Top 10 cele mai bogate ţări din lume

SABIN S. BRANDIBURU
Internaţional / 18 ianuarie 2021

Top 10 cele mai bogate ţări din lume

Când spunem "cele mai bogate ţări din lume" ne gândim fie la ţările considerate superputeri, fie la cele în care nivelul de trai este mult peste ceea ce vedem în restul lumii. Cu toate acestea, contrar credinţei că ţările mari sunt şi cele mai bogate, acest top ne va demonstra că uneori ţările mici pot fi foarte bogate.

Unele ţări foarte mici şi foarte bogate precum Luxemburg, Singapore, Elveţia şi Irlanda, beneficiază de puternice investiţii în sectoarele financiare şi au parte de regimuri fiscale care ajută la atragerea investiţiilor străine şi a talentelor profesionale. Alte ţări precum Qatar, Brunei şi Kuweit îşi construiesc economia pe rezerve mari de hidrocarburi sau pe alte resurse naturale profitabile.

Totuşi, la ce ne referim atunci când spunem că o ţară este "bogată"? În timp ce produsul intern brut (PIB) măsoară valoarea tuturor bunurilor şi serviciilor produse într-o naţiune, împărţirea PIB-ului unei ţări la numărul de rezidenţi cu normă întreagă este o modalitate mai bună de a determina cât de bogată sau săracă este populaţia unei ţări în raport cu celelalte state. De aceea, motivul pentru care ţările mici sunt şi printre cele mai bogate devine mult mai clar după acest calcul şi realizăm că se datorează faptului că economiile acestor ţări sunt disproporţionat de mari în comparaţie cu populaţiile lor relativ mici.

Cu toate acestea, doar luând în considerare rata inflaţiei din fiecare ţară şi costurile bunurilor şi serviciilor locale putem obţine o imagine mai exactă a nivelului mediu de trai al unei naţiuni: cifra rezultată este ceea ce se numeşte paritatea puterii de cumpărare (PPC), care este adesea exprimată în dolari pentru a permite comparaţii între diferite ţări.

Vă prezentăm topul celor mai bogate zece ţări calculat în funcţie de PIB per capita la paritatea puterii de cumpărare (PPC), conform datelor Investopedia şi Fondului Monetar Internaţional (FMI).

10. Elveţia - 66.196 dolari PIB per capita - PPC

Top 10 cele mai bogate ţări din lume

Elveţia a fost şi este şi în prezent simbolul neutralităţii. Această ţară ascunsă în Alpi, cu peisaje din poveşti, este considerată un paradis fiscal, motiv pentru care mulţi investitori aleg să îşi redirecţioneze aici banii. Elveţia, cu o populaţie de 8,6 milioane de locuitori şi o suprafaţă de 41.285 de kilometri pătraţi, îşi datorează o mare parte din bogăţie atât serviciilor bancare, cât şi turismului, precum şi exporturilor de produse farmaceutice, pietre şi metale preţioase, instrumente şi utilaje de precizie, de la celebrele ceasuri elveţiene, la aparatură medicală şi computere. Elveţia este ţara cu cea mai mare densitate de milionari din lume. Pentru fiecare 100.000 de locuitori, există câte 9.428 de milionari şi miliardari, mai exact 11,8% din total, având în vedere doar populaţia adultă.

9. Kuweit - 66.969 dolari PIB per capita - PPC

Top 10 cele mai bogate ţări din lume

Cea mai mare parte a teritoriului Kuweitului este formată din deşert, ceea ce a forţat locuitorii să se adune în câteva localităţi foarte bine dezvoltate. Bogăţia ţării vine din resursele de ţiţei. În anul 1938, în Kuweit au fost descoperite unele dintre cele mai mari zăcăminte de petrol din lume.

Resursele de petrol ale Kuweitului reprezintă peste 6% din totalul rezervelor mondiale. Industria petrolieră reprezintă astăzi aproximativ 40% din PIB-ul ţării şi peste 90% din exporturile sale. Cu o populaţie de aproximativ 4,1 milioane de locuitori, dintre care 3 milioane sunt expaţi, concentrată aproape în întregime în zonele urbane, acest mic stat de la marginea de nord a Golfului Persic este unul dintre cele mai avansate şi democratice din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, scăderile istorice ale preţurilor petrolului înregistrate în ultimii ani au început să-i îngrijoreze pe cei foarte bogaţi: în 2015, guvernul din Kuweit a anunţat primul deficit bugetar din ultimul deceniu, iar apoi au urmat altele.

8. Emiratele Arabe Unite - 69.434 dolari PIB per capita - PPC

Top 10 cele mai bogate ţări din lume

Emiratele Arabe Unite reprezintă de multe ori luxul, bunăstarea şi excentricitatea ieşită din comun. De la maşini de lux făcute în totalitate din aur şi încrustate cu diamante, la lei şi leoparzi pe post de animale de companie, în Emiratele Arabe Unite acestea reprezintă definiţia luxului.

La început, pilonii economici ai acestei ţări erau agricultura, pescuitul şi comercializarea perlelor. Apoi, petrolul a fost descoperit în anii 1950 şi totul s-a schimbat. Astăzi, populaţia sa extrem de cosmopolită se bucură de o bogăţie considerabilă, arhitectura islamică tradiţională se amestecă cu centre comerciale strălucitoare, iar muncitorii provin din toată lumea, ademeniţi de salarii fără taxe şi de soarele de pe tot parcursul anului. Doar aproximativ 20% dintre cei care trăiesc în ţară sunt, de fapt, născuţi acolo. Şi economia Emiratelor Arabe Unite devine din ce în ce mai diversificată. În afara sectorului tradiţional dominant al hidrocarburilor, comerţul şi finanţele, precum şi construcţiile şi turismul sunt industrii majore.

7. Norvegia - 76.684 dolari PIB per capita - PPC

Top 10 cele mai bogate ţări din lume

De la sfârşitul anilor 1960, când au fost descoperite rezerve mari de petrol în apele teritoriale ale Norvegiei, acesta a devenit pilonul principal al ţării. Fiind cel mai mare producător de petrol din Europa de Vest, ţara a beneficiat timp de decenii de creşterea preţurilor. Cu toate acestea, după ce preţul petrolului s-a prăbuşit, a urmat pandemia globală, iar coroana norvegiană s-a aflat în cădere liberă. Astăzi, această economie dependentă de export se confruntă cu prima sa recesiune de la criza financiară globală. Totuşi, asta nu înseamnă că statul va deveni semnificativ mai sărac. În iunie 2020, la doar câteva săptămâni după reducerea ratelor dobânzii la zero, guvernatorul băncii centrale a ţării s-a declarat surprins de viteza şi forţa revenirii productivităţii.

În plus, Norvegia se poate baza întotdeauna pe fondul său suveran de 1,2 trilioane de dolari, cel mai mare din lume.

6. Brunei - 80.383 dolari PIB per capita - PPC

Top 10 cele mai bogate ţări din lume

Brunei, numit oficial "Naţiunea Brunei, Lăcaşul Păcii", este o ţară situată pe coasta de nord a insulei Borneo din Asia de Sud-Est. Cu excepţia coastei Mării Chinei de Sud, ţara este complet înconjurată de statul insular Sarawak din Malaezia. Este separat în două părţi de districtul Sarawak din Limbang. Brunei este singurul stat suveran complet pe insula Borneo; restul teritoriului insulei este împărţit între naţiunile Malaeziei şi Indoneziei. Populaţia Brunei era de 428.963 de locuitori în 2018. Regimul din Brunei este o monarhie absolută sub Sultan, care pune în aplicare o combinaţie de drept comun englezesc şi sharia, precum şi practici islamice generale directe.

Brunei şi-a câştigat independenţa faţă de Regatul Unit la 1 ianuarie 1984. O creştere a PIB-ului de 56% din 1999 până în 2008 a transformat Bruneiul într-o ţară industrializată. Şi-a dezvoltat bogăţia din câmpuri extinse pline de petrol şi gaze naturale. Brunei are al doilea cel mai mare indice de dezvoltare umană dintre ţările din Asia de Sud-Est, după Singapore, şi este clasificat ca ţară în curs de dezvoltare. FMI a estimat în 2011 că Brunei era una dintre cele două ţări, cealaltă fiind Libia, cu o datorie publică la 0% din PIB-ul naţional.

5. Irlanda - 83.399 dolari PIB per capita - PPC

Top 10 cele mai bogate ţări din lume

Irlanda se bucură de o bogăţie greu de egalat în Europa. În timp ce restul Europei se confruntă cu tot felul de incertitudini precum Brexit, tensiuni comerciale cu SUA, criza refugiaţilor şi imigranţilor etc., economia irlandeză a continuat să crească. În anul 2019, în timp ce zona euro a crescut cu doar 1,2%, Irlanda a crescut cu peste 5,5%, consolidându-şi poziţia de ţara cu cea mai rapidă creştere din Europa. Un stat cu mai puţin de 5 milioane de locuitori, Irlanda a fost una dintre ţările cele mai afectate de recesiunea globală, dar în urma unor măsuri de reformă dificile, inclusiv reduceri accentuate ale salariilor din sectorul public şi restructurarea industriei bancare, naţiunea insulară şi-a redobândit puterea financiară, şi-a sporit ratele de ocupare şi şi-a dublat PIB-ul pe cap de locuitor. Irlanda este unul dintre cele mai mari paradisuri fiscale corporative din lume, ceea ce înseamnă că oamenii obişnuiţi simt beneficiile mult mai puţin decât o fac companiile. Cu un decalaj considerabil între cei mai bogaţi şi cei mai săraci, majoritatea familiilor nu pot spune că sunt avute, mai ales acum că se preconizează că economia ţării se va contracta cu peste 7%.

4. Singapore - 103.181 dolari PIB per capita - PPC

Top 10 cele mai bogate ţări din lume

Singapore este surpriza economică a Asiei. Când oraşul-stat a devenit independent în anul 1965, jumătate din populaţia sa era analfabetă. Fără resurse naturale, Singapore şi-a construit economia, prin muncă grea şi politică inteligentă, devenind unul dintre cele mai prietenoase locuri de afaceri din lume. Astăzi, Singapore este un centru comercial, de producţie şi financiar înfloritor şi se bucură de faptul că 97% din populaţia adultă a statului este acum alfabetizată. Cu toate acestea, în contextul pandemiei de COVID-19, în al doilea trimestru al anului, economia statului asiatic a scăzut cu un record de 41%, aducând ţara în recesiune pentru prima dată în ultimii 10 ani.

3. Luxemburg - 108.950 dolari PIB per capita - PPC

Top 10 cele mai bogate ţări din lume

Luxemburg - sau Marele Ducat al Luxemburgului - este o ţară din Europa de Vest fără ieşire la mare. Se învecinează cu Belgia la vest şi nord, Germania la est şi Franţa la sud. Capitala sa, Luxemburg, este una dintre cele patru capitale oficiale ale Uniunii Europene, împreună cu Bruxelles, Frankfurt şi Strasbourg, şi găzduieşte, de asemenea, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, cea mai înaltă autoritate judiciară din UE. Cultura, oamenii şi limbile sale sunt strâns legate cu cele ale vecinilor săi, făcând Luxemburgul un amestec de culturi franceză şi germană. Are trei limbi oficiale: franceza, germana şi luxemburgheza.

Cu o suprafaţă de 2.586 kilometri pătraţi, Luxemburg este unul dintre cele mai mici state suverane din Europa. În 2019, Luxemburg avea o populaţie de 626.108 locuitori, ceea ce îl facea una dintre cele mai puţin populate ţări din Europa, dar, cu toate acestea, era statul cu cea mai mare rată de creştere a populaţiei. Străinii reprezintă aproape jumătate din populaţia luxemburgheză. Ca democraţie reprezentativă şi monarhie constituţională, ţara este condusă de Marele Duce Henri şi este singurul mare ducat suveran rămas din lume. Luxemburgul este o ţară dezvoltată, cu o economie avansată şi unul dintre cele mai mari PIB-PPC pe cap de locuitor din lume.

2. Macao - 114.362 dolari PIB per capita - PPC

Top 10 cele mai bogate ţări din lume

Regiunea Administrativă Specială Macao este un oraş şi o regiune administrativă specială din Republica Populară Chineză, în vestul Deltei Râului Perlelor, lângă Marea Chinei de Sud. Cu o populaţie de aproximativ 680.000 de locuitori şi o suprafaţă de 32,9 kilometri pătraţi, Macao este cea mai dens populată regiune din lume.

La început, o aglomerare de insule slab populate, teritoriul a devenit o staţiune majoră şi o destinaţie de top pentru turismul jocurilor de noroc, cu o industrie de gambling de şapte ori mai mare decât cea din Las Vegas. Oraşul are unul dintre cele mai mari venituri pe cap de locuitor din lume, iar PIB-ul său pe cap de locuitor prin paritatea puterii de cumpărare este unul dintre cele mai mari din lume; cu toate acestea, inegalitatea veniturilor rămâne ridicată. Are un indice de dezvoltare umană foarte ridicat, calculat de guvernul Macao şi ocupă a patra poziţie în topul ţărilor cu cea mai mare speranţă de viaţă din lume. Teritoriul este foarte urbanizat şi cea mai mare parte a dezvoltării este construită pe terenuri recuperate din mare.

1.Qatar - 132.886 dolari PIB per capita - PPC

Top 10 cele mai bogate ţări din lume

Qatarul este o ţară situată în Orientul Mijlociu, care ocupă mica peninsulă Qatar de pe coasta de nord-est a peninsulei arabe. Singura sa frontieră terestră este la sud, cu Arabia Saudită. Restul teritoriului său este înconjurat de Golful Persic. Golful Bahrain, o intrare a Golfului Persic, separă Qatarul de Bahrainul din apropiere.

Economia Qatarului este bazată pe zăcămintele de petrol pe care le deţine, fapt ce a dus la o scădere drastică a nivelului de trai din ţară, în urmă prăbuşirii preţului petrolului.

Cu toate acestea, rezervele considerabile de resurse petroliere, de gaze naturale şi de produse petrochimice ale ţării sunt atât de mari, iar populaţia sa atât de mică - doar 2,8 milioane, încât această micuţă ţară, gazdă a celor mai moderne clădiri din lume şi a centrelor comerciale de lux, a reuşit să ocupe lista celor mai bogate naţiuni din lume de 20 de ani.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb