Tensiuni între Franţa şi Marea Britanie

G.B
Internaţional / 6 mai 2021

Tensiuni între Franţa şi Marea Britanie

Două nave înarmate au fost trimise de Guvernul Marii Britanii să patruleze în largul coastei maritime a Franţei, lângă insula Jersey, unde s-au adunat 80 de nave de pescuit franceze la un protest faţă de noile reguli de pescuit post-Brexit. HMS Severn şi HMS Tamar patrulează la o milă distanţă de ţărm. Guvernul britanic a anunţat că cele două nave sunt înarmate şi au fost trimise "să monitorizeze situaţia", potrivit The Guardian, citată de digi24.

Tensiunile dintre Franţa şi Marea Britanie, generate de efectele Brexit, s-au accentuat în ultimele zile. Guvernul francez a ameninţat Marea Britanie cu oprirea alimentării cu energie electrică în insula Jersey, o insulă cu guvernare autonomă, dar subordonată Coroanei britanice.

Franţa este nemulţumită de faptul că britanicii refuză în continuare să permită accesul pescarilor francezi în apele din apropierea insulei Jersey.

Ca răspuns la iniţiativa britanicilor, şi francezii au trimis în zonă o navă a jandarmeriei "pentru a monitoriza situaţia şi a garanta siguranţa oamenilor aflaţi pe mare"

Este de aşteptat ca această confruntare să continue, dar guvernul insulei Jersey a anunţat că ministrul mediului şi ministrul de externe vor merge cu o navă să le vorbească pescarilor care protestează.

Săptămîna trecută a fost emisă o licenţă de pescuit care restricţionează pentru prima dată dreptul de a pescui în zona maritimă comună împărţită până acum în mod egal de Franţa şi Marea Britanie.

Până la această decizie, pescarii francezi operau în baza unui tratat vechi de 200 de ani, despre care preşedintele asociaţiei pescarilor din insula Jersey a spus că le permitea francezilor să îşi acorde singuri licenţe şi să pescuiască unde vor, ceea ce a dus la dispariţia peştilor.

Uniunea Europeană îi susţine pe pescarii francezi. Într-o declaraţie emisă noaptea trecută, Comisia Europeană a arătat că noile condiţii de pescuit impuse de britanici încalcă acordul post Brexit.

"Comisia a fost informată în 30 aprilie de autorităţile britanice că se acordă 41 de licenţe de pescuit pentru nave din Uniunea Europeană în apele teritoriale ale insulei Jersey, începând cu 1 mai", se arată în declaraţia Comisiei Europene.

Consecinţa deciziei britanicilor a fost că pescarii francezi nu au mai avut voie să intre în apele insulei Jersey.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb