Actualizare 13:52 Ponta: "România are cel mai scăzut risc de ţară din ultimii şase-şapte ani"
Avem cel mai scăzut risc de ţară din ultimii şase-şapte ani, a declarat premierul Victor Ponta, în şedinţa de Guvern de astăzim, adăugând că adoptarea proiectelor Codului fiscal şi Codului de procedură fiscală va reprezenta o reformă radicală, ce poate fi făcută acum, deoarece rezultatele economice înregistrate de România permit acest lucru.
Prim-ministrul a explicat: "Ne-am întors înainte de criza din 2009-2010, ne împrumutăm cel mai ieftin din istoria României, atunci când este cazul. (...) Am discutat cu delegaţiile oamenilor de afaceri din Marea Britanie, am vorbit cu cei din Germania. Va fi în luna mai aici cea mai mare delegaţie de afaceri din SUA. Deci toată lumea începe să ne ia în serios că suntem un partener economic important. Trebuie să avem Codul Fiscal şi stabilitatea şi predictibilitatea în aceasta zonă, care să ne permită să folosim acest moment".
(Valentin Busuioc)
---
Actualizare 13:18 Ponta: "Iau în considerare asumarea răspunderii pe Codul Fiscal dacă va exista un blocaj politic în Parlament"
Premierul Victor Ponta a declarat azi, la începutul şedinţei de guvern, că ia în considerare angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul noului Cod Fiscal, dacă acesta va fi blocat "politic" în Parlament.
"Îmi doresc foarte tare ca cele două coduri (Fiscal şi de Procedură Fiscală) să fie dezbătute în Parlament", a mai spus Ponta.
Şeful Executivului a susţinut că, prin proiectul Codului Fiscal, se realizează o reformă radicală şi că "toate rezultatele economice din primele două luni" ale anului arată că această reformă este realizabilă.
"Nu trebuie să ratăm acest moment", a subliniat prim-ministrul, exprimându-şi speranţa că opoziţia va susţine Codul Fiscal şi va renunţa la "abordări politicianiste".
(Alexandru Costea)
------
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, ieri, că va propune PNL un consens asupra proiectului de Cod Fiscal, astfel încât mediul de afaceri să se bucure de stabilitate şi predictibilitate pe termen lung.
Domnia sa a explicat, într-o conferinţă de presă: "Consider că ar fi greu pentru PNL să se opună proiectului, care este o terapie de şoc liberal, de care economia are nevoie. Noul Cod reprezintă un stimulent clar al investiţiilor şi voi lupta pentru asigurarea stabilităţii fiscale pe termen lung, care consider că este mai importantă pentru mediul de afaceri decât reducerile de taxe propuse în noul Cod".
Preşedintele Senatului a avut, ieri, o întânire cu reprezentanţii IMM-urilor şi susţine că aceştia apreciază proiectul noului Cod Fiscal supus dezbaterii publice de către Ministerul Finanţelor. Călin Popescu Tăriceanu a mai declarat că va propune Ministerului Finanţelor înăsprirea sancţiunilor pentru evaziunea fiscală, fără de care noul Cod nu poate fi implementat cu succes. "Trebuie să dăm un semnal serios de luptă pentru diminurea evaziunii, întrucât noul Cod oferă multe facilităţi mediului de afaceri", a subliniat domnia sa.
Şeful Senatului va propune Ministerului Finanţelor să menţină cota unică în loc să o reducă şi, în schimb, să ofere deductibilităţi pentru cheltuielile cu învăţământul, cu pensiile private şi cu asigurările private. "Sigur, vom discuta cu Ministerul Finanţelor cuantumul acestor reduceri. Vrem să oferim posibilitatea familiilor cu venituri medii să îşi deducă o parte din cheltuieli dacă vor să-şi trimită copiii la şcoli mai bune", a ţinut să precizeze domnul Tăriceanu.
Domnia sa a apreciat măsura de reducere a TVA-ului din noul Cod Fiscal ca fiind benefică pentru economie, întrucât va stimula consumul.