Preţurile mari pentru trecerea frontierei între România şi Bulgaria constituie o problemă pentru schimburile comerciale dintre cele două ţări vecine. Problema durează de mult timp, deşi este dezbătută deseori la Camera de Comerţ şi Industrie Bulgaro - Română (CCIBR). În prezent, valoarea to-tală a taxelor pentru un autoturism care trece prin Punctul Giurgiu-Ruse este de 45 de euro. La ieşire din România, vameşii noştri percep o taxă ecologică de 300.000 lei, o taxă pentru trecere pod de 6 euro şi o taxă de tranzit a oraşului Giurgiu de 380.000 lei. La intrarea în ţara vecină, pentru autoturis-mele străine vameşii bulgari percep o taxă pentru folosirea drumului în Bulgaria de 12 dolari pînă în Ruse şi 24 dolari pînă în Sofia. La întoarcere este eliminată doar taxa ecologică, celelalte două taxe de tranzit al oraşului Giurgiu şi de trecere pod sînt din nou plătite la vama bulgară.
Preşedintele CCIBR, Plamen Bobocov, şi-a exprimat nemul-ţumirea privind taxele de frontieră între cele două ţări vecine: "Trebuie ridicate sau cel puţin reduse taxele de frontieră şi ta-xele permiselor de afaceri, ca să dea posibilitatea trecerii grani-ţei fără probleme, ca să crească schimbul de afaceri, schimbul turistic şi cultural al ţărilor noas-tre." Atît preşedintele CCIBR, cît şi vicepreşedintele Călin Diaconu, vor supune problema ta-xelor ambelor Guverne.
"Înainte să intrăm în Uniunea Europeană, trebuie să ne privim pe noi înşine, să facem tot posibilul să ridicăm societăţile noastre", a mai spus domnul Bobocov, considerînd că integrarea în UE nu este doar sarcina statelor, ci şi a cetăţenilor. În acest sens, domnul Guenter Spielmann - partener "Ernst & Young", a mai adăugat: "Unii oameni percep faptul că Ro-mâ-nia şi Bulgaria sînt competitori, important este să fim mai mult decît prieteni şi vecini, să fim parteneri. Convingerea mea este că această cooperare este foarte importantă pentru integrarea europeană şi are un impact asupra potenţialilor inves-titori. Pe de altă parte, nu trebuie să exagerăm cu investiţiile străine, să ne orientăm asupra companiilor interne".
Una din priorităţile Camerei, încă din primele luni de exis-tenţă, este să popularizeze activitatea instituţiei în mijlocul companiilor, instituţiilor şi organizaţiilor bulgare şi române, ca să atragă noi membri şi să stabilească relaţii de parteneriat şi cooperare cu alte organizaţii cu scopuri similare.
Camera de Comerţ şi Industrie Bulgaro Română (CCIBR) este o asociaţie transfrontalieră de afaceri, înfiinţată la 10 septembrie 2003. Prin hotărîrea nr. 2943 din 14.11.2003, CCIBR este înregistrată în Regis-trul Persoanelor Juridice cu Scop Nonprofit. Înfiinţarea Camerei a fost sprijinită de Ministerul Economiei din Bulgaria, Ministerul Economiei şi Comerţului din România, Agenţia pentru încurajarea comerţului din Bulgaria, Camera de Comerţ şi Industrie Română.
Membrii fondatori ai CCIBR sînt 30 de firme de frunte din diferite domenii economice ale celor două ţări: industrie, transport, turism, comerţ şi servicii.