• Interviu cu domnul Hon. Tan Sri Bernard Dompok, Ministrul Industriei Plantaţiilor şi al Bunurilor de Larg Consum din Malaezia
Reporter: Stimate domnule ministru, cum vedeţi România din punctul de vedere al mediului său investiţional?
Hon. Tan Sri Bernard Dompok: România este amplasată strategic şi oferă poarta de acces ideală către ţările din regiune, care includ Bulgaria, Ungaria, Moldova, Serbia şi Ucraina.
Această oportunitate poate fi armonizată cu investiţia în industriile prelucrătoare pentru uleiurile de palmier, atât pentru consumul în România, cât şi privind exporturile către ţările învecinate din regiune.
Reporter: De ce aţi ales România pentru a dezvolta o platformă de oportunităţi de afaceri pentru consumatori/producători de ulei de palmier?
Hon. Tan Sri Bernard Dompok: România a fost aleasă deoarece reprezintă o poartă către ţările învecinate pentru produsele din ulei de palmier, ţinând cont de facilităţile oferite de porturile sale şi de amplasarea ei. Aceasta va permite procesarea mai avansată a produselor de ulei de palmier şi dezvoltarea exporturilor.
Reporter: Ce presupune acest proiect, mai exact? Aţi început discuţiile cu autorităţile române în această privinţă? Care a fost reacţia lor?
Hon. Tan Sri Bernard Dompok: POTS Romania 2012 va permite producătorilor români şi malaezieni de uleiuri şi grăsimi să comunice mai bine şi să-şi întărească legăturile de afaceri. Prin intermediul acestei platforme, vor avea loc discuţii mult mai intense şi suntem optimişti că rezultatele vor oferi beneficii reciproce ambele părţi. Până acum, am primit răspunsuri pozitive din partea omologilor noştri români şi firmele malaeziene sunt nerăbdătoare să exploreze posibilele oportunităţi de afaceri.
Reporter: Cum intenţionaţi să vă promovaţi produsele pe piaţa românească?
Hon. Tan Sri Bernard Dompok: POTS România va oferi o platformă importantă pentru companiile româneşti şi malaeziene din sectorul privat pentru a se întâlni şi a explora posibilităţile de cooperare pe viitor. În decursul acestui eveniment, se vor prezenta în detaliu caracteristicile şi aplicaţiile uleiului de palmier în domeniul industriilor alimentare şi non-alimentare. Malaezia va asigura sprijin tehnic în această privinţă.
Reporter: Aveţi în vedere crearea unui punct central în România pentru promovarea produselor malaeziene tradiţionale în Europa de Est?
Hon. Tan Sri Bernard Dompok: România are potenţialul de a deveni poarta ideală pentru uleiul de palmier malaiezian către ţări care includ Bulgaria, Ungaria, Moldova, Serbia şi Ucraina.
Reporter: Care este valoarea acestei investiţii?
Hon. Tan Sri Bernard Dompok: Investiţiile în industriile procesatoare ale uleiului de palmier vor fi realizate de către sectorul privat. Potenţialul acestor investiţii depinde de potenţialul pieţei şi de colaborarea dintre sectoarele private ale Malaeziei şi României.
Reporter: Malaezia exportă ulei de palmier în România. Ce alte produse mai exportaţi în România?
Hon. Tan Sri Bernard Dompok: Exporturile Malaeziei în România au înregistrat o creştere record de 25% de la 1,73 miliarde de euro în 2010 la 2,16 miliarde euro în 2011. Principalele exporturi ale Malaeziei către România includ produse electrice şi electronice, alimente procesate, utilaje, aparate electrocasnice şi piese, produse minerale non-metalice, precum şi substanţe chimice şi alte produse chimice.
Reporter: Intenţionaţi să vă extindeţi pe piaţa României din acest punct de vedere?
Hon. Tan Sri Bernard Dompok: Folosirea predominantă a uleiului de palmier în produsele grase solide ar putea fi folosită cu succes în regiune pentru a crea o creştere a cererii pentru asemenea produse bazate pe ulei de palmier. Îndemnăm industria uleiurilor şi grăsimilor din România să maximizeze diferenţierea uleiului de floarea-soarelui produs local în ceea ce priveşte preţul, exportând o cantitate mai mare şi folosind banii obţinuţi astfel pentru a utiliza mai mult uleiul de palmier. Profiturile nete ale acestei operaţiuni care implică vânzările de produse finite la nivel local şi la export vor reprezenta un motor semnificativ de creştere a profitului pentru industria românească a uleiurilor şi grăsimilor. Malaezia şi-a luat angajamentul să sprijine asemenea activităţi pe piaţa românească prin asigurarea unui suport tehnic sporit acordat utilizatorilor noştri finali.
Reporter: Care au fost rezultatele agriculturii malaeziene în ultima perioadă, dat fiind contextul economic internaţional?
Hon. Tan Sri Bernard Dompok: În 2011, sectorul agricol malaezian şi-a menţinut creşterea de 7,3%, care a rămas neschimbată faţă de anul precedent, sprijinită în principal de un reviriment al producţiei de ulei de palmier brut. Conform Institutului Malaezian de Cercetare Economică (MIER), se prognozează că sectorul agricol va înregistra în continuare creştere în 2012. Această creştere economică generată de sectorul agricol şi de adăugarea de valoare pe întregul lanţ logistic s-a dovedit a fi unul dintre motoarele principale pentru reducerea sărăciei şi îmbunătăţirea nivelului de trai al comunităţilor rurale din Malaezia.
Reporter: Care sunt produsele care au cea mai mare contribuţie la cifra de afaceri pe care ţara dumneavoastră o obţine din agricultură?
Hon. Tan Sri Bernard Dompok: Ramura uleiului de palmier ocupă în prezent mai mult de 70% din terenurile agricole şi a contribuit la veniturile din exporturi cu 21,4 miliarde de euro în 2011. Alte materii prime exportate în 2011 includ cauciuc şi produse din cauciuc în valoare de 8,3 miliarde de euro, produse de cacao evaluate la 1,1 miliarde de euro şi produse din piper în valoare de 0,073 miliarde.
Reporter: Cum aţi descrie relaţiile economice dintre Malaezia şi România? Cum vedeţi viitorul acestor relaţii bilaterale?
Hon. Tan Sri Bernard Dompok: Există ample oportunităţi pentru relaţiile comerciale bilaterale şi pentru investiţii. În 2011, comerţul bilateral al Malaeziei cu România a fost de 143,7 milioane dolari, iar România a ocupat locul 75 ca mărime între partenerii comerciali ai Malaeziei. Exporturile din Malaezia au atins o valoare de 114,9 milioane de dolari şi importurile au atins cifra de 28,8 milioane.
Reporter: Care este volumul schimburilor comerciale dintre România şi ţara dumneavoastră?
Hon. Tan Sri Bernard Dompok: Comerţul bilateral dintre Malaezia şi ţările din Europa de Est a atins 3,11 miliarde de euro în 2011, o creştere de 20,5% comparativ cu 2010. Exporturile au înregistrat o creştere de 25% de la 1,73 miliarde în 2010 la 2,16 miliarde de euro în 2011, în timp ce importurile au crescut cu 11,3% de la 0,85 miliarde de euro în 2010 la 0,94 miliarde de euro anul trecut.
O premieră pentru România, POTS 2012 are ca principal scop prezentarea beneficiilor uleiului de palmier, atât pentru industria alimentară, dar şi pentru alte industrii precum cea cosmetică, farmaceutică sau a combustibililor bio. Organizat pentru prima dată în anul 2006, POTS a fost prezent în ţări precum China, India, Pakistan, Rusia, Egipt, Bangladesh, America, dar mai ales în orasul de origine, Kuala Lumpur din Malaezia.
•
• Malaezia şi uleiul de palmier
În prezent, Malaezia este unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de ulei de palmier şi de produse din ulei de palmier, deţinând 39% din producţia mondială de ulei de palmier şi 44% din exportul mondial. Uleiul de palmier malaezian este exportat în mai bine de 150 de ţări. În prezent uleiul de palmier se regăseşte în produse precum cele de patiserie si panificaţie, ciocolată, îngheţată, produse cosmetice, adezivi, vopsele şi multe alte produse. Tocmai de aceea, Europa reprezintă una dintre principalele destinaţii pentru uleiul de palmier malaezian şi se observă că cererea continuă să crească în această regiune.