Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a spus ieri că regretă faptul că Memorandumul adoptat de Guvern privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a făcut la nivel public obiectul unor dis-cuţii contradictorii. De asemenea, el a afirmat că i-a trimis Memorandumul preşedintelui Klaus Iohnnis pe 24 aprilie, după ce Guvernul l-a aprobat pe data de 19 aprilie, potrivit news.ro.
"Regret foarte mult că la nivel public de comunicare această temă a făcut obiectul unor poziţii contradictorii. Pentru Memorandumul de lansare a analizei am cerut să fie clasificat la confidenţial tocmai pentru a evita o dezbatere pro şi contra, care nu se baza pe nimic decât pe nişte opţiuni personale", a declarat Teodor Meleşcanu.
Întrebat dacă este de părere că anunţul lui Liviu Dragnea privind mutarea Ambasadei a fost o eroare, Meleşcanu a spus: "Politicienii nu fac erori atunci când fac declaraţii. Ei doresc să comunice cu electoratul şi bineînţeles că, dacă dânsul a considerat să comunice cu cetăţenii, a făcut asta".
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, în 19 aprilie, la un post TV, că Guvernul a adoptat un memorandum prin care s-a decis mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, iar acest gest are "o valoare foarte mare pentru administraţia americană", deoarece România este al doilea stat după SUA care face acest lucru.
Administraţia Prezidenţială a transmis, o zi mai târziu, că preşedintele Klaus Iohannis nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim şi a subliniat că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare, iar "un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia".
Premierul Viorica Dăncilă a declarat ulterior că a avut o discuţie la telefon cu preşedintele Klaus Iohannis des-pre memorandumul privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, că şeful statului va fi consultat şi că documentul este clasificat de către MAE.
Apoi, Viorica Dăncilă, însoţită de Liviu Dragnea, a făcut o vizită oficială în Israel, la invitaţia prim-ministrului Benjamin Netanyahu, preşedintele Klaus Iohannis declarându-se îngrijorat de "secretomania" legată de această vizită. La revenirea în ţară, premierului Viorica Dăncilă i-a fost cerută demisia de către şeful statului. Iohannis s-a referit atunci şi la Memorandumul privind mutarea Ambasadei României în Israel la Ierusalim, reclamând din nou că nu a fost consultat şi invocând prevederile constituţionale.