Toni Greblă, achitat definitiv de ICCJ

I.M.
Anticorupţie / 27 iunie 2019

Toni Greblă (Sursă foto: Twitter)

Toni Greblă (Sursă foto: Twitter)

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a fost achitat definitiv, astăzi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care era judecat pentru trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii. Toni Greblă a fost achitat şi de prima instanţă, în mai 2018, transmite News.ro.

Magistraţii ICCJ au pronunţat, joi, sentinţa definitivă în dosarul secretarului general al Guvernului, Toni Grelbă.

Judecătorii au respins apelul formulat de DNA şi l-au achitat pe Toni Greblă.

Fostul senator şi judecător al Curţii Constituţionale Toni Greblă a fost trimis în judecată în 9 septembrie 2015.

DNA a cerut condamnarea lui la închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii, conform News.ro.

Procurorii arătau, în actul de inculpare, că în perioada 2010-2015 Toni Greblă, care a deţinut succesiv funcţia de senator şi judecător la CCR, ar fi pretins de la omul de afaceri Ion Bîrcină folosease necuvenite constând în asigurarea unui autoturism în valoare de 56.000 de euro şi folosirea gratuită a unui telefon înregistrat pe o firmă.

De asemenea, notau procurorii DNA, în octombrie 2012, acesta ar fi fost susţinut în campania electorală cu lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale în valoare de 9.000 de lei. În schimb Greblă i-ar fi promis finului său Bîrcină că va interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuţiile de serviciu ale acestora, astfel încât firmele controlate de Bîrcină să obţină contracte comerciale sau alt tip de facilităţi comerciale. În acelaşi dosar, sunt judecaţi şi omul de afaceri Ion Bîrcină, Mihai Prundianu, administrator al unei firme, Gheorghe Grecu şi Victor Dolghi, scrie News.ro.

În 11 mai 2018, magistraţii instanţei supreme au dat decizie de achitare pentru toate cele patru capete de acuzare. De asemenea, au fost achitaţi şi Ion Bîrcină, Mihai Prundariu, Victor Dolghi şi Gheorghe Grecu, judecaţi în acelaşi dosar. Instanţa a ridicat şi măsurile asiguratorii dispuse de DNA asupra bunurilor acestora.

În septembrie 2018, Toni Greblă a fost numit secretar general al Guvernului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Inghite grebla asta, DNA abuzator si mitoman. DNA-ul protejeaza jefuitorii neamului pe multinationale.

    Doar un retard ignora actiunile abuzive ale DNA. Doar un orb nu vede minciunile DNA. Doar un naiv sau un ziarist platit mai da credibilitate DNA-ului. Sa citim ce ne spune Zegrean despre DNA.

    "E normal, pentru că a fost un dosar făcut aiurea. Eu am am văzut la vremea respectivă procesul verbal pe care l-au făcut ei la cercetarea locală, unde nu au găsit nimic. Toate acuzaţiile care i s-au adus erau penibile, nu era nimic acuzator, nu erau fapte penale. Nu putea el să facă nu ştiu ce şi să încalce embargoul impus Rusiei. Era o prostie asta. Povestea lui cu ferma, cu animalele... Ţin minte şi acum cum scria că i-au găsit trei 'gâşti'. Aşa scria: 'trei gâşti', nu ştiu câte capre, un struţ şi un cal parcă. Nimic din ce au găsit acolo nu îl dădea pe el ca fiind un mare bogătan al ţării. I se mai imputa că a folosit o maşină care nu era a lui. Deci dacă a vrut cineva să-i pună la dispoziţie o maşină, asta nu este infracţiune. Nu au găsit infracţiuni prin care să-l poată acuza şi să-l trimită în judecată, de aceea a şi fost achitat şi în prima instanţă, şi în apel", afirmă Augustin Zegrean. 

    Fostul preşedinte al CCR rememorează sentimentul de teamă care existat între judecătorii Curţii, după reţinerea lui Toni Greblă. 

    "A existat o teamă foarte mare. Eu eram acolo. Când vezi că îl ia pe un om de lângă tine fără să ştii că e vinovat de ceva... Noi am discutat atunci cu el, l-am întrebat. Era total surprins şi el. Nu ne-am putut explica de ce a fost luat. Sigur că nu ţi-e simplu. Mai ales că a fost luat după un vot. Era un proiect de lege în legătură cu SRI, care voia să devină un fel de coordonator al întregii activităţi informatice din România. El a votat atunci împotriva proiectului, alături de alţii, şi legea a fost respinsă. A doua zi a fost luat. A fost şi interviul domnului Maior, care avea treabă cu toţi judecătorii Curţii. Ţin minte cum ne făcea cu degetul că va şti el pe cine să arate dacă ţara va fi atacată de terorişti. Au fost două decizii care i-au supărat rău pe cei de la SRI - una cu cartelele pre-pay şi alta cu siguranţa cibernetică", relatează Augustin Zegrean. 

    Fostul preşedinte al CCR susţine că nu este normal ca un judecător al CCR să fie monitorizat, urmărit şi acuzat în acest fel, însă între timp legea a fost modificată pentru a se preveni asemenea incidente. 

    "Ei au vrut să demonstreze că sunt mai tari decât oricine şi fac ce vor. Curtea s-a consolidat între timp pentru că s-a modificat legea de organizare şi judecătorii nu mai pot ajunge în situaţia aceasta, pentru că au o imunitate pe durata mandatului care nu poate fi ridicată de birourile permanente ale camerelor, cum era în vremea în care domnul Greblă a fost cercetat, ci numai plenul Curţii poate să hotărască urmărirea penală a unui judecător. Plenul însemnă minim 6 voturi, deci nu mai e posibil să se întâmple aşa ceva. Dar asta s-a făcut prin lege, nu printr-o hotărâre a CCR, şi este bine că s-a făcut. Şi în alte ţări judecătorii Curţii sunt protejaţi în felul acesta. Domnul Greblă putea să-şi dea demisia sau să aştepte să fie aprobată urmărirea penală sau arestarea de către Biroul Permanent al Senatului. Dânsul a ales să-şi dea demisia. Eu la vremea respectivă l-am sfătuit să nu-şi dea demisia, ci să-şi ia un concediu, să stea o vreme deoparte, să vedem ce se întâmplă. De la început ne-am dat seama că ceva nu este în regulă cu luarea lui de pe stradă şi reţinerea", a declarat Zegrean. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb