deţine şi preşedinţia Consiliului UE, este posibil ca aceste resurse să fie alocate de la bugetul Uniunii.

Până acum, ţara noastră este singurul stat membru din UE care a alocat din fondurile structurale bani pentru dezvoltarea Strategiei Dunării. De exemplu, pentru dezvoltarea comunităţilor locale, a mediului de afaceri şi a infrastructurii, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării a depus pentru actualul exerciţiu bugetar multianual al Comisiei de la Bruxelles 1150 de proiecte, pentru care este necesară o finanţare toatală de 515 milioane de euro, adică 48% din alocarea deschisă de UE pentru zona Deltei Dunării. Din aceste proiecte, la sfârşitul primului semestru al anului 2018, valoarea contractată era de 195 milioane euro, ceea ce înseamnă 38% din totalul proiectelor depuse şi 18% din valoarea totală a apelurilor. Autorităţile tulcene sus­ţin că, până la sfârşitul acestui an, vor fi depuse toate cererile de finanţare care vor acoperi şi restul sumei alocate de la bugetul UE, adică 540 de milioane de euro.

Strategia Europeană pentru Regiunea Dunării (SUERD) este a doua strategie macro-regională a Uniunii Europene (dintre cele patru existente în prezent) şi a preluat modelul de cooperare dezvoltat prin Strategia Uniunii Europene pentru Marea Baltică (adoptată în 2009), pe care l-a adaptat la nevoile specifice dunărene.

SUERD reprezintă o iniţiativă politică a Româ­niei şi Austriei, promovată printr-o scrisoare comună la nivel de prim-ministru (iunie 2008) şi adresată preşedintelui Comisiei Europene. În baza acestui demers şi ca urmare a consultării cu cele 14 state membre, la 8 decembrie 2010, Comisia Europeană a prezentat Comunicarea privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării şi Planul de Acţiune, iar în 13 aprilie 2011 documentul a fost adoptat de Consiliul Uniunii Europene.

Lansată în aprilie 2011, strategia reuneşte nouă state membre UE (Austria, Cehia, Croaţia, Germania, Ungaria, Slovacia, Slovenia, România şi Bulgaria) şi cinci ţări din afara spaţiului comunitar (Bos­nia-Herţegovina, Moldova, Muntenegru, Serbia şi Ucraina).

Viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a declarat: "Este o onoare pentru noi, dar şi o provocare, întrucât principala noastră sarcină este reprezentată de transformarea regiunii Dunării într-o regiune competitivă, dinamică şi prosperă, precum şi de ridicarea standardului de viaţă al comunităţilor locale. Multe dintre judeţele riverane Dunării sunt printre cele mai slab dezvoltate din punct de vedere economic din cadrul Uniunii Europene şi, de aceea, implicarea autorităţilor locale ar putea contribui la creşterea competitivităţii şi la revitalizarea socio-economică a localităţilor cu potenţial de creştere. Sub mottoul "Întărim coeziunea pentru o prosperitate comună în regiunea Dunării", vom urmări exploatarea oportunităţilor şi promovarea obiectivelor şi a temelor propuse pentru impulsionarea Strategiei".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb