Comisia Europeană a publicat, luni, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, anunţul prin care recunoaşte denumirea de Indicaţie Geografică Protejată pentru telemeaua de Ibăneşti, a anunţat, marţi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, prezent la o conferinţă pe tema dezvoltării agriculturii rurale, transmite Agerpres.
"Acum 10 zile am protejat la Bruxelles salamul de Sibiu, un produs de o calitate extraordinară, al doilea produs protejat de România. Astăzi pot să anunţ oficial că telemeaua de Ibăneşti a fost publicată ieri în Jurnalul Oficial. Deci încet, încet, se mişcă lucrurile", a precizat ministrul.
El a subliniat că România are produse de înaltă calitate care provin din mediul rural, însă cei de acolo trebuie îndrumaţi să solicite şi să folosească fondurile care le stau la dispoziţie în acest sens.
"Vom produce şi denumirea de produs montan. Legislaţia este stabilită, urmează să o promovăm şi sper eu ca acele produse de calitate excepţională realizate într-un mediu nepoluat să ajungă pe masa consumatorilor. Foarte important este şi faptul că producătorii noştri trebuie să realizeze că, realizând un produs de calitate ridicată, pot obţine valoarea adăugată necesară unui trai decent", a completat Irimescu.
Pe data de 10 martie, salamul de Sibiu a dobândit oficial denumirea de Indicaţie Geografică Protejată, la 20 de zile de la publicarea anunţului de înregistrare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
"Îmi face o deosebită plăcere să promovez producători şi produse româneşti care au atins excelenţa şi a căror seriozitate, respectiv calitate, au depăşit graniţele ţării şi s-au făcut remarcate pretutindeni în lume! Felicit membrii Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu care au aplicat şi au obţinut la data de 19 februarie înregistrarea ca produs de Indicaţie Geografică Protejată (IGP) şi-i asigur, ca şi până acum, de întregul meu sprijin. În egală măsură, încurajez toţi producătorii de produse de calitate să urmeze exemplul Asociaţiei Producătorilor de Salam de Sibiu şi-i asigur de totala deschidere şi implicare a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi a Reprezentanţei Permanente a României la UE în susţinerea acestora!", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook, în urmă cu o săptămână.
România a reuşit să înregistreze la nivel european "Salamul de Sibiu" ca produs de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al doilea produs după Magiunul de Prune Topoloveni în anul 2011, a declarat, pe 19 februarie, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
"România are deja protejat 'Salamul de Sibiu' la nivel european, dar protecţia intră oficial în vigoare la 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, aşa cum prevede regulamentul european. Este pe ultima linie şi Telemeaua de Ibăneşti, care ar fi putut fi protejată mai repede pentru că, din punct de vedere cronologic, s-a depus documentaţia înaintea 'Salamului de Sibiu', dar a fost o contestaţie a Greciei ca să nu afecteze telemeaua lor. Am clarificat situaţia şi cred că într-o lună cel mult vom primi şi pentru acesta. Urmează Novacul afumat", preciza ministrul în februarie 2016.
În data de 17 noiembrie 2014, a fost înaintată Comisiei Europene cererea de înregistrare pentru dobândirea protecţiei denumirii "Salamul de Sibiu" - Indicaţie Geografică Protejată de către grupul aplicant - Asociaţia Producătorilor de Salam de Sibiu format din cinci producători români de mezeluri, care realizează 90% din producţia de salam de Sibiu din România, respectiv Agricola Bacău, Aldis, H&E Reinert, Salsi şi Scandia România, la care ulterior a aderat şi CrisTim.
Potrivit datelor MADR, la nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiţionale, din care UE deţine 1.404. Cele mai multe produse protejate le deţine Italia (296), Franţa (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) şi Germania (96).