Producătorul nipon de electronice "Toshiba" Corp., a cărui divizie nucleară americană "Westinghouse" a solicitat plasarea sub protecţia Legii falimentului, raportează o pierdere netă de 950 de miliarde de yeni (8,4 miliarde de dolari) pentru anul fiscal încheiat în 31 martie.
Rezultatul negativ este aproape dublu faţă de cel consemnat în trimestrul întâi din 2016: 460 de miliarde de yeni.
Compania preconizează că va reveni la profit în anul fiscal care se va încheia în martie 2018, iar câştigul anticipat este de 50 de miliarde de yeni (442 milioane de dolari).
Duminică, grupul american "Western Digital" Corp. a anunţat că a iniţiat procedura de arbitraj la Camera Internaţională de Comerţ (ICC) pentru blocarea vânzării diviziei de cipuri a "Toshiba".
"Western Digital" a devenit partenerul "Toshiba" în operaţiunile de producţie a cipurilor de memorie după ce a preluat "SanDisk" Corp. anul trecut, pe 15,8 miliarde de dolari. Însă, "Western Digital" nu este văzut ca ofertant favorit pentru al doilea producător mondial de cipuri de memorie NAND, deoarece a depus o ofertă mult mai mică decât alte părţi interesate, spun surse apropiate discuţiilor, citate de Reuters.
Potrivit Reuters, într-o scrisoare trimisă "Western Digital" la începutul acestei luni, avocaţii "Toshiba" spun că grupul japonez are dreptul să-şi vândă participaţia la societatea producătoare de cipuri, în pofida obiecţiilor formulate de fabricantul american de hard-disk-uri. De asemenea, "Toshiba" avertizează că va interzice accesul angajaţilor "Western Digital" la unităţile sale de producţie, dacă societatea americană nu respectă procesul de vânzare.
"Dacă Western Digital continuă să se amestece în drepturile Toshiba privind vânzarea companiilor afiliate, compania nu va avea altă alegere decât să urmeze toate opţiunile disponibile", a avertizat "Toshiba".
Grupul "Toshiba", al doilea producător mondial de cipuri de memorie NAND, analizează vânzarea unui pachet majoritar sau a tuturor acţiunilor la divizia sa producătoare de cipuri de memorie, ca să poată face faţă problemelor înregistrate de divizia sa americană din domeniul energiei nucleare, "Westinghouse".
"Toshiba" a preluat "Westinghouse" în 2006, iar preşedintele companiei, Satoshi Tsunakawa, a declarat recent că strategia care se bazează pe "Westinghouse" a fost "o greşeală", drept pentru care a promis că nu va mai accepta noi proiecte nucleare.