TNK-BP, proprietatea "Rosneft"?

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 octombrie 2012

TNK-BP, proprietatea "Rosneft"?

Oligarhii ruşi reuniţi în consorţiul AAR, care deţine 50% din grupul petrolier mixt ruso-britanic TNK-BP, au ajuns la un acord preliminar pentru vânzarea participaţiei lor către gigantul petrolier "Rosneft", pe aproximativ 28 de miliarde dolari, anunţă Sky News, citând surse apropiate afacerii.

"AAR, un consorţiu format din patru oligarhi ruşi (Len Blavatnik, Mihail Fridman, Gherman Han şi Victor Vekselberg), deţine 50% din TNK-BP. Se pare că aceştia au semnat un acord cu "Rosneft", la Mos­cova, noaptea trecută (n.r. marţi noap­tea)", a informat canalul TV menţionat.

La data de 17 octombrie a expirat termenul în care au fost derulate dis­cuţiile "de bună credinţă" dintre BP şi AAR pentru o posibilă răscumpărare a participaţiei grupului petrolier britanic BP Plc la TNK-BP, conform acordului dintre acţionari.

"O eventuală tranzacţie de 28 miliarde dolari, care asigură separarea finală de partenerilor din companie, ar fi mai scumpă decât arătau estimările analiştilor. În plus, aceasta ar reprezenta un impuls financiar semnificativ pentru BP, dacă şi societatea britanică va fi de acord să-şi vândă participaţia către Rosneft", a anunţat Sky News.

Ieri, unele surse citate de presa internaţională afirmau că producătorul rus de petrol "Rosneft", controlat de stat, este candidatul preferat pentru preluarea deţinerii BP (50%) la compania mixtă TNK-BP, întrucât are susţinerea guvernului de la Moscova.

În luna septembrie, publicaţia Kommersant informa că BP este pe punctul să semneze un contract de schimb de acţiuni cu "Rosneft", ca să devină un acţionar important al acestui mare producător de ţiţei. Potrivit Kommersant, "Rosneft" va prelua cota de 50% deţinută de BP la TNK - BP, iar compania britanică ar putea obţine în schimb până la 15 miliarde dolari în numerar şi peste 12,5% din "Rosneft", devenind cel mai mare acţionar al grupului rus, după guvernul de la Moscova.

Oficialii AAR, "Rosneft" şi BP au refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la o eventuală tranzacţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb