Transilvania Broker de Asigurare a raportat cele mai bune rezultate financiare din istorie, în anul 2022. Performanţa se datorează condiţiilor din piaţă şi digitalizării vânzărilor, printre altele. Digitalizarea va fi un pilon strategic pentru dezvoltare şi în acest an, conform unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al Tradeville.
Transilvania Broker de Asigurare a raportat rezultate financiare preliminare record, în anul 2022, atât la nivelul cifrei de afaceri (venituri din activitatea de distribuţie), cât şi la nivelul profitului net. Totodată, ratele de creştere au atins niveluri record. Această dinamică se datorează atât situaţiei conjuncturale favorabile din sectorul asigurărilor, cât şi implementării unor decizii ale managementului, cum ar fi digitalizarea serviciilor şi a proceselor interne, precum şi promovarea în mediul online.
Cheltuielile operaţionale au crescut mai lent decât veniturile, fiind cu 28,7% mai mari faţă de cele din anul precedent. Acest aspect a contribuit la îmbunătăţirea marjei profitului net, care a crescut la 8,9%, de la aproape 7%, în 2021.
În contextul unui an caracterizat de instabilitate economică şi geopolitică, valoarea primelor intermediate a atins un nivel record, în avans cu 31,4% faţă de 2021, după ce a înregistrat creşteri pentru 78% dintre clasele de asigurare. De exemplu, la nivelul clasei asigurărilor de viaţă şi a anuităţilor legate de fondurile de investiţii, volumul primelor intermediate s-a dublat faţă de anul 2021.
La 30 septembrie 2022, compania era al cincilea cel mai mare broker de asigurare din ţară, după volumul primelor distribuite pe categoriile principale de asigurări - generale şi de viaţă. În acest sens, cota de piaţă a societăţii a fost de 6,31% (vs. 5,74% la 30.09.2021).
Cu toate acestea, acţiunile companiei se tranzacţionează sub nivelul maxim atins în luna noiembrie 2021.
• Perspective
În anul 2023, societatea îşi propune să continue proiectele de digitalizare a vânzărilor şi de promovare în mediul online.
Transilvania Broker are în vedere, până la finalul acestui an, introducerea unei noi clase de asigurări în platforma online de emitere de poliţe (asigurarea pentru locuinţe), precum şi servicii conexe asigurărilor (asistenţă rutieră şi asistenţă tehnică la domiciliu). Potrivit informaţiilor actuale de pe site-ul societăţii, în prezent, aceasta oferă posibilitatea clienţilor săi de a încheia prin intermediul platformei online doar poliţe RCA şi de călătorie.
Brokerul de asigurări declară că va investi, de asemenea, în educaţie. Prin proiectul intitulat Academia Transilvania, care va lua forma unei platforme de e-learning, compania vrea să atingă două obiective: pregătirea profesională a echipei de asistenţi de brokeraj, precum şi educarea clientelei, în ceea ce priveşte importanţa asigurărilor.
• Recompensarea acţionariatului
Din anul 2018 până în prezent, societatea a plătit anual dividende, cu o rată de distribuire a dividendului situată în proximitatea valorii de 80% din profitul net.
La sfârşitul anului 2022, societatea a iniţiat un program de răscumpărare a propriilor acţiuni, în limita a maximum 1% din capitalul social. Programul de răscumpărare se va încheia în data de 1 martie 2023.
Sursele articolului menţionate de TradeVille în acest raport sunt bvb.ro, transilvaniabroker.ro, listafirme.ro, asfromania.ro
........................................................................
Analiza TradeVille poartă următorul disclaimer:
Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare. TradeVille îşi propune să actualizeze raportul cel puţin anual. Lista potenţialelor conflicte de interese