Timpul politicii

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 6 iulie 2020

Cristian Pîrvulescu

Dincolo de aparenţa timpului unic, acesta se divide în forme cvasi-infinite. Este un timp al lumii şi altul al individului, un timp al vieţii şi altul al morţii, un timp al adevărului şi altul al minciunii, un timp al societăţii şi altul al economiei şi aşa mai departe. Uneori acestea pot fi compatibile, iar alteori incompatibile, pot fi sincronizate sau desincronizate, dar oricum ar fi toate aceste timpuri au o relaţie cu politica şi timpul ei. Dar această relaţie este ignorată sau ocultată, astfel că marea majoritatea a oamenilor nu par să fie conştienţi că timpul lor este şi un timp politic. Nu doar că timpul oamenilor se petrece în acelaşi moment cu timpul politicii, ci este de-a dreptul integrat în acesta. Şi parcă niciodată acest lucru nu a fost mai clar ca în perioada pandemiei când timpul politic a impus ritmul tuturor celorlalte. De data asta, acele domenii care îşi revendicau autonomia sau chiar independenţa de politică, tinzând să transforme timpul lor în timpul lumii - timpul economic, timp social, timp administrativ etc. - au fost reduse la forme ale aceluiaşi timp hegemon. Căci, precum ne releva Aristotel acum 2500 de ani, politica este organizarea polisului, iar în afara acestuia nu poate exista nimic.

Dar timpul politicii nu este unul absolut şi general, ci, ca toate celelalte, un timp psihologic. Toate actele, toate stările sufleteşti ale omului politic se petrec într-un timp interior care-l va influenţa. Pentru a desluşi timpul politic trebuie să decriptăm visele, temerile, suferinţele şi iluziile politicienilor, în special ale celor care iau deciziile. Frica de moartea politică obsedează orice carieră de politician şi-l transformă într-o specie aparte de om, ancorată în efemer. Ori, tocmai această capacitatea de a se ridica dincolo de cotidian face diferenţa între om politic şi politician.

Obligat de democraţia electorală să se afle într-o competiţie continuă pentru cucerirea mandatelor, politicianul este obsedat de cifrele, şi mai ales de cifrele sondajelor de opinie. Ceea ce creează o relaţie obsesivă a politicii în raport cu timpul. Timpul de care dispune politicianul este scurt, abrupt şi intens. Iar într-o democraţie, chiar şi în una parţială ca cea de la noi, toate acestea se întâmplă pe un fundal de incertitudine şi de rotaţie la guvernare. Căci democraţia stabileşte o temporalitate singulară, punctată de termene electorale, care se impune tuturor. Doar dictaturile nu au obsesia timpului, ci a eternităţii. Mai bine decât multe alte instrumente, această relaţie cu timpul ne ajută să deosebim liderul autoritar de cel democrat.

Există o logică specifică a temporalităţii politice dependentă de gradul de politizare şi depolitizare a societăţilor contemporane. Iar criza Covid19 a depolitizat societăţile noastre, căci decizia politică de confinare a influenţat pe toată lumea, afectându-l şi pe cel mai izolat sau neinformat dintre oameni. Nicicând în istoria umanităţii nu s-a mai întâmplat astfel, nici măcar în cazul marilor conflagraţii mondiale care au zguduit lumea şi au transformat secolul trecut.

Simplificând, de dragul analizei, putem identifica trei timpuri ale politicii: timpul alegerilor, timpul instituţiilor şi timpul deciziilor publice. Sunt trei timpuri succesive prin care politicianul se apropie şi îşi aproprie guvernarea. Iar când vreme deciziilor vine, atunci calitatea unui politician se relevă. Iar pandemia provocată de SARS-CoV2 a arătat şi dovedit că doar cei ce sunt profesionişti şi responsabili pot face faţă unei situaţii de criză în care trebuie să ia decizii privind viaţa şi moartea unor oameni.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. "Criza de Covid a depolitizat societățile noastre" - nimic mai fals. Nu cred că am văzut vreodată o criza similară care sa fie exploatata politic mai mult că această criza. Virusul așezat în locul terorismului ca tema centrală pentru o politica transnațională de instaurare a unei conduceri despotice, totalitară la nivel mondial.

    De aceea, e timpul că lumea să conștientizeze și să se pună în gardă pentru tot ce va veni, că nu e pentru oameni ci e împotriva lor.  

    1. " Nu cred că am văzut vreodată o criza similară care sa fie exploatata politic mai mult că această criza"

      Nimic mai fals.  

      In realitate, nu ai vazut niciodata o criza similara. 

      Punct.

      Nu esti capabil sa spui adevarul, pentru ca nu esti capabil sa spui. 

      Globalistii stiu că nu ar putea ajunge niciodată la conducerea tarilor prin mijloace democratice (nu votează nici drku sataniști LGBT) și atunci au au creat o criza prin bioterorism (viruși lucrați în laborator). In prezent ei exploatează criza medicala in scop politic și au tot interesul ca mascarada virusului sa continue pentru a-și putea pune un aplicare agenda.

      Iar bati campii.

      Globalistii nu au nici in clin nici in maneca cu satanistii, homosexualii, lesbienele si transsexualii. In mintea ta e o marmelada. Globalistii nu au scopuri sexuale sau religioase, ci doar vor eliminarea costurilor de la frontiere, sacrificand, pentru asta, traditii omenesti.

      Vai de capul tau si de Fiara ta bleaga. 

      Cine crezi tu ca e dispus sa renunte la religie si traditii pentru eliminarea "costurilor la frontiere".

      Dreptul la libera circulatie pe toata planeta este unul divin, garantat de statutul de fiinte nascute libere pe aceasta planeta.

      Si DA, globalistii au imbratisat ideologia FIAREI, adica satanism si hitlerism in acelasi timp lucruri care inseamna terorism mondial. Asta e adevaratul terorism, nu ala care ni s-a vandut la taraba pana acum.  

      Adică tu pui semnul egal între hitlerism și satanism? Eu cred că nu ai nici măcar marmelada in marmida aia ce sta pe gâtul tău. Ești chiar bolnav omule, Cristiane, omule, oricât ai fi de nebun, mergi bre la un consult. Nu ești în regulă. Chiar ar trebui sa te cauți la mansarda un pic.

      Nu e nebun. E doar incult.

      Eu nu-mi amintesc sa te fi atacat la persoana, am expus doar o parere cu care poti fi de acord sau nu. Au loc ambele manifestari in prezent atat cele hitleriste - "binele" impus cu forta precum si cele sataniste - obstructionarea actului religios clasic si bagarea pe gat cu forta a unei noi ideologii, bazata pe libertinaj sexual.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb