Compania Telegram, înregistrată în Londra, care deţine aplicaţia de mesagerie cu acelaşi nume, ia în considerare lansarea unei oferte publice iniţiale (IPO), în condiţiile în care numărul de utilizatori ai platformei se apropie de miliard, potrivit afirmaţiilor făcute pentru Financial Times de CEO-ul Telegram, Pavel Durov, anunţă theregister.com.
Durov şi-a exprimat speranţa că societatea ar putea deveni profitabilă în 2024 sau 2025, ceea ce înseamnă că listarea acţiunilor sale ar fi o posibilitate în viitorul apropiat. Oficialul Telegram nu s-a angajat la un calendar ferm pentru o listare, însă, potrivit FT, lansarea ofertei în SUA pare probabilă. Conform sursei citate, Durov a spus că Telegram "a analizat mai multe opţiuni pentru IPO".
Durov susţine că potenţialii investitori i-au oferit companiei evaluări de ordinul a 30 de miliarde de dolari.
Compania a depăşit 700 de milioane de utilizatori în 2022, iar în 2021 a lansat mesajele sponsorizate, pe care le-a descris drept "reclame minimaliste, conforme cu normele de confidenţialitate, care pot apărea pe anumite canale publice". CEO-ul Telegram mai spune: "Motivul principal pentru care am început să monetizăm este pentru că am vrut să rămânem independenţi".
În ciuda adăugării unor metode prin care aplicaţia face bani, numărul utilizatorilor Telegram a continuat să crească, iar potrivit lui Durov, acum se ridică la 900 de milioane. Dacă această creştere este susţinută, este posibilă o cifră de un miliard de utilizatori înainte de sfârşitul anului 2024, potrivit sursei citate.
Aplicaţia Telegram Messenger a fost lansată în 2013. Potrivit companiei, "tot ce este trimis pe Telegram este criptat în siguranţă". Compania susţine că nu colectează date despre utilizatorii săi, iar aceştia necesită doar un număr de telefon ca să se înscrie.
Totuşi, natura sigură şi privată a platformei a făcut-o favorită a infractorilor şi o ţintă potenţială pentru reglementări, precum Legea privind siguranţa online din Marea Britanie, unde autorităţile ar putea solicita acces la comunicaţiile criptate end-to-end. De remarcat, însă, că această criptare end-to-end pentru mesaje nu este implicită. În timp ce Telegram foloseşte criptarea, clienţii trebuie să utilizeze chat-uri secrete pentru a se asigura că nicio urmă a mesajelor lor nu este lăsată în aplicaţie, iar conversaţiile lor nu fac parte din serviciul cloud Telegram, potrivit sursei citate.
O altă aplicaţie populară de chat, WhatsApp, are aproximativ două miliarde de utilizatori activi lunar, potrivit Statista. Însă, modificările aduse politicii de confidenţialitate a WhatsApp au dus la o creştere a interesului faţă de alte platforme de mesagerie, inclusiv Telegram.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2024, 14:12)
sigur