Toamna se numără creditele reeşalonate

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 august 2010

Bancherii spun că sunt pregătiţi să îşi ajute clienţii cu veniturile diminuate

Şomajul şi creditele neperformante, anticipate ca principale probleme ale bancherilor în acest an, sunt, acum, amplificate de măsurile de austeritate adoptate de Guvern, la jumătatea anului. Cu mai puţini bani în buzunar, mulţi clienţi ar putea îngroşa rândul restanţierilor la credite. Bancherii spun, însă, că sunt pregătiţi pentru această situaţie şi că îşi vor ajuta clienţii aflaţi în dificultate.

Lunile august şi septembrie sunt primele luni în care se va observa impactul reducerilor salariale ale bugetarilor, iar cererile de reeşalonări vor fi consistente, consideră unii bancheri.

Gabriel Creţu, director retail în cadrul "OTP Bank", ne-a spus că începând cu luna aceasta, dar şi în septembrie băncile se vor confrunta cu numeroase solicitări de reeşalonări, pe fondul deteriorării situaţiei financiare a populaţiei. Cu toate aces­tea, domnia sa nu se aşteaptă la o creştere a restanţelor la credite: "Nu pot spune că ne vom confrunta cu un nou val de restanţe".

"Mă aştept ca solicitările pentru reeşalonări, rescadenţări să crească începând cu luna viitoare deoarece atunci bugetarii vor lua salarii scăzute". Gabriel Creţu a amintit că deocamdată singurele soluţii pentru cei care au credite şi nu mai fac faţă plăţii ratelor lunare sunt reeşalonările împrumutului pe o perioadă mai mare, suspendări pe o anumită perioadă sau prelungiri ale datei scadente. "Nu putem prescrie această datorie a clienţilor, pentru că banii aceştia sunt ai deponenţilor, iar din păcate acestea sunt singurele soluţii pentru clienţii care întâmpină probleme la rambursarea creditului", a mai spus domnul Creţu.

Dorin Cojocaru, senior partner la compania de consultanţă "DTD Team Advisory Services", ne-a declarat: "Valoarea datoriei lunare a bugetarilor către bănci a fost de 30 - 40% din salariul net. Consider că băncile vor restructura creditele prin reducerea ratei de principal, astfel încât noua rată să se încadreze în acelaşi procent". Domnia sa consideră că dacă băncile nu vor trece la restructurări ale creditelor, se vor înregistra restanţe.

Unii bancheri optimişti nici nu se gândesc la restanţe în perioada următoare. Razvan Munteanu, vicepreşedintele diviziei de retail din cadrul "Raiffeisen Bank", ne-a declarat că nu îşi doreşte ca banca să se confrunte cu astfel de situaţii. "Nu ne aşteptăm la un nou val de restanţe, dar nu aş fi surprins să se întâmple acest lucru", a adăugat domnia sa.

În schimb, unele bănci au început să caute soluţii pentru a veni în ajutorul clienţilor angajaţi în sectorul public. De exemplu, "Alpha Bank România" a dezvoltat un sistem standardizat care acordă suport clienţilor care se confruntă cu dificultăţi în rambursarea creditelor, ca urmare a diminuării veniturilor.

Preşedintele executiv al "Alpha Bank România", Sergiu Oprescu, ne-a declarat: "Principala modalitate de suport constă în diminuarea ratei lunare de plată pe o perioadă de până la 24 luni. Programul se adresează, în principal, clienţilor care se confruntă cu scăderi ale venitului (şomaj, reducerea salariului etc.), iar în perioada următoare estimăm că aproximativ 10 - 20% dintre clienţii care se încadrează în acest segment vor apela la programe de restructurare."

Pe de altă parte, există bănci care stau liniştite si nu-şi fac probleme că nu-şi mai primesc banii. "Bank Leumi România", subsidiara unuia dintre cele mai mari grupuri financiare israeliene, are ca target principal de clienţi companii medii şi mari, cu cifra de afaceri de peste 500.000 de euro.

"În acest context, valoarea creditelor acordate persoanelor fizice nu depăşeşte un sfert din totalul creditelor acordate de bancă. În plus, sistemul de scoring practicat de Bank Leumi România a fost gândit astfel încât să suporte şocuri de genul celor întâlnite în prezent (n.r. reduceri salariale)", ne-a explicat vicepreşedintele executiv al "Bank Leumi România", Dan Negrău. Domnia sa nu se aşteaptă la o creştere a cererii de reeşalonare a creditelor sau a restanţelor.

Măsuri de austeritate

- Salariile bugetarilor au fost reduse;

- Taxa pe valoare adăugată a fost majorată;

- Contractele de drepturi de autor, contractele de mandat sau Persoanele Fizice Autorizate (PFA) sunt taxate suplimentar.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb