Actualizare 16:36 Mircovici: "TVR ar putea să aibă un nou Consiliu de Administraţie pe 22 martie"
Noul Consiliu de Administraţie al TVR ar putea fi desemnat în şedinţa de plen comun al Parlamentului din data de 22 martie, iar până pe 21 martie Comisiile de cultură urmează să îi audieze pe viitorii membri ai CA, a declarat secretarul Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici.
"Actualului Consiliu de Administraţie i-a fost prelungit termenul de activitate, iar pe 23 martie expiră acest termen şi, practic, Televiziunea Română ar rămâne fără conducere. Birourile permanente reunite au decis ca de astăzi (luni - n.r.) să se declanşeze procedura de numire a noului Consiliu de Administraţie al Televiziunii Române. Au fost sesizate Comisiile pentru cultură, sindicatul televiziunii şi toate celelalte structuri implicate în numirea CA, iar până pe 21 martie urmează să fie prezentate rapoartele", a spus Mircovici, la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, potrivit Agerpres.
Acesta a adăugat că pe 22 martie urmează să aibă loc o şedinţă de plen reunit în care să fie aleasă şi componenţa CA al SRTv.
(S.A.)
---------
Actualizare 15:39 SRJ MediaSind - filiala TVR: "Insolvenţa creează cale liberă introducerii cenzurii"
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - filiala TVR atenţionează că insolvenţa, pe lângă faptul că ar introduce un fel de "stare de necesitate" în Televiziunea Naţională, creează cale liberă cenzurii, informează Agerpres.
"O instituţie aflată în administrare judiciară, în orice formă aleasă, nu poate asigura libertatea de exprimare a jurnaliştilor. Cetăţenii nu ar trebui să plătească un preţ atât de mare şi care ar însemna o întoarcere la COMUNISM, pentru a acoperi ipocrizia politică. În contextul politic al anului 2016, există pericolul ca insolvenţa TVR şi introducerea cenzurii să devină teme de campanie electorală", se menţionează într-un comunicat al sindicatului.
Astfel, SRJ MediaSind - filiala TVR face un apel la luciditate şi responsabilitate către toţi decidenţii politici să nu adopte o soluţie pripită care ar putea întoarce România din parcursul ei european şi consideră că redresarea Televiziunii Publice se poate realiza prin trei măsuri: modificarea Legii de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV, în regim de urgenţă, în sensul asigurării premiselor unei depolitizări reale prin numirea în Consiliile de Administraţie a unor persoane cu notorietate profesională şi înaltă ţinută morală, neimplicate politic; adoptarea unor soluţii economice realiste pentru eliminarea datoriilor TVR şi indexarea taxei, astfel încât să poată asigura funcţionarea normală a instituţiei, şi anchetarea cu celeritate de către instituţiile abilitate a plângerilor care vizează faptele de corupţie reclamate din TVR şi recuperarea prejudiciilor de la cei vinovaţi, se arată în comunicatul citat.
De asemenea, SRJ MediaSind - filiala TVR, în calitate de membru afiliat al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, face un apel către Parlamentul European, Comisia Europeană, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, European Broadcasting Union şi la toate instituţiile la care organizaţia este afiliată să-i susţină demersurile pentru a împiedica intrarea în insolvenţă şi instaurarea cenzurii în Televiziunea Naţională a României, precizează sursa citată.
Reprezentanţii sindicatului se arată îngrijoraţi de ultimele declaraţii ale unor politicieni care anunţă modificarea Legii 41/1994, privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, pentru crearea condiţiilor necesare declanşării insolvenţei la TVR.
"Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - filiala TVR a luat act cu îngrijorare de ultimele declaraţii de presă ale unor politicieni care anunţă modificarea Legii nr. 41/1994 în vederea creării condiţiilor declarării stării de insolvenţă în Societatea Română de Televiziune. Din nefericire, atât Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE, cât şi Liviu Dragnea, preşedintele PSD, dar nu numai ei, susţin că singura cale de salvare a Televiziunii Publice este insolvenţa, eludând cu bună ştiinţă cauzele adevărate ale crizei instituţiei şi soluţiile reale ale rezolvării acesteia", se precizează în comunicat.
În aceste condiţii, sindicaliştii reamintesc clasei politice că Societatea Română de Televiziune a ajuns în această situaţie în urma unor decizii politice greşite care au dus la "numirea unor politruci incompetenţi la conducerea instituţiei".
"Managementul haotic şi, uneori, chiar fraudulos, dublat de decizia politică de blocare a cuantumului taxei la nivelul din anul 2003 (4 lei, cea mai mică din Europa) au dus la acumularea unor datorii mari şi la prăbuşirea instituţiei. Din păcate, în mod ipocrit, clasa politică nu-şi asumă aceste decizii şi apelează la o soluţie - surogat pentru a-şi salva imaginea în detrimentul acestei instituţii atât de importante pentru societatea românească. Este de reţinut faptul că Televiziunea Română, instituţie publică strategică şi de interes naţional, care face parte din ADN-ul instituţional al ţării, trebuie salvată, dar nu cu preţul insolvenţei", se mai spune în comunicat.
Pe 4 martie, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că luni, 7 martie, va finaliza un set de măsuri legislative pentru modificarea Legii de funcţionare a SRTV, care să permită televiziunii publice să intre în insolvenţă, aminteşte Agerpres.
"Până luni, voi pregăti pachetul de modificări legislative la Legea de funcţionare a Televiziunii, în aşa fel încât această procedură să poată să fie demarată, procedura de insolvenţă, care apără televiziunea de creditori într-o anumită formulă. Vreau să fac o mică paranteză. Legea insolvenţei poate să ducă, pentru societăţile comerciale, inclusiv la faliment. Ei bine, voi pune o prevedere explicită potrivit căreia televiziunea publică să nu poată să fie declarată în faliment, având în vedere că este o instituţie de interes public", a scris Tăriceanu, vineri, pe pagina sa de Facebook.
El a precizat, într-o emisiune la TVR, că a avut o reuniune cu specialişti în insolvenţă pentru "a analiza soluţia fezabilă (...) pentru o salvare şi redresare a televiziunii, care, însă, trebuie să fie acompaniată de o acţiune a Guvernului".
La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri seara, cu ocazia unei vizite efectuate în judeţul Bistriţa-Năsăud, că "intrarea TVR în insolvenţă ar putea să fie singura soluţie de salvare a televiziunii publice".
"Am discutat cu domnul Tăriceanu. S-ar putea să fie singura soluţie. Obiectivul nostru rămâne acelaşi: să salvăm TVR. Deja colegii noştri au început să elaboreze amendamentele la lege, în aşa fel încât, chiar dacă intră în insolvenţă, să nu poată să meargă mai departe, spre faliment. O să aprobăm o situaţie specială pentru TVR, pentru că este instituţie de interes naţional, de interes public. Este păcat că s-a ajuns aici şi că Guvernul nu vrea să se implice", a spus Dragnea.
(I.D.)
------
Călin Popescu-Tăriceanu, copreşedinte al formaţiunii politice ALDE, a anunţat astăzi că a elaborat o propunere de modificare legislativă care să permită Consiliului de Administraţie (CA) al TVR să ceară intrarea în insolvenţă.
"În calitate de preşedinte al Senatului, am făcut o rundă de consultări cu nişte specialişti pe probleme de insolvenţă, jurişti de profesie, ca să vedem care sunt modificările necesare a fi făcute în Legea de funcţionare a TVR astfel încât să poată să fie făcută declanşarea procedurii de insolvenţă. (...) Această propunere am redactat-o, o să o prezint astăzi în Parlament colegilor din grupurile parlamentare. Propunerea este foarte simplă, se referă la două aspecte: introducerea unui articol suplimentar care să poată permite Consiliului de Administraţie al TVR să ceară intrarea în insolvenţă şi, sigur, o modificare suplimentară - pe perioada insolvenţei, consiliul de administraţie va trebui să se rezume numai la supravegherea politicii editoriale, administratorul judiciar este cel care face conducerea economică a societăţii", a explicat liderul ALDE, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
El a menţionat că, în prezent, televiziunea publică nu are consiliu de administraţie, ci numai un preşedinte-director general interimar, prin urmare Parlamentul va trebui să decidă numirea unui CA. În opinia copreşedintelui ALDE, situaţia necesită o acţiune rapidă.
"Urgenţa este protejarea societăţii în faţa creditorilor şi asigurarea funcţionării ei. Deci, pentru a putea asigura continuarea funcţionării ei şi nu în regim de avarie, cum este astăzi, ci într-un regim normal, soluţia intrării în insolvenţă este singura rezonabilă care s-a degajat din discuţiile ce au avut loc. Am notat şi punctul de vedere al preşedintelui PSD, care şi el pare să agreeze această formulă, am văzut şi punctul de vedere exprimat de preşedintele Comisiei de cultură, mass-media de la Cameră, domnul Ştirbu din partea PNL-ului, care şi el acceptă că aceasta ar fi soluţia. Deci, dacă la nivel politic există, aş spune, un acord larg, ar trebui să tranşăm problema şi să depunem proiectul de modificare în procedură de urgenţă. Senatul este Cameră decizională, deci o să depunem proiectul la Camera Deputaţilor", a spus Călin Popescu-Tăriceanu.
Potrivit acestuia, una dintre prevederile proiectului va fi aceea că televiziunea publică nu poate intra în faliment. "Pentru televiziunea publică una dintre prevederile din proiectul de modificare legislativă va fi că televiziunea publică nu poate să intre în faliment, deci este o derogare de la Legea insolvenţei", a adăugat liderul ALDE.