TOM LEE, FUNDSTRAT: "Piaţa americană a atins minimul şi acum poate urca"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 august 2022

"Piaţa americană a atins minimul şi acum poate urca"

S&P 500 a marcat luna trecută cea mai bună evoluţie din noiembrie 2020 şi până acum Bogdan Maioreanu, eToro: "Este posibil să fi trecut de minimul pieţei, dar recuperarea va fi dificilă" Valentin Dragu, GrowYourWealth.ro: "În opinia mea, asistăm la o inversare de trend; indicele Nasdaq atinge minimul cu trei-patru luni înainte de S&P 500"

Indicele S&P 500, cel mai important coş de acţiuni din Statele Unite, a avut în iulie o creştere de 9%, cea mai bună evoluţie lunară din noiembrie 2020 încoace, în timp ce Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în sectoare intensive în cunoaştere, s-a apreciat cu 12,3%. Sunt aprecieri care apar într-un trend descendent demarat de bursa americană în acest an, într-un context marcat de o inflaţie nemaiîntâlnită de câteva decenii, înăsprirea politicii monetare a Rezervei Federale şi perspectivele de înrăutăţire a economiei. Dar, în opinia unor specialişti din piaţă, există premise care sugerează că indicii au atins minimul.

Bogdan Maioreanu: "Pentru ca această revenire să se dovedească durabilă, inflaţia trebuie să înceapă să scadă semnificativ"

Bogdan Maioreanu, analist în cadrul eToro, este de părere că, pentru ca această revenire a pieţei americane să se dovedească durabilă, inflaţia trebuie să înceapă să scadă semnificativ, ceea ce încă nu se întâmplă.

Analistul ne-a transmis: "Indicele S&P 500 a crescut săptămâna trecută şi a urcat cu 13% de la jumătatea lunii iunie. Este posibil să fi trecut de minimul pieţei, dar recuperarea va fi dificilă. Fed-ul a majorat ratele dobânzilor în mod agresiv, dar a lăsat să se înţeleagă că vor urma majorări mai lente, în condiţiile în care economia a scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv. Cu toate acestea, Fed s-a angajat să facă ceea ce este necesar pentru a reduce cererea în vederea atingerii obiectivului său de inflaţie pe termen lung de 2%, astfel că majorările vor continua".

Bogdan Maioreanu a adăugat: "Iulie a fost o lună de recuperare accelerată a pierderilor, S&P 500 a crescut cu 9,1%, impulsionat de acţiunile din domeniul tehnologiei, ajutat de randamentele mai mici ale obligaţiunilor şi de rapoartele de venituri ale companiilor.

Trei sferturi din companii au depăşit aşteptările privind veniturile, iar evaluările companiilor americane au revenit la nivelurile medii din ultimii zece ani. Încrederea investitorilor este în continuare scăzută, pesimiştii având o medie de peste 40% din sondajul AAII (n.r. Asociaţiei Americane a Investitorilor Individuali). Pentru ca această revenire să se dovedească durabilă, inflaţia trebuie să înceapă să scadă semnificativ, ceea ce nu se întâmplă încă. Aceasta pare a fi o revenire volatilă şi vulnerabilă până când vom vedea o scădere clară a inflaţiei".

Valentin Dragu: Până la alegerile din noiembrie din Statele Unite, nu mă aştept la un raliu foarte puternic, ci la o consolidare în jurul zonei în care se află piaţa acum"

Valentin Dragu, fondatorul platformei GrowYourWealth.ro, este de părere că aşteptările relativ pesimiste ale pieţei pentru evenimentele de săptămâna trecută, care erau incluse în preţuri de circa o lună jumătate - două luni, nu au fost confirmate într-o bună măsură de realitate.

Acesta ne-a transmis: "În opinia mea, undeva pe la sfârşitul lui mai - începutul lui iunie, preţurile acţiunilor includeau aşteptările investitorilor pentru evenimentele din ultima săptămână a lunii iulie. Săptămâna trecută cele mai importante companii de tehnologie din Statele Unite au avut raportările (n.r. pentru trimestrul al doilea), iar aşteptările erau pentru rezultate destul de slabe. A fost şedinţa Rezervei Federale, unde erau aşteptări de creştere a ratei dobânzii de politică monetară chiar şi cu un punct procentual, în urma inflaţiei ce a urcat în Statele Unite la 9,1%. În plus, ne aşteptam la declaraţii destul de dure din partea preşedintelui Fed-ului, Jerome Powell, ceea ce nu s-a întâmplat. De asemenea, informaţiile publicate săptămâna trecută în Statele Unite au indicat al doilea trimestru de scădere economică consecutivă, ceea ce înseamnă că s-a intrat în recesiune tehnică".

Valentin Dragu a completat: "În schimb, am văzut că aşteptările pentru această perioadă, reflectate în scăderile preţurilor acţiunilor de la sfârşitul lui mai - prima parte a lunii iunie, au fost destul de dure. Raportările companiilor gigant din sectorul tehnologic nu au fost chiar slabe. Asta în condiţiile în care în piaţă existau aşteptări slabe şi din cauza dolarului puternic. Marile companii tehnologice din Statele Unite sunt de fapt companii globale, care vând la nivel global, iar un dolar puternic în comparaţie cu celelalte monede le poate afecta rezultatele. În cazul Amazon şi Apple am avut chiar raportări bune, mai puţin bune au fost la Microsoft, Google, Facebook ... dar în ansamblu raportările au fost peste aşteptări. Trebuie să spunem şi că marile bănci şi fonduri de investiţii au aceste companii în portofolii, iar analiştii nu au pus în prim plan ce a fost mai slab, ci doar punctele forte".

De asemenea, s-a remarcat o temperare în discursul lui Jerome Powell, care a spus că deciziile pe care le va lua de acum înainte vor depinde foarte mult de evoluţia datelor economiei americane, dar care se pare că se înrăutăţeşte, mai punctează Valentin Dragu care este investitor de circa 15 ani.

"Iar în ceea ce priveşte recesiunea tehnică, evenimentul era aşteptat de piaţă", a adăugat investitorul.

"Cred că, începând cu decembrie, vom avea un «bull run», pentru că investitorii deja se poziţionează pentru revenirea economică de la sfârşitul anului 2023", spune fondatorul GrowYourWealth.ro

Valentin Dragu consideră că, deoarece în ultima perioadă (o lună - o lună şi jumătate) piaţa a fost supravândută, investitorii încep acum să intre uşor la cumpărare.

"Cred că piaţa anticipează un moment delicat în economie care s-ar putea să apară la începutul anului viitor, dar este deja inclus în preţuri. În opinia mea asistăm la o inversare de trend, iar Indicele Nasdaq atinge minimul cu trei-patru luni înainte de S&P 500. Pe altă parte, până la alegerile din noiembrie din Statele Unite, nu mă aştept la un raliu foarte puternic, ci la o consolidare în jurul zonei în care se află piaţa acum. După care cred că începând cu decembrie vom avea un «bull run», pentru că investitorii deja se poziţionează pentru revenirea economică de la sfârşitul anului 2023", a conchis Valentin Dragu.

Tom Lee: "Credem că S&P 500 poate urca la peste 4.800 de puncte înainte de sfârşitul anului"

Tom Lee, şeful departamentului de cercetare al Fundstrat Global Advisors, este de părere că piaţa "bear" din Statele Unite s-a încheiat, iar bursa poate atinge noi recorduri până la finalul anului.

"Pentru mine, cea mai importantă concluzie a evenimentelor din această săptămână (n.r. săptămâna trecută) sunt dovezile convingătoare şi, fără îndoială decisive, că «minimul a fost atins» - piaţa «bear» din 2022 s-a încheiat", a spus el la finele săptămânii trecute, citat de Business Insider.

Încrederea sa provine din faptul că, într-o săptămână cu multe veşti rele - PIB în scădere, o nouă creştere cu 75 de puncte de bază a ratei dobânzii de către Fed, volatilitate mare în piaţa gazelor din cauza situaţiei livrărilor prin conducta Nord Stream, indicii S&P 500 şi Nasdaq au reuşit să aibă o creştere de 3%.

În ceea ce priveşte raportările, în ciuda unui dolar puternic şi a incertitudinii economice sporite, companiile au rezultate mai bune decât aşteptările. Peste jumătate din companiile ce compun S&P 500 şi-au publicat performanţa pentru trimestrul al doilea, iar până la finele săptămânii trecute 73% depăşiseră estimările cu o mediană de 7%. Profiturile sunt impotante pentru că pe termen lung dau direcţia preţurilor acţiunilor, conform Business Insider.

Lee crede că economia a atins punctul de inflexiune, în care datele - inclusiv inflaţia - vor fi din ce în ce mai puţin negative. Preţurile mărfurilor, de la metale, petrol şi cereale sunt în declin de câteva săptămâni, ceea ce deja a dus la unele scăderi ale preţurilor pentru consumatori. Iar dacă Rezerva Federală continuă să replice mişcările din 1982 ale preşedintelui său de atunci Paul Volcker, este posibil ca piaţa acţiunilor să recupereze complet scăderea şi să atingă noi maxime în următoarele patru luni, a spus Lee.

"În timpul războiului împotriva inflaţiei dus de Volcker, acţiunile au atins minimumul în august 1982, cu două luni înainte ca Volcker să renunţe la măsurile «anti-inflaţioniste». Mai important, acţiunile au recuperat întreaga scădere din cele 36 de luni de «piaţă bear» în doar patru luni", a explicat el.

Este posibil ca şi Powell să fie în curând în situaţia să renunţe la unele măsuri anti-inflaţioniste, deoarece după şedinţa Fed-ului de săptămâna trecută a sugerat că deciziile pe care le va lua vor depinde mai mult de datele din economie şi nu a dat repere pentru următoarea reuniune a băncii centrale americane, din septembrie. Dacă forţele dezinflaţioniste preiua controlul, aşa cum se aşteaptă Lee, este posbil ca Powell să pivoteze de la abordarea sa actuală de înăsprire a politicii monetare şi să întrerupă creşterea ratelor dobânzilor, conform Business Insider.

"Asta înseamnă că acţiunile ar putea înregistra noi maxime înainte de anul nou. De aceea, credem că S&P 500 poate urca la peste 4.800 de puncte înainte de sfârşitul anului", a spus Lee.

La finele săptămânii trecute, indicele american se situa la 4.130 de puncte, ceea ce înseamnă în opinia reprezentantului Fundstrat coşul de acţiuni american are un potenţial de creştere de circa 16%, în acest an. Până acum în 2022, S&P 500 are un declin de 13%.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Inflatia in SUA e de fapt 17.5%, dar e ascunsa sub pres...Consumatorul amrican e strangulat de dobanzile urise la descoperitul de cont curent...

    Cand va fi clar ca inflatia va atinge un platou sau mai degraba se va inscrie pe o panta descendenta, vom avea o miscare de revenire serioasa. Fed-ul nu se va opri din ridicarea ratei dobanzii, decat cand inflatia va cobori catre 3-4%, dar pana atunci va decelera ritmul cresterilor. Oricum pentru piete important este ca inflatia sa coboare si cum asta probabil se va intampla catre finalul anului, cred ca exista ca o sansa buna ca pana in 2023 scaderea de acum sa fie in mare masura recuperata. Sa nu uitam cum evolutia bursei in pandemie a surprins cam pe toata lumea si memoria pietei e scurta. Cred ca se va miza masiv pe crestere ..

    1. Ridicarea dobanzii dublata de scaderea puterii de cumparare si de un somaj previzibil, va fi urmata de un val de falimente care va pune pe chituci oferta, deci preturile vor urca in continuare.

      Ca preturile sa scada trebuie sa ai multi producatori si oferta ridicata. Deocamdata nu avem asa ceva.  

      bine punctat!!

      cum ziceam: se face inca squeze pe toate palierele!! 

      s c cret 

    Sunt opinii hazardate bazate pe premise false. Nu exista niciun fel de semn de revenire in piata, din contra, piata e pregatita pentru un crah similar cu cel din septembrie 2007 (daca va mai amintiti), numai ca acum nu e pe varfuri ci e ceva mai jos dar tot e prea sus in raport cu estimarile de inflatie, somaj, recesiune.

    Eu nu m-as hazarda sa spun ca se termina balciul asa de repede.  

    Cea mai tare afirmatie e asta:

    "Bogdan Maioreanu (eToro): "Pentru ca această revenire să se dovedească durabilă, inflaţia trebuie să înceapă să scadă semnificativ""... 

    E ca si cand ai spune: "Daca mi se tripleaza venitul, sigur depasesc toate problemele legate de inflatie, in casa"

    Din pacate nu asa se pune problema in lumea reala... gen "Daca as avea bani, v-as ingropa in aur..." 

    Nu uitati ca bursele sunt barometri, ele anticipează cu 6 luni înainte, bursele nu lucrează cu datele la zi, dovada ca scăderea PIB din SUA pe trim 2 a fost ignorata cu brio !

    Stirile negative sunt incluse, mai putin un război în Taiwan. 

    1. Cam asa este.

      Indiferent ce va aduce viitorul, americanii se vor ridica repede, se sterg de praf si merg mai departe, problema e in restul lumii... 

      Depinde de cat de multi vor mai da mat prime pe hartia tiparita numita dolar si apoi pe aceeasi hartie mai putin tiparita numita euro

      Asta asa-i.

    Cu excepția SUA nu văd nicio țară din lume care să nu între intr-o criză gravă până la finele acestui an! Poate SUA sa-si revină și să compenseze scăderea țărilor lumii? Ar trebui o creștere de PIB de cel puțin 5%?

    1. corectare: Incluziv USA intra!! O sa aibe "credit bust" pana in 2026!!! o arata destul de EVIDENT ciclul FINANCIAR ce atinge PLATOU pe ascendent; cu intarziere are propagare asimetrica in anumite piete anemice cum ar fi: Italia este inca pe burta, Spania da semnale de revenire, Irlanda a revenit, Japonia da semnale severe de revenire dar banca centrala BOJ tine mortis sa faca inca deflatie (yen raportat la usd = deflatie cu inca 30%; deci ieftin pentru cine are dolari sa traiasca acolo) dar ciclul creditului in japonia este CURATAT, are balantele CURATE in termeni REALI de la spargerea bulei din 90 si cv. Japonia urmeaza sa aibe o putere foarte mare de CREDITARE pentru International (adica va putea sa tina datorii externe pe balantele interne; dar numai dupa ce va face praf yenul nominal circulat = ca romania anilor 2000 spre 2008 -exact asta se repeta pe japonia; dupa spargerea viitoare de ciclu financiar influxuri externe navala in japonia; fie pentru militarizare fie pentru comercial).

      Vedeti japonia yeni la xau; vedeti salarii interne la xau, vedet preturi interne proprietati in yen xau... arata clar curatare de toxicitati reale pe devalorizare masa monetara si pe muncit /salarii reale mici pentru cetateni dar ca si contrapartida productivitatea interna si capacitatile au reusit sa genereze deflatie in raport cu realul veniturilor fapt ce inca nu a oferit o imagine de devalorizare interna; dar capacitatile vechi intra la decimare din cauza exploxiei de costuri internationale - idem soc si pe Germania ce se afla opusul japoniei adica in bula severa financiara de va da soc sever in capacitati si bula imobiliara de toata frumusetea; oricum nominalul este PARABOLIC din cauza tiparnitei si dobanzi "zero/negative" doar doar impinge reflatia. 

      Real estate pe EUROPA au cazut iar in cap (indicator in timp real) nominal la valoarea din martie 2020 dar narozii de pe net o afumeaza cu nominal impins sau tinut artificial! 

      unde sunt domnii de la CBRE - domnii afumati prin postari?  

      Indicatorul arata cazatura in teasta! 

      Va pupa jan = oportunitate de cumparat (atentie nu tepe! cu raport corect de PE) 

      Oportunitatea Adevarata o sa vina prin 2025-2026 respectiv 2028 ca prabusire pe trend si raport corect.. dar pana atunci tot trebuie sa juca CORECT! 

      s c cret  

    nu este adevarat!!!

    Sa nu fie mai de graba "sarutul mortii" - vedem ce zice martie 2023! 

    s c cret  

    Dom'Tomita minte.

    Sau nu stie meserie. 

    Una din doua.  

    Opinia mea e ca minte cand zice ca piata a atins minimul si acum poate urca. Nu tot ce zboara se mananca, romanilor!

    Acum avem un bear market rally si atat.  

    1. daaaaca nu ma inseala privirea mea de analist tehnic pe graficeee... cred ca undeva la septembrie (poate octombrie?) 2022 micul raliu ursulesc ia final si incepe the one and onlyyy.... valul 3 descendent! :)

      Cu tot cu valul 5 descendent (ultimul) cred ca inchidem afacerea unei piete bear undeva intre 23 martie si 10 aprilie 2023. Atunci puteti vinde si muscata de la geam si pisica si mamica sa faceti rost de cash si sa va luati actiuni ieftinite!

      p.s. na la tati bucatica gratis suculenta de informatie: ati vazut pe BET (ch art lunar) ce pattern frumos a aparut? :) ... descending broadening wedge se numeste si mai datoreaza un picior adanc de cadere... pana unde? nu va zic. Uitati-va pe grafic. E clar ca lumina zilei daca stiti sa trageti o linie de rezistenta si una de suport :) ... cautati pe net site-ul investing cu indexul BETI  

      pana in septembrie/oct topul din ian 2022 va fi spart si se vor frige multi!!!

      Va urca spre o noua crestere negativa,sa fiu elevat!

      Sectorul tehnologiei se va duce in cap ca esti prost si iti meti soarta daca iti ghiortaie matele tu sa stai pe tok sau vers! 

      America,dupa tensiunile din Taivan,nu poate evita o recesiune severa ca urmeaza un razboi economic cu China,razboi ce va fac efecte directe in cele 2 puteri si megaefecte in restul lumii! 

      Daca astia au frisoane,noi vom avea tuse convulsiva !

      Asta e parerea mea fatalista de inginer,dar care s a pregatit de acum 2 ani pt vremurile ce vor veni,s a aruncat cu banii pe jos de catre guvernantii stupizi,daca ai stiut sa i aduni si sa i pastrezi si doar o parte sa i investesti ,va fi bine sa nu fie rau! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb