Tensiunile israelo-iraniene cresc temerile populaţiei

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 august 2012

Prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu i-a declarat secretarului Apărării al SUA, Leon Panetta, aflat în vizită, la 1 august, că timpul pentru găsirea unei soluţii paşnice la programul nuclear al Iranului "se epuizează".

Prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu i-a declarat secretarului Apărării al SUA, Leon Panetta, aflat în vizită, la 1 august, că timpul pentru găsirea unei soluţii paşnice la programul nuclear al Iranului "se epuizează".

Zeci de cetăţeni israelieni s-au înghesuit, marţi, într-un complex comercial din Ierusalim, pentru a cumpăra măşti de protecţie a res­piraţiei, relatează Bloomberg. Ac­ţiunea este parte a pregătirilor pentru situaţia în care Israelul atacă Iranul iar acesta ripostează, explică publicaţia. Declaraţiile din ultimele săptămâni ale oficialilor de la Tel Aviv au crescut temerile populaţiei că, de această dată, Guvernul este decis să acţioneze.

Prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu i-a declarat secretarului Apărării al SUA, Leon Panetta, aflat în vizită, la 1 august, că timpul pentru găsirea unei soluţii paşnice la programul nuclear al Iranului "se epuizează".

"Suntem decişi să prevenim ca Iranul să devină înarmat nuclear şi toate opţiunile sunt pe masă", a declarat, joia trecută, pentru un post de radio local, Ministrul Apărării din Israel, Ehud Barak.

Ziarul Haaretz scria, pe 10 august, că Beniamin Netanyahu şi Ehud Barak iau în considerare bombardarea facilităţilor nucleare ale Iranului înainte de alegerile prezidenţiale din Statele Unite, din data de 6 noiembrie. Guvernul a refuzat să comenteze speculaţiile.

Leon Panetta a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc, marţi, la Pentagon, că fereastra pentru rezolvarea disputei prin intermediul diplomaţiei "este încă deschisă" şi că nu consideră că Israelul a luat o decizie să atace facilităţile iraniene. "Din punctul nos­tru de vedere, fereastra este încă deschisă pentru a încerca să lucrăm pentru găsirea unei soluţii diplomatice", a afirmat domnia sa. Cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, declarase că Washington-ul continuă să creadă că încă există timp şi loc pentru diplomaţie.

Oficialii iranieni au declarat că nu iau în calcul eventuale atacuri din partea Israelului. "În calculele noastre, nu tratăm aceste afirmaţii în mod serios, deoarece le vedem ca fiind goale şi neîntemeiate", a arătat purtătorul de cuvând al Ministerului de Externe al Iranului, Ramin Mehmanparast. Domnia sa a adăugat: "Chiar dacă unii oficiali ai regimului ilegitim doresc să realizeze un asemenea act stupid, există persoane în interiorul guvernului israelian care nu vor permite acest lucru, pentru că ştiu că vor suferi consecinţe foarte severe în urma unui asemenea act".

Ministrul Apărării din Iran, Generalul Ahmad Vahidi, a fost citat de către agenţia de presă a studenţilor iranieni ISNA afirmând că Israelul "în mod clar nu poate să îndure forţa şi determinarea Iranului", iar ameninţările reprezintă "un semn de slăbiciune din partea unor lideri fără creier".

Liderii israelieni au avertizat, în mod repetat, că vor ataca facilităţile nucleare ale Iranului. Acum, însă, vorbele sunt însoţite de o serie de măsuri de apărare civilă, care includ un sistem de alertare a populaţiei cu privire la atacurile aeriene prin intermediul mesajelor text, o mai largă distribuţie a măştilor de protecţie, precum şi numirea unui nou ministru al Apărării Interne.

Shlomo Brom, fost comandant al Diviziei de Planificare Strategică a armatei israeliene, consideră că Beniamin Netanyahu şi Ehud Barak par să facă eforturi să pregătească publicul pentru un atac asupra Iranului, atac care, dacă ar avea loc, se va petrece în următoarele şase luni.

David Makovsky, director în cadrul Institutului pentru Poltici cu privire la Orientul Mijlociu din Washington, a declarat că Israelul consideră că există o fereastră de oportunitate care se închide şi că, din punct de vedere politic, ar fi mult mai complex să aştepte finalul lunii noiembrie pentru a lansa un atac.

Gerald Steinberg, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Bar Ilan de lângă Tel Aviv, consideră că, în prezent, Israelul are cea mai bună fereastră posibilă, iar, dacă nu are un loc un atac în următoarele şase luni şi Iranul nu dă înapoi, ameninţarea Israelului îşi va pierde credibilitatea.

Potrivit unui studiu al Institutului Dialog publicat duminică, ponderea israelienilor care se opun unui eventual atac asupra Iranului a scăzut la 46%, de la 58%, în martie. Eşantioanele pentru fiecare dintre cele două studii au fost de 500 de persoane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb