TENSIUNI ÎN GOLFUL PERSIC: Arabia Saudită întrerupe relaţiile diplomatice cu Iranul

Internaţional / 4 ianuarie 2016

Arabia Saudită întrerupe relaţiile diplomatice cu Iranul

Actualizare 21:43 John Kerry lansează un apel la calm omologilor săi iranian şi saudit

Secretarul de stat american John Kerry a lansat astăzi un apel la calm Iranului şi Arabiei Saudite după ce execuţia liderului şiit saudit Nimr Baqer al-Nimr a provocat reacţia dură a Teheranului şi a tensionat situaţia generală din zona Golfului Persic, transmite AFP.

Apelul lui John Kerry a fost făcut în timpul unor convorbiri telefonice separate cu şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif şi omologul său saudit Adel al-Jubeir.

"Cerem să se dea dovadă de calm. Situaţia trebuie să se detensioneze", a explicat un diplomat american, referitor la demersul lui Kerry.

(S.A.)

-----------

Actualizare 20:47 Secretarul general al ONU consideră extrem de îngrijorătoare ruperea relaţiilor diplomatice ale Arabiei Saudite cu Iranul

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, i-a transmis astăzi ministrului de externe saudit că decizia Riadului de a întrerupe relaţiile diplomatice cu Iranul este extrem de îngrijorătoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, potrivit agenţiei Reuters.

"Secretarul general a reiterat faptul că atacul asupra ambasadei saudite la Teheran a fost un gest deplorabil, dar a adăugat că anunţul unei rupturi în relaţiile diplomatice saudite cu Teheranul reprezintă o îngrijorare profundă", a declarat purtătorul de cuvânt.

Potrivit acestuia, secretarul general al ONU a avut o convorbire telefonică cu ministrul de externe saudit Adel al-Jubeir.

Ban Ki-moon a avut de asemenea o convorbire şi cu ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, duminică, a precizat purtătorul de cuvânt al ONU, care a adăugat că secretarul general al Naţiunilor Unite le-a cerut ambilor oficiali "să evite orice acţiuni care ar putea duce la escaladarea situaţiei".

(S.A.)

------------

Actualizare 19:05 Arabia Saudită suspendă traficul aerian şi relaţiile comerciale cu Iranul, după întreruperea relaţiilor diplomatice

Arabia Saudită întrerupe relaţiile comerciale cu Iranul şi suspendă traficul aerian între cele două state, interzicând cetăţenilor saudiţi să călătorească în Iran, a declarat astăzi ministrul saudit de Externe al Arabiei Saudite, Adel al-Jubeir, într-un interviu acordat Reuters.

Pelerinii iranieni vor fi în continuare bineveniţi în Mecca şi Medina, a precizat Al-Jubeir în interviu. El a explicat că decizia de suspendare a traficului aerian şi a relaţiilor comerciale cu Iranul vine pe fondul tensiunilor din ultimele trei zile, adăugând că Iranul trebuie să se comporte ca "o ţară normală" şi nu ca una "revoluţionară" şi să respecte normele internaţionale înainte ca relaţiile să fie reluate.

(S.A.)

-------------

Actualizare 15:18 Aproximativ 3.000 de persoane au manifestat la Teheran contra Arabiei Saudite

Aproximativ 3.000 de persoane au manifestat astăzi, la Teheran, împotriva Arabiei Saudite care a executat un important lider şiit şi şi-a întrerupt relaţiile diplomatice cu Iranul după atacurile contra reprezentanţilor săi diplomatici, transmite AFP.

Strânşi în piaţa Imamul Hussein din Teheran, demonstranţii au huiduit familia regală saudită, după ce regimul de la Riad l-a executat sâmbătă pe liderul şiit Nimr Baqer al-Nimr, decizie care a provocat un val de manifestaţii de protest ale şiiţilor în mai multe state din zona Golfului Persic.

Manifestanţii au ars drapele ale SUA şi Israelului, ţări considerate principalii inamici ai Iranului. Statele Unite reprezintă unul dintre aliaţii Arabiei Saudite. Drapelul saudit nu poate fi incendiat în Iran, întrucât el are o inscripţie din Coran, cartea sfântă a musulmanilor.

Unii manifestanţi au criticat Ministerul de Externe iranian care, în opinia lor, ar fi trebuit să aibă iniţiativa întreruperii relaţiilor diplomatice cu Arabia Saudită.

(S.A.)

-----------

Actualizare 9:00 Irna: Riadul nu va putea face uitată execuţia lui Al-Nimr, chiar dacă a întrerupt relaţiile bilaterale

Iranul a afirmat luni că decizia Arabiei Saudite de a întrerupe relaţiile sale diplomatice cu Teheranul, după o serie de atacuri contra reprezentanţelor diplomatice ale Riadului, nu va face uitată "marea greşeală" care o reprezintă execuţia unui lider şiit, a informat agenţia Irna, citată de AFP.

"Prin decizia de a întrerupe relaţiile (diplomatice), Arabia Saudită nu poate face uitată marea sa greşeală de a fi executat un demnitar religios" şiit, Nimr Baqer al-Nimr, a declarat viceministrul iranian de externe, Hossein Amir Abdollahian, potrivit sursei amintite.

El a adăugat că "diplomaţii saudiţi la Teheran şi Maşhad (nord-estul Iranului) nu au fost vătămaţi" atunci când mulţimea furioasă a atacat ambasada şi, respectiv, consulatul din aceste două oraşe, informează Irna.

Ca reacţie la aceste violenţe, Arabia Saudită a anunţat duminică întreruperea relaţiilor diplomatice ale Arabiei Saudite cu Iranul. Riadul a "dat 48 de ore a membrilor reprezentanţei diplomatice iraniene pentru a părăsi ţara", a făcut cunoscut şeful diplomaţiei saudite, Adel al-Jubeir, transmite sursa citată.

Pentru viceministrul iranian citat de Irna, "în trecut, Arabia Saudită a comis, de asemenea, o eroare strategică prin adoptarea unor decizii grăbite şi negândite care au provocat insecuritate şi dezvoltarea terorismului în regiune".

Teheranul acuză Riadul că sprijină grupările extremiste în întreaga regiune, mai ales în Siria, transmite AFP.

Hossein Amir Abdollahian a mai acuzat Arabia Saudită că "a adus atingere intereselor propriului popor şi popoarelor musulmane din regiune cu complotul de a face să scadă preţul petrolului". Iranul consideră că Riadul a jucat un rol primordial în scăderea preţului ţiţeiului, menţinându-şi producţia la o cotă foarte ridicată.

"Astăzi, noua greşeală strategică a Arabiei Saudite o reprezintă execuţia ayatollahului martir, şeicul Nimr Baqer al-Nimr, care era un mare demnitar religios aparţinând întregii lumi musulmane, şi nu unei singure ţări", a adăugat ministrul iranian.

(I.D.)

-------

Actualizare 7:34 Arabia Saudită întrerupe relaţiile diplomatice cu Iranul

Ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, a anunţat duminică întreruperea relaţiilor diplomatice ale Arabiei Saudite cu Iranul, după atacul asupra ambasadei sale la Teheran şi violenta reacţie iraniană la execuţia unui lider religios şiit, transmite AFP.

Arabia Saudită a decis "să întrerupă relaţiile sale diplomatice cu Iranul şi cere plecarea în termen de 48 de ore a membrilor reprezentanţei diplomatice iraniene", a declarat Adel al-Jubeir într-o conferinţă de presă desfăşurată la Riad.

Ministrul a denunţat "ingerinţele negative şi agresive ale Iranului în treburile arabe care duc frecvent la pagube şi distrugeri".

Atacul manifestanţilor asupra ambasadei saudite la Teheran şi a consulatului saudit din oraşul iranian Machhad constituie "o încălcare flagrantă a tuturor convenţiilor internaţionale", a mai spus el, acuzând autorităţile iraniene că nu a făcut nimic pentru a împiedica aceste agresiuni.

(I.D.)

------

Peste 1.000 de persoane au manifestat duminică la Teheran, în apropierea ambasadei Arabiei Saudite, pentru a protesta împotriva execuţiei liderului şiit saudit Nimr Baqer al-Nimr, transmite AFP.

Acţiunea de protest a avut loc în pofida interdicţiei impuse de guvernul de la Teheran pentru a evita noi violenţe, după ce clădirea ambasadei Arabiei Saudite a fost atacată în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică şi în parte incendiată.

Autorităţile iraniene au mobilizat importante forţe de poliţie pentru a împiedica manifestanţii să ajungă în faţa reprezentanţei diplomatice saudite.

Protestatarii au strigat "Moarte lui al-Saud", cu referire la numele familiei regale de la Riad, şi au ars drapele americane şi israeliene. Şeful poliţiei din Teheran, prezent la faţa locului, le-a cerut manifestanţilor să se disperseze.

În acelaşi timp, între 300-400 de persoane s-au adunat în piaţa Palestina din capitala iraniană pentru a denunţa execuţia liderului şiit saudit, scandând de asemenea sloganuri ostile Arabiei Saudite, dar şi Israelului şi SUA.

Manifestaţii similare au avut loc şi în alte oraşe iraniene.

Arabia Saudită a executat sâmbătă 47 de persoane condamnate pentru terorism, printre care şeicul Nimr al-Nimr, provocând indignare în lumea şiită şi mai ales în Iran, care a avertizat Riadul că "va plăti scump" pentru acest act.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Poate ca din scandalul cu miros de conflict dintre cele doua puteri producatoare de petrol, va mai creste barilul!!!!Sauditii fac jocuri parsive si murdare de mult timp, haosul din piata petroliera de la Riad a pornit!!!Europa, in fata Orientului, Rusiei si Statelor Unite, este amortita, tulbure, fara reactie!!!!Parisul, Berlinul, Londra, incep sa semene a muzee!!!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb