Terenurile statului aferente majorării capitalului Petrom - evaluate la 120 milioane lei

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 15 aprilie 2022

Sursă foto: OMV Petrom

Sursă foto: OMV Petrom

Fără votul austriecilor de la OMV, majorarea capitalului companiei nu poate fi implementată

Societatea de evaluare şi consultanţă Darian DRS a evaluat terenurile ce fac obiectul majorării capitalului social al OMV Petrom, cu o suprafaţă de 1.379 hectare, la 120,7 milioane de lei, a anunţat astăzi compania printr-un raport publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Operaţiunea, instituită prin Legea 555 din 2 decembrie 2004 privind unele măsuri pentru privatizarea Petrom, se află pe ordinea de zi a adunării extraordinare a acţionarilor companiei din data de 27 aprilie. Conform convocatorului, acţionarilor li se va supune la vot inclusiv ratificarea numirii Darian DRS, ce a fost selectat de către companie pentru evaluarea terenurilor ce constituie aportul în natură al statului.

De asemenea, acţionarii OMV Petrom vor mai avea pe masă autorizarea directoratului producătorului de petrol şi gaze ca, într-o perioadă de doi ani, să majoreze capitalul societăţii cu o sumă ce reprezintă maxim 50% din capitalul subscris existent format din (i) aportul în natură al statului şi (ii) aportul în numerar al celorlalţi acţionari/deţinători de drepturi de preferinţă, în cadrul exercitării dreptului de preferinţă.

Conform legii emitenţilor de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă (24/2017), pentru majorarea capitalului social al unei companii listate prin noi aporturi în natură, este necesar un cvorum al adunării de cel puţin 85% din capital, iar votul "pentru" să reprezinte cel puţin ¾ din drepturile de vot.

Grupul OMV deţine 51% din OMV Petrom, ceea ce înseamnă că fără votul austriecilor majorarea capitalului societăţii cu terenurile ce aparţin statului nu poate fi realizată. În cazul în care votează "pentru", OMV trebuie să vină cu bani pentru a-şi păstra deţinerea majoritară în companie. Statul Român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,6% din producătorul de petrol şi gaze.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. 87000 lei/ha in conditiile in care terenurile in ro se vand cu 20000 lei/ha in medie, iar statu expropriaza in mkogalniceanu cu 2000 euro/ha. O mizerie

    1. E carte grea...Se încearcă sa crească venitul statului pe orice cale..

      În 10 ani, va scădea valoarea acțiunilor Petrom.

      Deci... după mi e potopul... 

      Dacă moare mulgatorul Petrom vine altul asa ca stai liniștit

      Vezi ca nu e aratura o fi avand ceva infrastructura pe el, locatie etc.

    Dacă nu vor majorare de capital sa plătească chirie la prețul pieței pe 1379 ha. Să vedem ce profit mai face.... și să stabilească și preț maximal cu interzicerea externalizarea profitului. Zic

    1. Preț maximal la pompă

      Pretul chiriei il inmultesti cu 200 euro/ha. Atat se plateste

    Adrian Năstase &co au cedat pe o suma infima perla statului roman. De ce?

    1. De prosti, de hoti si corupti ce sunt. De aia.

    Majorarea capitalului social trebuia facuta de mult timp.

    Dar pretul cerut de acum nu reflecta realitatea la fel si in cazul Oil, Conpet, etc.

    Are dreptate cel de la punctul 1. 

    1. La OIL majorarea a fost deja demarata, iar CS ar trebui sa creasca de vreo 7.5 ori cu terenurile statului si cu acordarea dreptului de preferinta al actionarilor pentru nediluare.

      De aceea OIL nu au CA?

      La OIL inca se judeca MCS si nu e definitiva sentinta. 

      BVB a calculat dupa data de referinta noul pret al OIL si dupa cateva zile au incarcat drepturile de preferinta. A fost motivul pentru care am vandut tot, in pierdere bineinteles, si astept sa subscriu la valoarea nominala.

    Buna ziua ,

    ader la propunerea anterior exprimata ca SNP sa plateasca chirie (inclusiv retroactiv) pe terenurile pe care le a folosit de la privatizare gratuit ! Statul roman a fost generos si a vandut pe nimic la privatizare , a acceptat inchiderea Arpechim ,intarzierile la decontaminarea terenurilor (fara compensare )etc . Rasplata a constat din refuzul de ani de zile de a include terenurile statului la majorarea de capital si placarea intereselor statului roman in joint venture privind extractia gazelor din Marea Neagra . Vremurile sunt grele ,statul are nevoie de bani ,trebuie foarte rapid lansata la viitoarea AGOA ca si propunere , desemnarea unei firme de audit care sa efectueze evaluarea chiriei pe terenurile folosite (pina acum ) gratuit de SNP Petrom . Se face un calcul aproximativ in Euro pe an si se inmulteste cu nr de ani in care chiriasul nu a platit . In felul acesta ,la anul pe vremea asta ,in bilantul pentru 2022 sa se inscrie ca si creante exigibile sumele de care statul roman a fost privat atatia ani .Atentie ,e vorba de creante din folosirea bunurilor si nu diferente de evaluare (care nu pot sa fie inscrise la majorare de capital ). In felul acesta se voteaza in CA daca se plateste cash sau se include in capitalul social ,si daca nu se voteaza asa ,Ministerul Energiei sa i cheme in judecata si sa ocoleasca astfel bariera absurda a votului cu 85% din capitalul social la majorarile de capital ! Acea Lege 24/2017 (care sincer ,ar fi de analiza DNA !) vedem bine ca a fost trecuta n Parlament ,sub obladuira majoritatii PSD (fiind din 2017) ,deci PSD are datoria morala ca sa regleze aceasta problema . Sarbatori fericite redactiei ! 

    1. Pai domnu Rece plateste 20 de dolari pe ha la 20 de mii de ha in tulcea. Cat e valoarea terenului?

    Din toate commenturile nu inteleg daca e bine sau rau pentru cotatia actiunii pe BVB si pt micii investitori. Teoretic OMW ar trebui sa vina cu bani seriosi, ca sa-si pastreze participatia de 51%.

    1. Practic, in firma nu mai intra nimic de la statul roman, care ia in schimb grosul actiunilor nou emise. Valoarea contabila pe acyiune va scadea foarte mult.

      Ma gandesc ca ar trebui sa se compenseze cu banii bagati de OMW ca sa-si pastreze majoritatea si cu ce vor mai cumpara cei medii si mici.

      De ce sa scada valoarea contabila? Terenurile alea valoreaza ceva si intra in proprietatea companiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb