Tendinţa negativă a comerţului global s-a accentuat în septembrie

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 noiembrie 2021

Călin Rechea

Impulsul comerţului global, definit ca dinamică a volumului schimburilor comerciale pentru un interval de trei luni comparativ cu cele trei luni anterioare, şi-a accelerat scăderea până la 1,1%, de la 0,9% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi de 0,8% la nivelul economiilor avansate şi a unei scăderi de 1,8% la nivelul economiilor emergente (vezi graficul 1).

Tendinţa negativă a comerţului global s-a accentuat în septembrie

Accentuarea dinamicii negative a impulsului comerţului global a fost influenţată semnificativ de China, unde declinul s-a accelerat până la 4,8%, de la 4%.

Volumul comerţului global şi-a temperat creşterea anuală până la 4,6% în septembrie 2021, de la 8,2% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,8%, după un avans de 0,7% în luna anterioară, conform ultimului raport World Trade Monitor, publicat de institutul olandez CPB (www.cpb.nl).

Importurile globale şi-au temperat creşterea anuală până la 6,3%, de la 10,1%, pe fondul unei scăderi lunare de 0,8%, iar exporturile şi-au temperat creşterea anuală până la 3%, de la 6,3%, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,9%.

Schimburile comerciale ale Chinei au înregistrat o nouă scădere în septembrie 2021, pe fondul declinului accentuat al importurilor. Acestea au scăzut cu o rată anuală de 4,3%, prima contracţie din aprilie 2020, pe fondul unei scăderi lunare de 9,5%.

Volumul total al schimburilor comerciale şi-a temperat creşterea anuală până la 2,1%, de la 7,5% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 3,9%. Exporturile Chinei şi-au accelerat creşterea anuală până la 8,6%, de la 7,6%, pe fondul unei creşteri lunare de 1,7%.

Volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor emergente şi-a temperat creşterea anuală până la 7,5%, de la 10,9% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 0,5%, iar volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor avansate şi-a temperat creşterea anuală până la 3,3%, de la 7% în luna anterioară, în condiţiile unei scăderi lunare de 1,1%.

Indicele volumului schimburilor comerciale din zona euro şi-a temperat creşterea anuală până la 3,7%, de la 5,6%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4%, după o creştere de 0,9% în luna precedentă. Importurile şi-au temperat creşterea anuală până la 4,9%, de la 6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,8%, iar creşterea anuală a exporturilor s-a temperat până la 2,5%, de la 5,2%, în condiţiile unei stagnări lunare.

Dinamica schimburilor comerciale din Europa Centrală şi de Est şi-a temperat tendinţa anuală pozitivă şi în septembrie 2021. Creşterea anuală a fost de 11,9%, după un avans de 12,2% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,5%. Exporturile şi-au temperat scăderea anuală până la 2,4%, de la 3,8%, în condiţiile unei scăderi lunare de 1%, iar importurile şi-au temperat creşterea anuală până la 27,8%, de la 30,7% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,1%.

La nivelul economiilor emergente din Asia, exclusiv China, s-a înregistrat o creştere lunară semnificativă, de 3,3%, după un avans de 1,4% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a temperat până la 16,7%, de la 20,1%. Volumul exporturilor şi-a temperat creşterea anuală până la 12,1%, de la 16,2%, în condiţiile unei creşteri lunare de 3,7%, iar volumul importurilor şi-a temperat creşterea anuală până la 21,4%, de la 24%, pe fondul unui avans lunar de 3%.

Volumul schimburilor comerciale ale Japoniei şi-a temperat puternic creşterea anuală, până la 4,6%, de la 12,2% în luna precedentă, pe fondul unui declin lunar de 3,5%. Exporturile şi-au temperat creşterea anuală până la 1,4%, de la 13,9% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 6,6%, iar importurile şi-au temperat creşterea anuală până la 7,6%, de la 10,7%, pe fondul unui declin lunar de 0,5%.

Schimburile comerciale ale Statelor Unite au înregistrat o scădere lunară semnificativă în septembrie 2021, de 2,1%, după o creştere de 0,9% în luna anterioară, pe fondul creşterii importurilor cu 0,4% şi a scăderii masive a exporturilor, cu 5,1%. Creşterea anuală s-a temperat până la 4,5%, de la 8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri anuale de 0,2% a exporturilor şi de 8,3% a importurilor.

Exporturile au avut un rol important şi pentru dinamica schimburilor comerciale din America Latină. Acestea au înregistrat o scădere anuală de 3,1%, după o creştere de 1% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,6%. Volumul total al schimburilor comerciale şi-a temperat creşterea anuală până la 6,7%, de la 13,6%, pe fondul unei stagnări lunare, în condiţiile în care importurile şi-au temperat creşterea anuală până la 18,9%, de la 30,3%, în urma unui avans lunar de 0,6%.

Declinul schimburilor comerciale globale a avut loc pe fondul relativei plafonări la un nivel ridicat al costului transportului maritim în containere.

Media la nivel global a fost de circa 10.800 de dolari pentru un container, în creştere de la circa 10.000 de dolari în luna precedentă (vezi graficul 2).

Tendinţa negativă a comerţului global s-a accentuat în septembrie

Pentru relaţia China - Coasta de Est a Statelor Unite, costul mediu închiriere al unui container a crescut cu peste 1.000 de dolari în septembrie, până la circa 21.600 de dolari conform datelor de la Freightos. Recent s-a înregistrat un declin accentuat al costurilor de transport pe această rută, până la circa 16.000 de dolari pentru un container.

Pentru rutele maritime din China către porturile din Marea Mediterană şi din Nordul Europei costurile unitare medii s-au apropiat de 13.000 de dolari, respectiv 14.300 de dolari în septembrie 2021.

Conform unui raport recent de la UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development), costul ridicat al transportului maritim ameninţă redresarea economiei globale, iar preţurile de consum vor creşte semnificativ şi anul viitor, pe fondul menţinerii problemelor la nivelul lanţurilor de aprovizionare şi desfacere.

O altă analiză a organizaţiei arată că pandemia va avea efecte negative pe termen mediu asupra comerţului global maritim. Prognozele organizaţiei pentru perioada 2022 - 2026 arată o temperare a creşterii anuale până la 2,4%, de la 2,9% în ultimele două decenii, după un declin de 3,8% în 2020 şi un avans estimat de 4,3% în 2021.

Datele institutului olandez CPB mai arată o creştere anuală de 4,1% a producţiei industriale globale în luna septembrie 2021, după un avans de 6,4% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 0,9%, până la cel mai redus nivel din ultimele 9 luni.

Economiile avansate au fost un factor determinant al acestei dinamici, în condiţiile în care avansul anual al producţiei industriale s-a temperat până la 3,3%, de la 5,6%, pe fondul unei scăderi lunare de 1,4%.

Creşterea anuală de la nivelul economiilor emergente s-a temperat până la 4,8%, de la 7,2%, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,5%, pe fondul unui avans lunar de 1,5% al producţiei industriale din Europa Centrală şi de Est.

În timp ce producţia industrială din zona euro şi-a temperat creşterea anuală până la 3,7%, de la 4,2%, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,4%, producţia industrială din SUA a crescut cu o rată anuală de 4,6%, după o creştere anuală de 5,6% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 1,3%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. toate "profiturile" din trimestrele astea sunt urmate de costuri in crestere in trimestrele urmatoare.

    cand datoria in marja face corectie fondurile de pensie vor bubuii primele. 

    oricum pansiile au bubuit in raport cu inflatia "scumpirea" propagata. 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb