TEODOR MELEŞCANU: "După anexarea ilegală a Crimeii am văzut o acumulare de forţe la Marea Neagră"

S.B.
Politică #Apărare / 8 octombrie 2017

"După anexarea ilegală a Crimeii am văzut o acumulare de forţe la Marea Neagră"

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat ieri, la cea de-a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO, că după "anexarea ilegală" a Crimeii s-a observat o acumulare de forţe ruseşti şi armament care a schimbat echilibrul de forţe care exista până atunci, relatează Agerpres.

Potrivit demnitarului, acumularea de forţe ruseşti la Marea Neagră nu "ţinteşte" numai regiunea Mării Negre, ci şi partea de Est, Mediterana şi Orientul Mijlociu.

Meleşcanu a spus: "După anexarea ilegală a Crimeii am văzut într-adevăr o acumulare de forţe militare la Marea Neagră. După anexarea ilegală a Crimeii am constatat o acumulare de armament şi forţe ruseşti la Marea Neagră. La Marea Neagră exista un echilibru de forţe între Rusia, Turcia, România, Bulgaria şi Ucraina, dar ce se întâmplă în momentul de faţă este dificil de înţeles pentru că exista un echilibru de forţe foarte bine stabilit şi din punctul meu de vedere aceste acumulări nu ţintesc doar regiunea Mării Negre. După evaluarea mea, se pare că această acumulare de forţe ruseşti este punctul de plecare pentru o prezenţă importantă în partea de Est, în Mediterana şi în Orientul Mijlociu. Prin urmare când vorbim despre securitate ne gândim şi la consecinţele acestei acumulări de forţe în ce priveşte Estul, Marea Neagră şi zona Mediteraneană, precum şi Siria".

El a afirmat că ţara noastră doreşte să se implice mai mult în asigurarea securităţii în statele riverane.

"De aceea suntem preocupaţi, de aceea am vrea ca NATO să se implice mai mult în asigurarea securităţii în statele riverane şi sperăm că acest lucru se va întâmpla în plan viitor", a susţinut Meleşcanu.

Nicolae Ciucă: "În Marea Neagră am văzut recent fapte care confirmă că situaţia se deteriorează"

Şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, a declarat ieri că în Marea Neagră a văzut recent fapte care confirmă că situaţia se deteriorează, menţionând acţiunile Rusiei, criza din Ucraina, dar şi ameninţările transnaţionale care rezultă din terorism şi migraţie.

În Comisia pentru apărare şi securitate din cadrul celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, Ciucă a spus: "În ultimele două decenii regiunea Mării Negre s-a transformat şi a oferit posibilităţi tuturor din punct de vedere al logicii. (...) Situaţia rămâne complexă, dată fiind existenţa provocărilor, securitatea în regiune rămâne complicată, nu doar pentru ţările din zonă, dar şi pentru tot flancul din Est al NATO. În Marea Neagră am văzut recent fapte care confirmă că situaţia se deteriorează, am văzut acţiunile Rusiei, poziţia sa militară, cât şi criza din Ucraina, fără să uităm ameninţările transnaţionale rezultând din terorism şi migraţie. Vedem, de asemenea, reţelele criminale. Toate acestea accentuează presiunea din zonă. Suntem şi noi îngrijoraţi în special de faptul crizei care continuă în Orientul Mijlociu în Balcani, având o zonă de tranzit pentru cei care vor să ajungă în vestul Europei şi astfel ne putem confrunta cu atentate. Toate acestea destabilizează regiunea şi se pare că toţi membri NATO trebuie să rămână vigilenţi".

El a adăugat că, la Varşovia, şefii de stat şi de guverne au convenit să adopte un plan de măsuri pentru a asigura credibilitatea şi apărarea Alianţei Nord - Atlantice.

Ciucă a menţionat: "În acelaşi timp au creat o prezenţă pentru partea de Nord a flancului de Est, aceleaşi măsuri care să fie adoptate şi în partea de Sud. Deci vorbim despre flancul de Est, a fost stabilit în funcţie de ameninţare un sistem de securitate, astfel încât forţe armate să fie reprezentate în partea de Sud- Est. Avem patru grupuri tactice permanente în partea de Sud, în partea Balcanică, în flancul de Est şi avem prezenţa terestră, cât şi componentă aeriană. De asemenea, o iniţiativă maritimă pe Marea Neagră, cât şi o iniţiativă de antrenament. Totul decurge bine".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb