Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, afirmă că acţiunea militară de sâmbătă a SUA, Marii Britanii şi Franţei în Siria reprezintă "o reacţie fermă la atrocităţile din Douma", informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Meleşcanu a făcut această afirmaţie astăzi, în contextul participării sale la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), la Luxemburg.
La CAE, situaţia din Siria a fost discutată în contextul escaladării confruntărilor militare din teren şi al raportărilor privind utilizarea armelor chimice împotriva populaţiei, "aspecte cu consecinţe dramatice din punct de vedere umanitar, în special în Ghouta de Est".
În context, ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat că ţara noastră condamnă categoric utilizarea armelor chimice în orice circumstanţe, în orice împrejurare, cu atât mai mult atunci când este vorba de folosirea lor împotriva civililor.
Oficialul a exprimat sprijinul pentru "investigarea de urgenţă, de o manieră independentă şi imparţială, a faptelor incriminate şi tragerea la răspundere, în urma anchetei, a persoanelor vinovate de comiterea unor asemenea acte.
Potrivit MAE, ministrul Meleşcanu a subliniat că acţiunea întreprinsă de SUA, Marea Britanie şi Franţa, la data de 14 aprilie, constituie "o reacţie fermă la atrocităţile soldate cu numeroase victime în rândul populaţiei civile din Douma", context în care a exprimat solidaritatea României cu aliaţii şi partenerii săi strategici.
Referindu-se la criza prelungită din Siria, ministrul Teodor Meleşcanu a atras atenţia asupra pericolului unei escaladări militare în Siria, cu consecinţe grave în întreaga regiune, şi a lansat un apel către toate părţile implicate de a încheia cât mai curând acest război, care a avut consecinţe devastatoare şi numeroase victime în rândul populaţiei civile, şi să sprijine activ demersurile ONU destinate soluţionării politice a acestei crize, precizează MAE.
Referindu-se la conferinţa Bruxelles II privind Siria, pe care UE o va co-organiza cu ONU pe 24 şi 25 aprilie, ministrul român de Externe a subliniat că avem în faţă un moment crucial, iar "UE trebuie să se exprime ferm, vizibil, alături de partenerii internaţionali, în sprijinul reluării procesului de pace de la Geneva, mediat de ONU", menţionează sursa citată.